Elhunyt Kertész Ákos író

Elhunyt Kertész Ákos író

A Makra és a Sikátor Kossuth-díjas szerzője 90 évesen, szerdán halt meg, írja kanadai források nyomán a Magyar Hang.

sa | 2022. december 22. |

1932-ben született, polgári származása miatt nem vették fel az egyetemre, ezért 12 évig karosszérialakatosként dolgozott az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban, majd az V. sz. Állami Autójavító Vállalatnál. Időközben állami ösztöndíjjal mégis elvégezte az ELTE magyar-népművelés szakát, és 1966-1992 között a Mafilm dramaturgja, forgatókönyv- és dialógusírója volt. Olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint a rendező András Ferenccel és Bereményi Gézával közösen írt Veri az ördög a feleségét című szatíra.

Makra című regényét 12 nyelvre fordították le, és több mint egymillió példányban fogyott a világon. A könyv főhőse Makra Ferenc lemezlakatos, aki a külseje, tehetsége, érdeklődése miatt is kiemelkedik a társai közül, ám ő inkább elbújni szeretne a tömegben, és végül öngyilkos lesz. Kertész a könyv utószavában azt írta: "Nem ​csak az a kérdés foglalkoztatott, hogy Makrának, egy ilyen tisztességes, rendes pasinak miért kell meghalnia, hanem egy ennél sokkal fontosabb, sokkal általánosabb kérdés is: Miért van az, hogy az emberek ahelyett, hogy megpróbálnának a tömegből kiemelkedni, kiválni, jobban szeretnek elbújni a tömegben." Színpadra írt művei szintén sikeresek voltak, az Özvegyeket például több mint harminc színházban játszották szerte Közép-Európában, sőt, még Örményországba is eljutott.

Önéletrajzában megfogalmazott ars poeticája szerint "tilos az olvasót untatni, tilos az olvasónak hazudni. Ezen alapulnak filmjeim, színdarabjaim is.

Hiszem, hogy a valóságot akkor is meg kell mutatni, ha ijesztő, mert az igazság mindig fölemel, megtisztít.

Persze komédiázni, azt szabad! Mindig megpróbáltam hiteles választ adni a kor kérdéseire, és csak akkor beszélni a magam fájdalmáról, ha ugyanaz a többi embernek is fájt."

Kertész 1994 és 1997 között az Élet és Irodalom szerkesztője és főmunkatársa volt. 2012-ben költözött Kanadába, és ott menekültstátuszt kérelmezett, amit 2013-ban meg is kapott. A kérelem oka állítása szerint az Amerikai Népszavában 2011. augusztus 29-én megjelent cikke, ami után állandó fizikai zaklatásnak és fenyegetettségnek volt kitéve. A cikk a magyarországi közéletben nagy megbotránkozást keltett és heves reakciókat váltott ki, mivel Kertész a második világháborús magyar bűnökért való felelősségvállalás elmaradása okán azt írta, a magyar genetikusan alattvaló.

Az a bizonyos részlet a cikkből így szól:

"A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: »ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.« De ez nem mentség arra, hogy

a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában,

röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt."

Kertész pár nappal később közleményt adott ki:

"Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: „A magyar genetikusan alattvaló” – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam."

(Magyar Hang, Wikipedia, Ab Ovo Kiadó)

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében