David Attenborough most már hivatalosan is a Föld bajnoka

David Attenborough most már hivatalosan is a Föld bajnoka

ro | 2022. április 21. |

A 95 éves természetfilmest, David Attenborough-t a Föld bajnokává választotta az ENSZ, az indoklás szerint azért adták neki a díjat, mert filmjeinek köszönhetően „milliók szerettek bele a bolygóba”, és emiatt van „esélyünk, hogy megállítsuk az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlását” - írja a 444. Attenborough a díj átvételekor azt mondta, a világnak most kell cselekednie a természet és a bolygó védelme érdekében: „Ötven évvel ezelőtt a bálnák világszerte a kihalás szélén álltak. Aztán összefogtak az emberek, és ma már több bálna él a tengerben, mint amennyit ember valaha is látott. Ismerjük a problémákat, és tudjuk, hogyan kell megoldani őket. Már csak az egységes fellépés hiányzik.”

David Attenborough
Egy élet a bolygónkon
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2022, 300 oldal
-

Könnyű dolga van annak, aki ma David Attenborough-ról keres könyvet. 2020-ban mutatták be például az Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmet (ITT írtunk róla), amelyhez egy azonos című könyv is kapcsolódik. Ebben a természettudós arra figyelmeztet, hogy vészesen csökken az élővilág biológiai sokfélesége, és arra buzdít mindenkit, hogy helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk - szerinte ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból.

David Attenborough
Egy ifjú természettudós történetei
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2020, 357 oldal
-

Attenborough pályakezdését mutatja be az Egy ifjú természettudós történetei című kötet, amely az akkori Brit Guyanára, Indonéziába és Paraguayba vezet. A természettudósnak és munkatársainak volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék a távoli vidékek szépségeit és változatos élővilágát. A hatvanas évek utazásait az Utazások a világ túlsó felére című kötet mutatja be.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - David Attenborough
HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

Attenborough igazi példakép lehet sok gyerek számára, és elsősorban nekik szól az a kötet, amely kisfiú korától követi végig a természetfilmes életét. Ahogy a fülszöveg is fogalmaz: „A természet iránti érdeklődése a tudományok, emberszeretete a televíziózás felé terelte. Elkötelezett kutatóként mindenkivel megismertette az élővilág csodáit, és megváltoztatta gondolkodásunkat a bolygónkról”. A kötet végén még egy fényképes összefoglaló is olvasható Attenborough életéről.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

David Attenborough-t, Greta Thunberget és Alekszej Navalnijt is jelölték Nobel-békedíjra

Nyilvánosságra hozta a norvég törvényhozás, hogy kiket jelölnek a Nobel-békedíjra, írja a Telex. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Attenborough: Létfontosságú az új ipari forradalom

Szenvedélyes beszédet tartott Sir David Attenborough a glasgowi nemzetközi klímacsúcson, a COP26-on.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.