Don Winslow felhagy az írással

Don Winslow felhagy az írással

ro | 2022. május 05. |
Don Winslow
Lángoló város
Ford.: Kovács Anna, Vinton, 2022, 320 oldal
-

Lángoló város című regényének két, már megírt folytatása lesz az utolsó könyve, legalábbis így tervezi az amerikai Don Winslow (A kartell, Drogháború, A gandzsa urai), energiáit pedig a jövőben politikai aktivizmusra fordítja. Közleményében azt írta, hogy szeret írni és nehezen hozta meg a döntést, viszont arra jutott, hogy a továbbiakban aktivistaként fog tevékenykedni, és olyan politikai videókat fog készíteni, amelyek a demokrata értékeket védik. Szerinte bár Donald Trump vereséget szenvedett 2020-ban, de a trumpizmus egy olyan rák, amely áttéteket képzett az egész országban. A PBS-nek adott interjújában kifejtette azt is, hogy attól tart, a republikánusok megerősödhetnek a novemberi amerikai időközi választásokon, és ellehetetlenítik a Capitolium tavalyi ostromának kivizsgálását, valamint a felelősségre vonást. Winslow aktivista videóit eddig már 250 millióan látták, a cél az egymilliárdos nézettség.

Winslow jelenleg az új könyvét népszerűsíti Amerikában, ez a Lángoló város, amely az Iliászt egy Rhode Island-i maffiacsalád életével vegyíti. A PBS-interjúban azt mondta, hogy Szép Heléna története sokban hasonlított egy valós eseményre, amely gyerekkorában történt New Englandben. Meglepte a párhuzam, és akkor ütött szöget a fejében a gondolat, hogy vajon tudna-e olyan kortárs sztorit írni, ami megállja a helyét modern krimiként, közben viszont magában hordozza a klasszikusok történeteit és témáit. A Lángoló város főhőse egy Danny Ryan nevű fiatal férfi, aki békés életre vágyott, viszont miután beházasodott a helyi ír maffiacsaládba, a kirobbanó helyi háborúkból már aktívan ki kellett vennie a részét. A fülszöveg a következőképpen fogalmaz: „Danny Ryan békés életre vágyott, de most kényszerhelyzetbe kerül: ha menteni akarja barátait, akiket családjaként szeret, és a családot, melynek védelmére felesküdött, át kell lépnie önmaga árnyékán, és új dinasztiát építeni. Kegyetlen vezérré, alattomos játszma irányítójává válik - olyan játszmáé, melynek végén a győztesek életben maradnak, a vesztesek jutalma pedig a halál”.

A Deadline közben arról ír, hogy a Netflix lecsapott két, évekkel ezelőtt megjelent Winslow-könyv jogaira (The Dawn Patrol, The Gentlemen’s Hours). A Lángoló város-trilógia filmjogait korábban a Sony vette meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A koronavírus miatt csúszik Don Winslow új könyve

A romló járványadatok miatt Don Winslow és kiadója úgy döntöttek, hogy szeptember helyett 2022-ra tolják nagyszabású krimi-trilógiájának debütálását.

...
Hírek

Korrupt New York-i zsarukról szól Don Winslow új bűneposza

...
Nagy

Don Winslow nem tud lekattanni a drogháborúról

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul