Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

Az Észak-Olaszországot sújtó áradásokban kulturális kincsek is veszélybe kerültek. A régi könyveket lefagyasztották, hogy megmentsék őket az árvíz okozta károktól. Az értékes kéziratokat ipari méretű fagyasztókba helyezték -25 °C-on, hogy megszabaduljanak a felesleges víztől.

ko | 2023. május 26. |

Az észak-olasz Emilia-Romagna régióban pusztító áradások veszélybe sodortak régi könyveket és kéziratokat, amelyek közül néhány a 16. századból származik. Ezeket jelenleg fagyasztókban tárolják, hogy megvédjék őket a nagyobb károsodástól. 

Önkéntesek segítettek azoknak a könyveknek és más értékes dokumentumoknak a szállításában, amelyek vízbe és sárba kerültek az árvíztől leginkább sújtott területek könyvtáraiban. Cesenában ezeket a tárgyakat -25 °C-os polcokra helyezik az Orogel nevű cég ipari méretű fagyasztóiban, melyeket eredetileg fagyasztott élelmiszerek tárolására használnak.

„Általában a betakarítást követő három órán belül használjuk ezt az eljárást az érett gyümölcsök és zöldségek esetében, de sosem gondoltam volna, hogy ez a módszer egyszer megmentheti az irodalmi örökségünket is” – mondta a cég elnöke. „Megkaptam ezt a meglepő kérést Forlì könyvtárától, és boldogan szervezzük át a raktárunkban lévő teret, hogy segíthessünk.”

Tizenöt ember meghalt és ezrek maradtak fedél nélkül, miután az intenzív viharok áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő, amelyek 500 utat is károsítottak. 

Olaszország kulturális öröksége is jelentős károkat szenvedett, 75 műemléket, 12 könyvtárat és hat régészeti lelőhelyet érintettek az árvizek.

Lucia Borgonzoni, a Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány 6 millió eurót különített el a kulturális örökség megmentésére.

„Kedd óta folynak a történelmi örökség védelmét szolgáló műveletek” – mondta. A legsúlyosabb károk egy része a Forlì tartománybeli San Benedetto katolikus szemináriumának alagsorában található könyvtárban, a Forlì tartományban található falucskában, a San Benedetto-i szemináriumban található könyvekben, valamint a Forlì archívumának köteteiben keletkezett. Az elárasztott lugói Trisi-könyvtárból menthetőnek ítélt ősi könyveket műanyag zacskókba helyezték, majd légmentesen záródó dobozokban szállították őket a cesenai fagyasztókba.

A fagyasztás célja, hogy megszabadítsák a könyveket a felesleges víztől,

hogy megelőzzék a további károsodást, mielőtt kiszárítanák és lehetőség szerint helyreállítanák őket. Ahhoz, hogy ez az eljárás működjön, a könyveket a lehető leggyorsabban le kell fagyasztani. Piraccini elmondta, hogy „a közösség érdekében” ingyenesen biztosítja cége felszerelését. „Üzemünk hozzászokott a legjobb minőség fenntartásához” – mondta.

Forrás: The Guardian

Fotó: MTI/Max Cavallari

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: A természeti katasztrófákkal sújtott jövőtől Attenborough könyvéig

Három izgalmas könyvújdonságot ajánlunk a hétindító Könyvesblokkban: egy nagyszabású regényt, benne három alternatív Amerikával, 12 új Miss Marple-sztorit bestseller-szerzők tollából és egy új Attenborough-kötetet a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről és a tömeges kihalások témaköréről.

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

Tudósok azt állítják, hogy megtalálták a Biblia egyik fejezetének egy régi változatát, amely több mint 1500 éven át rejtőzött egy szövegrész alatt. 

...
Zöld

A bolygónk megmentésére tett kísérleteink eddig alighanem eredménytelenek voltak

Bolygónk pusztulásának mértéke nem változott: a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF friss jelentése szerint a gerinces fajok populációi 1970 és 2018 között 69%-kal zsugorodtak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Nagy

Apának lenni: Munkagépekké alakítottuk a férfiakat, de mi adhat nekik esélyt?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.