Ma van a berlini fal leomlásának évfordulója

Ma van a berlini fal leomlásának évfordulója

1989-ben ezen a napon, november 9-én omlott le a berlini fal. Az eseményről, amely „minden ízében tiszta, felemelő, boldog szabadságünnep volt”, a 444-en a Helsinki Figyelő emlékezett meg. Most három olyan könyvet ajánlunk, amelyből meg lehet érteni, mi is történt azokban a napokban. Könyvek hírek mellé.

fk | 2020. november 09. |

31 éve november 9-én leomlott a berlini fal és összeomlott egy jelkép, amely 1961-től elválasztotta egymástól az embereket, és amely sok-sok éven át Európa megosztottságának központi szimbóluma volt.

A Helsinki figyelő ma így idézte fel az aznapi eseményeket:

„Bár utólag mindent lehet holtbiztos előjelnek tekinteni, igazából nem várt fordulat volt a fal leomlása. Népfelkelés, forradalom. A ma joggal a német egység megteremtőjeként elkönyvelt Helmut Kohl kancellárnak eszébe nem jutott volna támogatni a spontán rendszerváltást, ahogyan az Egyesült Államok nagyon is figyelembe vette a szovjet érzékenységet a „németkérdésben”. A berliniek viszont látva a fejleményeket, a Lengyelországban és Magyarországon felpörgő változásokat, már nem vártak többet arra, hogy majd „tárgyalásos úton” szabadulhassanak fel, és saját kezükbe vették sorsukat. A történelmi lehetőséget megérezve és az indokolt óvatosságot feladva özönlöttek a falhoz november 9. éjszakáján.”

Az évforduló alkalmából három könyvet ajánlunk a berlini fal leomlásáról: 

Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK

Maxim leo
Volt egyszer egy NDK 
Fordította: Blaschtik Éva, Park Kiadó, 2018, 304 oldal, 3490 HUF
Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK

Maxim Leo Volt egyszer egy NDK című kötetében nagyszülei és szülei történetén keresztül, valós eseményeket megidézve mesél egy országról, amely már eltűnt a történelmi süllyesztőben, de amelynek egykori mindennapjai sok tanulsággal szolgálhatnak még ma is. A dokuregényről ezt írtuk: „Maxim Leo nem igazán tudta eldönteni, hogy családregényt vagy inkább országregényt szeretne írni, és lehet, hogy nem is akarta. Többször leírja, hogy nem unokaként, hanem családkutatóként próbált a dolgok mélyére ásni, a távolságtartás viszont ennek ellenére sem sikerült, ami viszont ebben az esetben inkább jót tett a szövegnek, és nem rosszat.

Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején

Eugene Ruge
A fogyatkozó fény idején
Európa, 464 oldal, 2012, 2890 HUF
Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején

Eugen Ruge, A fogyatkozó fény idején című regényében egy ország és egy család széthullásának történetét rögzítette. A könyv közel ötven évet fog át, de a középpontban a berlini fal összeomlása van.  Az író interjúnkban elmesélte, hogy ő a berlini fal leomlását már az NSZK-ból nézte végig: „Egy barátom hívott fel azzal, hogy kapcsoljam be a tévét, mert éppen most omlik le a Fal. Teljesen valószerűtlen volt. (…) Amióta az eszemet tudtam, a Fal mindig is ott volt, és teljesen elképzelhetetlen volt, hogy egyszer már nem lesz”.

Petr Sís: A fal

a_dal.jpg

A világhírű író-illusztrátor, Petr Sís eredetileg Amerikában született gyerekeinek szerette volna elmesélni, mit jelképezett, és milyen folyamatokat indított be a történelmi esemény. Az anekdotákból végül egy könyv született, amely A fal címet kapta, és amely személyes hangon, a képek nyelvén mesél az 1989-es eseményekről. A könyv bemutatójáról ITT írtunk. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Egy teljességgel valószerűtlen összeomlás krónikája

...
Nagy

Petr Sís: Mindig úgy képzeltem, hogy a berlini fal túloldalán fantasztikus világ lehet

...
Kritika

Este lefekszel, másnap meg már majdnem megszűnt az NDK

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

Szerzőink

...
Bányász Attila

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Forgách Kinga

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

...
Valuska László

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó új meséje sokaknak jelenthet fogódzót

Egy kiszáradt kút és egy tölgyfa történetét mondja el legújabb könyvében Boldizsár Ildikó, aki mindeközben mesél együttműködésről és egymásra utaltságról is. A Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút című kötetet Rofusz Kinga illusztrálta.

...
Gyerekirodalom

Az Agymenők Amyje segít a lányoknak felnőni

Mayim Bialik, az Agymenők sztárja első könyvében tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél a nővé válás folyamatáról. Olvass bele!