Ingyen elérhetővé vált több agavés könyv a karantén miatt

Az Agave Könyvek több szerzője úgy döntött, hogy a következő két hétre ingyenesen letölthetővé teszi a könyveit.

.konyves. | 2020. március 17. |

Veres Attila (fotó: Agave)

A koronavírus miatt elrendelt karantént próbálják könnyebbé tenni az Agave Könyvek magyar szerzői. Többen ugyanis úgy döntöttek, hogy a könyveik egy részét elérhetővé teszik az interneten. Mint Baráth Katalin írta: "Ez nem egy házilag szkennelt-pdf-esített kézirat, hanem a szerkesztett e-könyv", amit bárki ingyen letölthet.

Veres Attila a következőkkel indokolta a döntésüket:

"Vigyázzatok magatokra és családtagjaitokra a járvány ideje alatt, maradjatok otthon! Hogy segítsünk a kényszerű bezártságot elviselni, egy csomóan az Agavés szerzők közül arra gondoltunk, hogy ingyenesen letölthetővé tesszük könyveinket az elkövetkező két hétben."

Mutatunk párat a listán szereplő könyvek közül, a teljes listát pedig majd ITT böngészhetitek.

Veres Attila: Éjféli iskolák

Az Odakint sötétebb című sikerregénye után egy weird novelláskötettel jelentkezett Veres Attila. Az Éjféli iskolák tizenöt különös történetében freudi rémálmok sorozata elevenedik meg: a női test bármikor húsevő szörnnyé válhat, a pihenés és a halál határa elmosódik, a bor pedig úgy megrészegít, hogy többé nem akarsz élni. Akkori interjúnkban Veres Attila azt mondta, hogy a novellákban van valamiféle politikai töltet, de állásfoglalás nincs, inkább csak az általános közérzet megfogalmazása jelelmző rá: "Persze ez attól is függ, hogy mit értünk közélet alatt. Ha a hétköznapok tipikus helyzeteinek és karaktereinek a megragadását, akkor sok közéletiség van a történeteimben". A mostani listán megtalálható amúgy debütáló regénye, az Odakint sötétebb is, amelynek alapját - mint annak idején elmondta - egy szilveszteri bulin találta ki.

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

A türkizkék hegedű a Dávid Veron-krimisorozat második része, amelynek kiindulópontját az 1910-es évek Budapestje adja, de a főhős - a barátnőjével és egy jóképű sírfaragóval kiegészülve - Balatonfüreden át egészen Abbáziáig követi egy gyerekrablási ügy szálait. Baráth Katalinnal legutóbb egy kortárs krimije, az Arkangyal éjjel megjelenése után interjúztunk, akkor a következőt mondta: "A kortárs irodalomban mindig is erősen jelen volt a történelmi téma, de az elmúlt években nagyon erős trend lett. Történelmi krimiből is megjelent már több, én pedig úgy éreztem, hogy nem akarok még ebbe a tengerbe vizet hordani. Miután a legutóbbi könyvem, Az arany cimbalom megjelent, három hónapig levéltáraztam, azóta pedig próbálok pénzt szerezni arra, hogy a kutatásaimból monográfiát írhassak, fogok is. Ezért is jutottam arra, hogy a töris téma maradjon meg inkább szakmai munkának." Igaz, az interjú végén azt is mondta, hogy nem fordított teljesen hátat a Veron-történeteknek, és egy első világháborús sztorit még biztosan akar belőle írni.

Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt: Nő kutyával és holddal

A regény hőse, Emma kezdetben úgy érezheti, hogy egy romantikus sztoriba csöppent, amikor egy váratlan elhatározást követően egy skóciai kastélyban találja magát egy megnyerő idegennel. A történet ott bicsaklik meg, amikor a férfi egy telefonhívást követően elhajt, majd nem is tér vissza. A nő nyomozni kezd, a gyanús jelek szaporodnak, és hamarosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik. "A Pacskovszky-fivérek első közös regénye befogadói szempontból alapvetően nagyon homogén, nem érezni, hogy nem egy ember írta a szöveget. A cselekmény sodró lendületű, van benne bőven akciójelenet, egy leheletnyi politika az elején, és néhány intőnek szánt, ezzel egyidejűleg tényleg fontos kijelentés (például a családon belüli erőszak látenciájáról)" - írtuk annak idején a könyvről.

Csurgó Csaba: Kukoricza

Öt évvel ezelőtt a Könyves Magazin képes összeállításban mutatta be az öt legígéretesebb elsőkönyvest: köztük volt Csurgó Csaba is a Kukoricza nevű fantasy-jával, amelyben a János vitézt gondolta újra. Akkor ezt írtuk a könyvről: "Csurgó első önálló műve egy alternatív történelmi regény, mely fantasy és sci-fi elemekkel jócskán megpakolva meséli nekünk Jancsi és Iluska történetét, akik egy másik, de mégis oly hasonló Magyarországon próbálnak forradalmat kirobbantani". A könyvbe ITT tudtok beleolvasni.

Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól

"A Feljövök érted a város alól főhőse az árvaházban igen mostoha körülmények közt felnőtt Corvinus, aki egy megnyomorodott, kettészakadt, furcsa Budapesten tengeti napjait, jóval a város, az ország és talán a világ összeomlása után, és most elvállalja egy eltűnt gyerek felkutatását. A nyomozás nem várt találkozásokhoz, rejtélyekhez vezet, és akár bizonyos régi sérelmek megbosszulásának lehetőségéhez is" - írtuk annak idején a műfordítóként ismert Pék Zoltán első regényéről, amelybe ITT tudtok beleolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

Hogy a koronavírusról születik-e regény, azt egyelőre nem tudni, viszont az biztos, hogy az írók már jó pár könyvet szántak az elmúlt évszázadokban a járványok témájának. 

...
Kritika

Ha járvány van, a betegséget mindenki a szívében hordja

Albert Camus A pestis című regényéből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, Franciaországban egy hét alatt több, mint 1600 fogyott. A koronavírus miatt újraolvastuk.

...
Nagy

10+1 kötelező olvasmány, amit otthonról ingyen le tudsz tölteni

Online elérhető klasszikus könyveket ajánlunk a karantén idejére, nem csak iskolásoknak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára