Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

Az Észak-Olaszországot sújtó áradásokban kulturális kincsek is veszélybe kerültek. A régi könyveket lefagyasztották, hogy megmentsék őket az árvíz okozta károktól. Az értékes kéziratokat ipari méretű fagyasztókba helyezték -25 °C-on, hogy megszabaduljanak a felesleges víztől.

ko | 2023. május 26. |

Az észak-olasz Emilia-Romagna régióban pusztító áradások veszélybe sodortak régi könyveket és kéziratokat, amelyek közül néhány a 16. századból származik. Ezeket jelenleg fagyasztókban tárolják, hogy megvédjék őket a nagyobb károsodástól. 

Önkéntesek segítettek azoknak a könyveknek és más értékes dokumentumoknak a szállításában, amelyek vízbe és sárba kerültek az árvíztől leginkább sújtott területek könyvtáraiban. Cesenában ezeket a tárgyakat -25 °C-os polcokra helyezik az Orogel nevű cég ipari méretű fagyasztóiban, melyeket eredetileg fagyasztott élelmiszerek tárolására használnak.

„Általában a betakarítást követő három órán belül használjuk ezt az eljárást az érett gyümölcsök és zöldségek esetében, de sosem gondoltam volna, hogy ez a módszer egyszer megmentheti az irodalmi örökségünket is” – mondta a cég elnöke. „Megkaptam ezt a meglepő kérést Forlì könyvtárától, és boldogan szervezzük át a raktárunkban lévő teret, hogy segíthessünk.”

Tizenöt ember meghalt és ezrek maradtak fedél nélkül, miután az intenzív viharok áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő, amelyek 500 utat is károsítottak. 

Olaszország kulturális öröksége is jelentős károkat szenvedett, 75 műemléket, 12 könyvtárat és hat régészeti lelőhelyet érintettek az árvizek.

Lucia Borgonzoni, a Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány 6 millió eurót különített el a kulturális örökség megmentésére.

„Kedd óta folynak a történelmi örökség védelmét szolgáló műveletek” – mondta. A legsúlyosabb károk egy része a Forlì tartománybeli San Benedetto katolikus szemináriumának alagsorában található könyvtárban, a Forlì tartományban található falucskában, a San Benedetto-i szemináriumban található könyvekben, valamint a Forlì archívumának köteteiben keletkezett. Az elárasztott lugói Trisi-könyvtárból menthetőnek ítélt ősi könyveket műanyag zacskókba helyezték, majd légmentesen záródó dobozokban szállították őket a cesenai fagyasztókba.

A fagyasztás célja, hogy megszabadítsák a könyveket a felesleges víztől,

hogy megelőzzék a további károsodást, mielőtt kiszárítanák és lehetőség szerint helyreállítanák őket. Ahhoz, hogy ez az eljárás működjön, a könyveket a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani. Piraccini elmondta, hogy „a közösség érdekében” ingyenesen biztosítja cége felszerelését. „Üzemünk hozzászokott a legjobb minőség fenntartásához” – mondta.

Forrás: The Guardian

Fotó: MTI/Max Cavallari

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: A természeti katasztrófákkal sújtott jövőtől Attenborough könyvéig

Három izgalmas könyvújdonságot ajánlunk a hétindító Könyvesblokkban: egy nagyszabású regényt, benne három alternatív Amerikával, 12 új Miss Marple-sztorit bestseller-szerzők tollából és egy új Attenborough-kötetet a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről és a tömeges kihalások témaköréről.

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

Tudósok azt állítják, hogy megtalálták a Biblia egyik fejezetének egy régi változatát, amely több mint 1500 éven át rejtőzött egy szövegrész alatt. 

...
Zöld

A bolygónk megmentésére tett kísérleteink eddig alighanem eredménytelenek voltak

Bolygónk pusztulásának mértéke nem változott: a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF friss jelentése szerint a gerinces fajok populációi 1970 és 2018 között 69%-kal zsugorodtak. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.