Don Winslow nem tud lekattanni a drogháborúról

.konyvesblog. | 2016. december 21. |

winslow.pngKép forrása: Agave

Don Winslow nem akart folytatást írni. A Salonnak adott interjújában elmesélte, hogy egyáltalán nem lelkesedett, amikor először a felmerült az ötlet, az első kötet, a Drogháború megírása ugyanis öt évet vett el a szakmai életéből, és teljesen kifacsarta. „Ám ahogy láttam, hogy a helyzet egyre romlik Mexikóban, és sokkal rosszabbá válik annál, mint amit megírtam a Drogháborúban, tudtam, hogy meg kell írnom. Befejezetlen ügyeim voltak. Nem akarom túldramatizálni, de kicsit úgy éreztem magam, mint egy háborús dezertőr. Szerénytelenül állíthatom, hogy a Drogháború miatt megvolt a hátterem, hogy elmeséljem ezt a történetet, hogy elmeséljem az olvasóknak, mi történik Mexikóban, és tudtam, hogy ezt meg kell tennem. Nem volt könnyű döntés – ez egy ötéves elköteleződés, amely nemcsak engem érint, hanem a családomat és a barátaimat is, hiszen tudtam: ha belevágok, akkor megszállott leszek.”

Don Winslow: A kartell

Fordította: Orosz Anna, Agave Könyvek, 2016, 688 oldal, 4480 HUF

 

Magyarul idén novemberben jelent meg a második rész, A kartell, melyről a következőket írtuk: „Winslow (…) nem ad felmentést, és bűnbocsánatot sem osztogat. Könyve kendőzetlenül mutatja be, mit művelnek a kartellek egymással és a teljesen ártatlan, gyanútlan emberekkel. Regénye egy erőszakeposz, amelyben a kibelezéseket, skalpolásokat, válogatott kínzásokat nem sikálja el a szerző, megmutatja egyben mindazt, ami a hírekből rendszerint kimarad.” A regény ott folytatja, ahol a Drogháború abbahagyta: a drogellenes nyomozó, Art Keller végre sittre vágta a kartellvezér Adán Barrerát. Évtizedes harcuk ezzel azonban nem ért véget, hiszen Barrera megszökik, és búvóhelyeit váltogatva igyekszik újra felépíteni birodalmát. Hogy mit gondol Winslow úgy általában a jelenlegi drogháborúról és a vezérek elhullásáról, arról érdemes elolvasni az Esquire-ba írt gigacikkét a bebörtönzött, majd 2015-ben megszökött drogvezérről, El Chapo Guzmánról, és arról, hogy mindez milyen átrendeződést hozott a mexikói-amerikai drogpiacon.

Winslow például hülyeségnek tartja azokat a híreket, melyek szerint Guzmán a zuhanyzója alatt ásott földalatti alagúton hagyta el a börtönt.

„Nyájas olvasó, a pasas egymilliárd dollárt ér. Azt fontolgatta, hogy megveszi a Chelsea focicsapatot. A bejárati ajtón távozott.”

El Chapo időnkénti kiiktatásával viszont a drogháború nem ért véget; amikor 13 év után 2014-ben megint rács mögé került, Winslow egy újságírói kérdésre Irakot hozta fel párhuzamként, ahol Szaddám Huszein kivégzésével a különböző szervezetek egymás torkának estek, az ISIS pedig egyre nagyobb területeket hasított ki magának a régióban. Winslow alapvetően például azt feltételezi, hogy Guzmán 2015-ben nem megszökött, hanem kiengedték, hogy megpróbálja helyreállítani a drogkartellek közötti békét. (Az ingatag helyzetről néhány éve az Index is írt egy hosszabb cikket, itt lehet elolvasni.)

Kapcsolódó cikkek:

A drogbárók machetével vésik akaratukat a hétköznapokba

Don Winslow hőse véres és megszállott háborút vív a drogok és az ősellenség Barrera ellen - részlet

A drogháború krónikása - Don Winslow

A mexikói drogvezérek halála vagy bebörtönzése viszont a jelek szerint nem javít a helyzeten: a túladagolások az egekben, a mexikói erőszak újra tetőzik. Ha El Chapót el is takarítják az útból, majd jönnek az új „elchapók”. Guzmán is megmondta: „Ha nincs fogyasztás, nincs eladás”. Ez egy eposzi történet, amelynek a végét még nem írták meg, viszont Winslow-t láthatólag beszippantotta. Függő lett ő is, a téma nem ereszti: a nyár elején írta ki a Twitteren, hogy már a harmadik részen dolgozik.