Jövőre jelennek meg Fitzgerald eddig publikálatlan novellái

.konyvesblog. | 2016. szeptember 09. |

(Kép forrása)

F. Scott Fitzgerald eddig publikálatlan történeteit adja ki jövőre a Scribner. Az I’d Die for You And Other Lost Stories (~ Meghalnék érted és más elveszett történetek) címe a Guardian szerint eléggé félrevezető, mert valójában ezek a sztorik sohasem kallódtak el, hanem a Princeton Egyetem Fitzgerald-archívumában voltak azóta, hogy az író lánya az ötvenes években az egyetemnek adományozta a hagyatékot. A Meghalnék érted című novellát például már egy 1998-as tanulmánykötet is említi, kiemelve, hogy fennmaradt a novella gépirata, és Fitzgerald levelezésében is sok szó esik róla.

Utóbbiból kiderül, hogy a keletkezése idején nem jelent meg, ennek pedig a komor témaválasztás volt az oka. Fitzgerald "öngyilkos-sztoriként" emlegette ezt az írását, melyet abban az időben vetett papírra, amikor a The Crack-Up esszéit; utóbbiban egyebek között saját depressziójáról és alkoholizmusáról vallott. Öt magazin is elutasította a novellát, Fitzgerald ugyanakkor nem volt hajlandó finomítani rajta, és inkább nem jelentette meg.

Habár nem újonnan felfedezett írásokról van szó, értékükből ez nem von le semmit: ez esetben ugyanis nem töredékes vagy befejezetlen, hanem nagyon is érett művekről van szó. Ezek az írások a keletkezésük idején nem találták meg a közönségüket, de ennek oka nem a szöveg gyengesége volt. Ráadásul életében maga Fitzgerald is törekedett a publikálásukra, és a kötet összeállításának ez lett az egyik szervezőelve.

A Scribner nem árulja el, milyen történetek kerülnek még a 320 oldalas kötetbe. Ezek a szövegek abban az időszakban íródtak, amikor Fitzgeraldnak a magánéletében és szakmai téren is sok nehézséggel kellett megküzdenie, így számítani lehet arra, hogy a kötet darabjai - az ezekben az években íródott novelláihoz hasonlóan - egyenetlen minőségűek lesznek, bár az is igaz, hogy a jövőre megjelenő novellákat a szerzőn kívül eddig legfeljebb néhány magazinszerkesztő és kutató olvashatta.