Bevásárolta magát a bestseller-listára az ifjúsági szerző?

.konyvesblog. | 2017. augusztus 29. |

Lani Sarem és Thomas Ian Nicholas (Kép forrása)

Egy teljesen ismeretlen amerikai szerző, Lani Sarem első regénye, a különleges képességekkel rendelkező lányról szóló Handbook for Mortals landolt a napokban a New York Times ifjúsági bestseller-listáján. Ez még nem lett volna annyira meglepő, ám a debütáns mások érdeklődését is felkeltette, az újságírók pedig kutakodásaik közben egészen érdekes dolgokra bukkantak.

A kötet augusztus közepén jelent meg Amerikában, és már előjegyzésben 18 ezer példányt eladtak belőle, ami figyelemreméltó szám egy elsőkönyves író esetében. Mindez ráadásul elég is volt ahhoz, hogy a NYTimes bestseller-listájára kerüljön; utóbbi összeállításához a lap független könyvesboltok adatait használja, és arra törekszik, hogy az az egyéni vásárlások, ne pedig a nagybani felvásárlások után adjon átfogó képet. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Egyesült Államok területén kiválasztott könyvesboltok heti eladási adatait alapul véve áll össze a lista.

Ennek tudatában szúrt szemet néhány embernek a Handbook for Mortals hirtelen jött sikere. Egy másik ifjúsági szerző, Phil Stamper hangot is adott aggodalmainak a Twitteren, majd több könyvesbolt képviselője is megkereste azzal, hogy nagy mennyiségben rendeltek tőlük Sarem könyvéből – de csak azután, hogy megbizonyosodtak arról, az adott bolt jelenti az eladási adatokat a NYTimes-nak.

A lap azóta vizsgálatot indított és eltávolította a regényt a listájáról. Sarem közben azt állítja, nincs tudomása arról, hogy szervezetten akarták volna felvásárolni a könyvét, mint azt mások állítják, és szerinte csupán arról van szó, hogy az ifjúsági szerzők közössége elfogult vele szemben, hiszen nem tartozik közéjük, kívülről érkezett. „Szuperfrusztrált vagyok” – mondta a Hollywood Reporternek, hozzátéve, hogy senki sem kereste őket, és hivatalos magyarázatot sem kaptak, csupán annyit tudnak, hogy a lap ellentmondásokra hivatkozik. A tervek szerint mindenesetre a könyvből film is készül, ennek megvalósításában az Amerikai pite filmekből ismert Thomas Ian Nicholas is részt venne.

A netes előjegyzési lista amúgy itthon is fontos támpont, hiszen vannak kiadók, melyek kifejezetten figyelnek arra, hogy az előjegyzési listára minél előbb felkerüljenek. Ha beindul a hype egy könyv körül, akkor arra felkapják a fejüket az olvasók és a kereskedők is. Ezzel addig nincs is baj, míg nem a kiadó vagy szerző vásárolja fel a saját könyveit – hogy Sarem esetében ez történt-e, az egyelőre nem világos.

Forrás: The Verge, SFGate