Elhunyt Kertész Ákos író

Elhunyt Kertész Ákos író

A Makra és a Sikátor Kossuth-díjas szerzője 90 évesen, szerdán halt meg, írja kanadai források nyomán a Magyar Hang.

sa | 2022. december 22. |

1932-ben született, polgári származása miatt nem vették fel az egyetemre, ezért 12 évig karosszérialakatosként dolgozott az Ikarus Karosszéria- és Járműgyárban, majd az V. sz. Állami Autójavító Vállalatnál. Időközben állami ösztöndíjjal mégis elvégezte az ELTE magyar-népművelés szakát, és 1966-1992 között a Mafilm dramaturgja, forgatókönyv- és dialógusírója volt. Olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint a rendező András Ferenccel és Bereményi Gézával közösen írt Veri az ördög a feleségét című szatíra.

Makra című regényét 12 nyelvre fordították le, és több mint egymillió példányban fogyott a világon. A könyv főhőse Makra Ferenc lemezlakatos, aki a külseje, tehetsége, érdeklődése miatt is kiemelkedik a társai közül, ám ő inkább elbújni szeretne a tömegben, és végül öngyilkos lesz. Kertész a könyv utószavában azt írta: "Nem ​csak az a kérdés foglalkoztatott, hogy Makrának, egy ilyen tisztességes, rendes pasinak miért kell meghalnia, hanem egy ennél sokkal fontosabb, sokkal általánosabb kérdés is: Miért van az, hogy az emberek ahelyett, hogy megpróbálnának a tömegből kiemelkedni, kiválni, jobban szeretnek elbújni a tömegben." Színpadra írt művei szintén sikeresek voltak, az Özvegyeket például több mint harminc színházban játszották szerte Közép-Európában, sőt, még Örményországba is eljutott.

Önéletrajzában megfogalmazott ars poeticája szerint "tilos az olvasót untatni, tilos az olvasónak hazudni. Ezen alapulnak filmjeim, színdarabjaim is.

Hiszem, hogy a valóságot akkor is meg kell mutatni, ha ijesztő, mert az igazság mindig fölemel, megtisztít.

Persze komédiázni, azt szabad! Mindig megpróbáltam hiteles választ adni a kor kérdéseire, és csak akkor beszélni a magam fájdalmáról, ha ugyanaz a többi embernek is fájt."

Kertész 1994 és 1997 között az Élet és Irodalom szerkesztője és főmunkatársa volt. 2012-ben költözött Kanadába, és ott menekültstátuszt kérelmezett, amit 2013-ban meg is kapott. A kérelem oka állítása szerint az Amerikai Népszavában 2011. augusztus 29-én megjelent cikke, ami után állandó fizikai zaklatásnak és fenyegetettségnek volt kitéve. A cikk a magyarországi közéletben nagy megbotránkozást keltett és heves reakciókat váltott ki, mivel Kertész a második világháborús magyar bűnökért való felelősségvállalás elmaradása okán azt írta, a magyar genetikusan alattvaló.

Az a bizonyos részlet a cikkből így szól:

"A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: »ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.« De ez nem mentség arra, hogy

a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában,

röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van, legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt."

Kertész pár nappal később közleményt adott ki:

"Az Amerikai Népszavához írt publicisztikámban szereplő mondatot: „A magyar genetikusan alattvaló” – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Örömmel értesültem, hogy a holokauszttal kapcsolatban az elmaradt bocsánatkérés ügyében helyreigazítottak mások. Ezzel az ügyet lezártam."

(Magyar Hang, Wikipedia, Ab Ovo Kiadó)

Hírek
...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké