Az írók egytől egyig pszichopaták?

.konyvesblog. | 2016. május 12. |

Egy véres krimi megírása még senkit sem tesz pszichopatává, nem igaz? Egy Fülöp-szigeteki kutatás szerint azonban a válasz erre korántsem egyértelmű. Az Adrianne John R. Galang pszichológus vezette kutatócsoport arra jutott, hogy a kreatív emberek bizony rendelkeznek pszichopata vonásokkal.

A kutatás három részből állt. Az elsőben azt vizsgálták, hogy a résztvevők - mind egyetemista korúak - milyen mértékben engednek teret azoknak a személyiségjegyeiknek, melyek sötét triád néven ismertek (machiavellizmus, nárcizmus, pszichopátia), majd egy második körben tíz területen vizsgálták ugyanezen emberek kreatív teljesítményét. Ezek a területek a következők voltak: vizuális művészetek, zene, kreatív írás, tánc, dráma, építészet, humor, tudományos felfedezések, feltalálás és kulinária. A pszichológusok arra jutottak, hogy a kreatív teljesítmény összefügg a pszichopata és nárcisztikus személyiségjegyekkel.

A kutatás második részében specifikusabban vizsgálták a pszichopátia és a kreativitás kapcsolatát, és arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes személyek mennyire merészek, milyen mértékben hajlamosak az agresszióra, felfedezhető-e náluk az empátia hiánya, és mennyire gátlástalanok. A kutatók összefüggést találtak a pszichopata merészség (ez lényegében azt jelenti, hogy az illető kevésbé hajlamos rettegni vagy stresszelni) és a kreatív teljesítmény között, megnyugtató ugyanakkor, hogy az egyes részterületeket vizsgálva a kutatás arra jutott, hogy a kreatív írók kevésbé hajlamosak az erőszakoskodásra.

Végezetül a kutatók a pszichopátia és a divergens gondolkodás kapcsolatát vizsgálta; utóbbi itt leginkább az eredeti, nem szokványos gondolkodásmódot jelöli, azt, amikor valaki egy-egy problémát váratlan ötletekkel kíván megoldani. A kutatás összefüggést mutatott ki a divergens gondolkodás és a fiziológiai nyugalom, illetve az érzelmi gátlástalanság között, mely a pszichopaták személyiségjegyei közé tartoznak.

Mindez nem jelenti persze azt, hogy a művészek mind pszichopaták lennének, sokkal inkább azt, hogy az a típusú merészség, amely ebben az esetben magas stressztűrőképességet és alacsony szorongásszintet jelent, fontos eleme a független, kockázatvállaló gondolkodásmódnak, mely a kreativitáshoz elengedhetetlen. A kutatók összességében ezt a fajta merészséget bátorítanák, fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a kreatív emberek mérsékelni tudják a gátlástalanság káros hatásait, következményeit.

Forrás: ElectricLit