ByeAlex újra regényt ír, a halál a témája

ByeAlex újra regényt ír, a halál a témája

ro | 2023. január 31. |

A 24.hu szúrta ki, hogy ByeAlex ismét könyvet ír, ez lesz a második regénye. Facebook-bejegyzésében a következőképpen fogalmazott:

„Már hosszú ideje jegyzetelek. Mindig belekezdtem, majd abbahagytam. Azt hiszem, végre van vezérfonalam. Nyolc éve megjelent egy regényem. Nem voltam vele elégedett. Ezért is nem kapkodtam az írással utána. A témám ismét a halál, csak máshogyan. Ezúttal remélem érett gondolatokat fogok elmondani róla…”

Nyolc éve Özséb - Egy öngyilkos Miskolcon címmel jelent meg ByeAlex első könyve, amelynek címszereplője „véget nem érő monológokban értekezik halálról, látszatról, képmutatásról, és persze selejtes, romlott, pitiáner embertársairól, akik nélkül még az Avas is sokkal kellemesebb hely lenne”. Az első regény megjelenését követően interjúztunk is a szerzővel; szépirodalomról, provokációról és Istenről beszélgettünk ByeAlexszel, akit akkor még a Kedvesem előadójaként ismert az ország, és aki akkor már nagyon szerette volna végleg maga mögött hagyni a fátyolos tekintetű bölcsészfiú karakterét. Azt mondta akkor, hogy mindent feláldozna az írásért, kiderült, hogy rengeteg olyan szöveget írt már, amit nem mutatott meg senkinek, első regénye főhősét pedig így jellemezte:

„Próbáltam szimpatikussá tenni ezt az egyébként teljesen idegesítő figurát, de nyilván sokszor az látszik, hogy milyen szánalmas. Filozófiai kérdéseket is szerettem volna érinteni a könyvben, de csak felületesen, mert azt akartam, hogy Özséb olyan ember legyen, aki alapvetően értelmes, foglalkozik ilyen kérdésekkel, tanulta is, de azért ne menjen bele a mélységeibe, mert azt senki sem olvasná el.”

Az új megjelenésről több konkrétumot egyelőre nem lehet tudni, de addig is olvassátok újra korábbi interjúnkat:

ByeAlex mindent feláldozna az írásért, zombikkal és perverzióval sokkol
ByeAlex mindent feláldozna az írásért, zombikkal és perverzióval sokkol
Tovább olvasok

Nyitókép: Facebook/ByeAlex

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

Az új regény a mágikus realizmussal, a történelmi regényekkel és Dante Isteni színjátékával mutat rokon vonásokat.

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

A francia megjelenés szeptemberben várható.

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

Iratok, fényképek, filmfelvételek között is kutathatunk az utolsó magyar trónörökös hagyatékában, aki a magyart második anyanyelvének tekintette.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?