Avengers Vs. X-Men

Avengers Vs. X-Men

Rusznyák Csaba | 2012. október 19. |

avx01.jpg

Közös lónak még a Marvelnél is túros a háta. Az Avengers Vs. X-Ment (AvX) felváltva jegyezték a kiadó nagyágyúi, Brian Michael Bendis, Ed Brubaker, Matt Fraction, Jason Aaron és Jonathan Hickman, szóval szinte mindenki a Pókembert istápoló Dan Slotton kívüli, aki manapság igazán számít arrafelé. És nem is véletlenül, mert mindannyian bizonyították már (illetve néhányan jelenleg is bizonyítják egyéb címeknél), hogy remek írók. Az AvX-en azonban nemhogy a stílusuk, egyéniségük nem látszik meg, de még a tehetségük sem nagyon. Kaotikus, pongyolán írt, csapongó volt ez a Marvel világát felforgató 12 részes minisorozat.

(Figyelem, spoilerezünk kicsit!)

Ez már csak azért is kár, mert a Mutánsvilág (House of M) és a Polgárháború (Civil War) óta tényleg ez volt az első nagy crossover event, ami nem csak ígérte, hogy felrúgja a status quo-t, hanem tényleg fel is rúgta. A Secret Invasion ugyan hatalomra juttatta Norman Osbornt, de ezt a koncepciót alig egy évvel később a Siege össze is csomagolta, hogy minden visszakerüljön a régi kerékvágásba, a tavalyi Fear Itself meg, amiben egy rég legyőzött, elfeledett (i.e.: korábban soha nem említett, a Marvel seggéből ehhez a sztorihoz előhúzott) asgardi isten ámokfutott a Földön, annyira volt jelentős, hogy ha elfelejtenénk, hogy egyáltalán létezett (bárcsak…), semmi nem változna. 

avx02.jpg

Az AvX ellenben minimum három fronton rengette meg a szuperhősök világát. Először is, Xavier professzor meghalt (aminek, valljuk be, már ideje volt, tekintve, hogy az írók évek óta nem tudtak mit kezdeni holtsúllyá vált karakterével), másodszor, a rosszfiúvá avanzsált „fia”, Küklopsz ölte meg, harmadszor, a Mutánsvilág óta először ismét jelennek meg új mutánsok a Földön, és ezzel megszűntek kihalás szélén álló faj lenni. A nagy kérdés persze az, hogy ezekkel a most jelentősnek tűnő változtatásokkal mit kezdenek majd a későbbiekben – remélhetőleg tudják a Marvelnél, hogy merre akarják vinni az AvX-ből kinövő karakter- és cselekményszálakat, nem csak a már sokszor látott „majd lesz valahogy” attitűddel borították ki a bilit. 

Visszatekintve a 12 részre (a több tucatnyi tie-int most hagyjuk), a vége az, ami valamelyest kárpótol az itt-ott elszórt, kevés remek pillanattal szolgáló gyenge középszerért. Az első harmada különösen csapnivaló volt: a pusztító kozmikus erő, a Főnix visszatérni készült a Földre, s mivel a Bosszú Angyalai attól tartottak, hogy elpusztítja azt, az X-Men pedig azt remélte, hogy a haldokló mutáns faj megmentője lesz, a két szuperhőscsapat egy fájdalmasan debil, rosszul felépített jelenetben egymásnak esett. Mikor a Főnix Erő szétoszlott az X-Men öt tagja között, és azok újdonsült – ám természetesen egyre inkább korrumpáló – hatalmukkal elkezdték megvalósítani a rég áhított utópiájukat, úgy tűnt, a sztori előre kap, de a koncepcióban rejlő drámai lehetőségek rendre kiaknázatlanul maradtak az egymásra hányt pofozkodások hátterében. 

avx03.jpg

Egy gramm feszültség nem volt a cselekményben, a főbb karakterek laposak és érdektelenek voltak (Hope-pal, a mutánsok állítólagos megváltójával az élen), a változásokat, amiken átmentek, unalmasan ábrázolták, a mellékkarakterek esetlegesen tűntek fel és el, többnyire puszta ágyútöltelék-szerepben (Rozsomáktól Pókemberen át Nováig), és az egész túl sokáig volt húzva. 12 rész? A felében el lehetett volna mesélni a történetet, sokkal lendületesebben, feszesebben. A képi világ is csak akkor volt igazán meggyőző, amikor Olivier Coipel vitte (bár akkor legalább nagyon, ő még mindig az egyik legügyesebb rajzolója a Marvelnek), sem John Romita Jr. sem Adam Kubert nem álltak a helyzet magaslatán. Olvastuk, elfelejtjük, és reméljük, hogy a következményeiből legalább kisül valami jó. A lehetőség megvan rá.

avx04.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.