Ma van a berlini fal leomlásának évfordulója

Ma van a berlini fal leomlásának évfordulója

1989-ben ezen a napon, november 9-én omlott le a berlini fal. Az eseményről, amely „minden ízében tiszta, felemelő, boldog szabadságünnep volt”, a 444-en a Helsinki Figyelő emlékezett meg. Most három olyan könyvet ajánlunk, amelyből meg lehet érteni, mi is történt azokban a napokban. Könyvek hírek mellé.

fk | 2020. november 09. |

31 éve november 9-én leomlott a berlini fal és összeomlott egy jelkép, amely 1961-től elválasztotta egymástól az embereket, és amely sok-sok éven át Európa megosztottságának központi szimbóluma volt.

A Helsinki figyelő ma így idézte fel az aznapi eseményeket:

„Bár utólag mindent lehet holtbiztos előjelnek tekinteni, igazából nem várt fordulat volt a fal leomlása. Népfelkelés, forradalom. A ma joggal a német egység megteremtőjeként elkönyvelt Helmut Kohl kancellárnak eszébe nem jutott volna támogatni a spontán rendszerváltást, ahogyan az Egyesült Államok nagyon is figyelembe vette a szovjet érzékenységet a „németkérdésben”. A berliniek viszont látva a fejleményeket, a Lengyelországban és Magyarországon felpörgő változásokat, már nem vártak többet arra, hogy majd „tárgyalásos úton” szabadulhassanak fel, és saját kezükbe vették sorsukat. A történelmi lehetőséget megérezve és az indokolt óvatosságot feladva özönlöttek a falhoz november 9. éjszakáján.”

Az évforduló alkalmából három könyvet ajánlunk a berlini fal leomlásáról: 

Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK

Maxim leo
Volt egyszer egy NDK 
Fordította: Blaschtik Éva, Park Kiadó, 2018, 304 oldal, 3490 HUF
Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK

Maxim Leo Volt egyszer egy NDK című kötetében nagyszülei és szülei történetén keresztül, valós eseményeket megidézve mesél egy országról, amely már eltűnt a történelmi süllyesztőben, de amelynek egykori mindennapjai sok tanulsággal szolgálhatnak még ma is. A dokuregényről ezt írtuk: „Maxim Leo nem igazán tudta eldönteni, hogy családregényt vagy inkább országregényt szeretne írni, és lehet, hogy nem is akarta. Többször leírja, hogy nem unokaként, hanem családkutatóként próbált a dolgok mélyére ásni, a távolságtartás viszont ennek ellenére sem sikerült, ami viszont ebben az esetben inkább jót tett a szövegnek, és nem rosszat.

Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején

Eugene Ruge
A fogyatkozó fény idején
Európa, 464 oldal, 2012, 2890 HUF
Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején

Eugen Ruge, A fogyatkozó fény idején című regényében egy ország és egy család széthullásának történetét rögzítette. A könyv közel ötven évet fog át, de a középpontban a berlini fal összeomlása van.  Az író interjúnkban elmesélte, hogy ő a berlini fal leomlását már az NSZK-ból nézte végig: „Egy barátom hívott fel azzal, hogy kapcsoljam be a tévét, mert éppen most omlik le a Fal. Teljesen valószerűtlen volt. (…) Amióta az eszemet tudtam, a Fal mindig is ott volt, és teljesen elképzelhetetlen volt, hogy egyszer már nem lesz”.

Petr Sís: A fal

a_dal.jpg

A világhírű író-illusztrátor, Petr Sís eredetileg Amerikában született gyerekeinek szerette volna elmesélni, mit jelképezett, és milyen folyamatokat indított be a történelmi esemény. Az anekdotákból végül egy könyv született, amely A fal címet kapta, és amely személyes hangon, a képek nyelvén mesél az 1989-es eseményekről. A könyv bemutatójáról ITT írtunk. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy teljességgel valószerűtlen összeomlás krónikája

...
Nagy

Petr Sís: Mindig úgy képzeltem, hogy a berlini fal túloldalán fantasztikus világ lehet

...
Kritika

Este lefekszel, másnap meg már majdnem megszűnt az NDK

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Wanted, Kick-Ass és Kingsman. Mi bennük a közös nevező? Hát az író, Mark Millar, aki a Netflix-szel kötött egyezség révén új képregény-feldolgozással örvendeztet meg minket, a Jupiter hagyatékával. Millari életútról, egy új világ születéséről, és végül az istenek és emberek alkonyáról olvashattok a cikkünkben. Nemcsak képregény-rajongóknak!

Szerzőink

...
Rezek Bori

Declan Donellan színészetről szóló könyve mindenkit közelebb visz saját szerepeihez

...
Jakobovits Kitti

Kapuzárási pánik pszichoanalitikus szemmel – James Hollis: Az élet második fele

...
Forgách Kinga

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

A hét könyve
Kritika
Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?
...
Kritika

Pszichedelikus robotálmok az apokalipszis után

Jacek Dukaj könyvének egy apró részletéből a Netflix készített sorozatot, ami így jócskán eltér az alapanyagtól (úgy hangulatban, mint tartalomban), de izgalomban nem szenved hiányt.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Tóth Krisztina új kötetében különböző terekbe és életekbe leshetünk bele

A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete, amely a 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti egybe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.