Hírek scifi usa halál

Elhunyt Harry Harrison

.konyvesblog. | 2012. augusztus 15. |

Nyolcvanhét éves korában szerdán elhunyt Harry Harrison amerikai tudományos-fantasztikus író, akinek magyarul is megjelent több műve, köztük leghíresebb regényszériájának, A rozsdamentes acélpatkánynak két kötete. A szerző halálát saját honlapja közölte.

Harry Harrison könyvek tucatjaiban foglalkozott képzelt földönkívüli és jövőbeli világokkal, újra és újra figyelmeztetve bennük a militarizmus és a túlnépesedés veszélyeire. Első regénye, a Deathworld 1960-ban jelent meg. Egyik leghíresebb műve, az 1966-os Helyet! Helyet! vezérmotívumának felhasználásával, Charlton Heston főszereplésével forgatták a Zöld szója című sci-fi filmet (1973), amelyben mesterséges ételekkel oldják meg a túlnépesedés okozta élelmezési válságot New Yorkban.

Az eszperantó híveként a mesterséges nyelvet több művében is felhasználó Harrison 1925. március 12-én született a connecticuti Stamfordban, de életét a világ különböző pontjain, az Egyesült Államokban kívül Mexikóban, Angliában, Írországban, Dániában és Olaszországban élte le.

Jókora késéssel, 2004 és 2010 között magyarul is megjelent több regénye, így a hírnevét megalapozó regénysorozatának első két része, A rozsdamentes acélpatkány (1961) és A rozsdamentes acélpatkány visszavág (1970), továbbá a Helyet! Helyet! (1966), az Édentől Nyugatra (1984) és a Fagyos Éden (1986).

(MTI)