Don Winslow felhagy az írással

Don Winslow felhagy az írással

ro | 2022. május 05. |
Don Winslow
Lángoló város
Ford.: Kovács Anna, Vinton, 2022, 320 oldal
-

Lángoló város című regényének két, már megírt folytatása lesz az utolsó könyve, legalábbis így tervezi az amerikai Don Winslow (A kartell, Drogháború, A gandzsa urai), energiáit pedig a jövőben politikai aktivizmusra fordítja. Közleményében azt írta, hogy szeret írni és nehezen hozta meg a döntést, viszont arra jutott, hogy a továbbiakban aktivistaként fog tevékenykedni, és olyan politikai videókat fog készíteni, amelyek a demokrata értékeket védik. Szerinte bár Donald Trump vereséget szenvedett 2020-ban, de a trumpizmus egy olyan rák, amely áttéteket képzett az egész országban. A PBS-nek adott interjújában kifejtette azt is, hogy attól tart, a republikánusok megerősödhetnek a novemberi amerikai időközi választásokon, és ellehetetlenítik a Capitolium tavalyi ostromának kivizsgálását, valamint a felelősségre vonást. Winslow aktivista videóit eddig már 250 millióan látták, a cél az egymilliárdos nézettség.

Winslow jelenleg az új könyvét népszerűsíti Amerikában, ez a Lángoló város, amely az Iliászt egy Rhode Island-i maffiacsalád életével vegyíti. A PBS-interjúban azt mondta, hogy Szép Heléna története sokban hasonlított egy valós eseményre, amely gyerekkorában történt New Englandben. Meglepte a párhuzam, és akkor ütött szöget a fejében a gondolat, hogy vajon tudna-e olyan kortárs sztorit írni, ami megállja a helyét modern krimiként, közben viszont magában hordozza a klasszikusok történeteit és témáit. A Lángoló város főhőse egy Danny Ryan nevű fiatal férfi, aki békés életre vágyott, viszont miután beházasodott a helyi ír maffiacsaládba, a kirobbanó helyi háborúkból már aktívan ki kellett vennie a részét. A fülszöveg a következőképpen fogalmaz: „Danny Ryan békés életre vágyott, de most kényszerhelyzetbe kerül: ha menteni akarja barátait, akiket családjaként szeret, és a családot, melynek védelmére felesküdött, át kell lépnie önmaga árnyékán, és új dinasztiát építeni. Kegyetlen vezérré, alattomos játszma irányítójává válik - olyan játszmáé, melynek végén a győztesek életben maradnak, a vesztesek jutalma pedig a halál”.

A Deadline közben arról ír, hogy a Netflix lecsapott két, évekkel ezelőtt megjelent Winslow-könyv jogaira (The Dawn Patrol, The Gentlemen’s Hours). A Lángoló város-trilógia filmjogait korábban a Sony vette meg.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A koronavírus miatt csúszik Don Winslow új könyve

A romló járványadatok miatt Don Winslow és kiadója úgy döntöttek, hogy szeptember helyett 2022-ra tolják nagyszabású krimi-trilógiájának debütálását.

...
Hírek

Korrupt New York-i zsarukról szól Don Winslow új bűneposza

...
Nagy

Don Winslow nem tud lekattanni a drogháborúról

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja