Ingyen elérhetővé vált több agavés könyv a karantén miatt

Az Agave Könyvek több szerzője úgy döntött, hogy a következő két hétre ingyenesen letölthetővé teszi a könyveit.

.konyves. | 2020. március 17. |

Veres Attila (fotó: Agave)

A koronavírus miatt elrendelt karantént próbálják könnyebbé tenni az Agave Könyvek magyar szerzői. Többen ugyanis úgy döntöttek, hogy a könyveik egy részét elérhetővé teszik az interneten. Mint Baráth Katalin írta: "Ez nem egy házilag szkennelt-pdf-esített kézirat, hanem a szerkesztett e-könyv", amit bárki ingyen letölthet.

Veres Attila a következőkkel indokolta a döntésüket:

"Vigyázzatok magatokra és családtagjaitokra a járvány ideje alatt, maradjatok otthon! Hogy segítsünk a kényszerű bezártságot elviselni, egy csomóan az Agavés szerzők közül arra gondoltunk, hogy ingyenesen letölthetővé tesszük könyveinket az elkövetkező két hétben."

Mutatunk párat a listán szereplő könyvek közül, a teljes listát pedig majd ITT böngészhetitek.

Veres Attila: Éjféli iskolák

Az Odakint sötétebb című sikerregénye után egy weird novelláskötettel jelentkezett Veres Attila. Az Éjféli iskolák tizenöt különös történetében freudi rémálmok sorozata elevenedik meg: a női test bármikor húsevő szörnnyé válhat, a pihenés és a halál határa elmosódik, a bor pedig úgy megrészegít, hogy többé nem akarsz élni. Akkori interjúnkban Veres Attila azt mondta, hogy a novellákban van valamiféle politikai töltet, de állásfoglalás nincs, inkább csak az általános közérzet megfogalmazása jelelmző rá: "Persze ez attól is függ, hogy mit értünk közélet alatt. Ha a hétköznapok tipikus helyzeteinek és karaktereinek a megragadását, akkor sok közéletiség van a történeteimben". A mostani listán megtalálható amúgy debütáló regénye, az Odakint sötétebb is, amelynek alapját - mint annak idején elmondta - egy szilveszteri bulin találta ki.

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

A türkizkék hegedű a Dávid Veron-krimisorozat második része, amelynek kiindulópontját az 1910-es évek Budapestje adja, de a főhős - a barátnőjével és egy jóképű sírfaragóval kiegészülve - Balatonfüreden át egészen Abbáziáig követi egy gyerekrablási ügy szálait. Baráth Katalinnal legutóbb egy kortárs krimije, az Arkangyal éjjel megjelenése után interjúztunk, akkor a következőt mondta: "A kortárs irodalomban mindig is erősen jelen volt a történelmi téma, de az elmúlt években nagyon erős trend lett. Történelmi krimiből is megjelent már több, én pedig úgy éreztem, hogy nem akarok még ebbe a tengerbe vizet hordani. Miután a legutóbbi könyvem, Az arany cimbalom megjelent, három hónapig levéltáraztam, azóta pedig próbálok pénzt szerezni arra, hogy a kutatásaimból monográfiát írhassak, fogok is. Ezért is jutottam arra, hogy a töris téma maradjon meg inkább szakmai munkának." Igaz, az interjú végén azt is mondta, hogy nem fordított teljesen hátat a Veron-történeteknek, és egy első világháborús sztorit még biztosan akar belőle írni.

Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal

A regény hőse, Emma kezdetben úgy érezheti, hogy egy romantikus sztoriba csöppent, amikor egy váratlan elhatározást követően egy skóciai kastélyban találja magát egy megnyerő idegennel. A történet ott bicsaklik meg, amikor a férfi egy telefonhívást követően elhajt, majd nem is tér vissza. A nő nyomozni kezd, a gyanús jelek szaporodnak, és hamarosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik. "A Pacskovszky-fivérek első közös regénye befogadói szempontból alapvetően nagyon homogén, nem érezni, hogy nem egy ember írta a szöveget. A cselekmény sodró lendületű, van benne bőven akciójelenet, egy leheletnyi politika az elején, és néhány intőnek szánt, ezzel egyidejűleg tényleg fontos kijelentés (például a családon belüli erőszak látenciájáról)" - írtuk annak idején a könyvről.

Csurgó Csaba: Kukoricza

Öt évvel ezelőtt a Könyves Magazin képes összeállításban mutatta be az öt legígéretesebb elsőkönyvest: köztük volt Csurgó Csaba is a Kukoricza nevű fantasy-jával, amelyben a János vitézt gondolta újra. Akkor ezt írtuk a könyvről: "Csurgó első önálló műve egy alternatív történelmi regény, mely fantasy és sci-fi elemekkel jócskán megpakolva meséli nekünk Jancsi és Iluska történetét, akik egy másik, de mégis oly hasonló Magyarországon próbálnak forradalmat kirobbantani". A könyvbe ITT tudtok beleolvasni.

Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól

"A Feljövök érted a város alól főhőse az árvaházban igen mostoha körülmények közt felnőtt Corvinus, aki egy megnyomorodott, kettészakadt, furcsa Budapesten tengeti napjait, jóval a város, az ország és talán a világ összeomlása után, és most elvállalja egy eltűnt gyerek felkutatását. A nyomozás nem várt találkozásokhoz, rejtélyekhez vezet, és akár bizonyos régi sérelmek megbosszulásának lehetőségéhez is" - írtuk annak idején a műfordítóként ismert Pék Zoltán első regényéről, amelybe ITT tudtok beleolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

Hogy a koronavírusról születik-e regény, azt egyelőre nem tudni, viszont az biztos, hogy az írók már jó pár könyvet szántak az elmúlt évszázadokban a járványok témájának. 

...
Kritika

Ha járvány van, a betegséget mindenki a szívében hordja

Albert Camus A pestis című regényéből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, Franciaországban egy hét alatt több, mint 1600 fogyott. A koronavírus miatt újraolvastuk.

...
Nagy

10+1 kötelező olvasmány, amit otthonról ingyen le tudsz tölteni

Online elérhető klasszikus könyveket ajánlunk a karantén idejére, nem csak iskolásoknak. 

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere