Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Egy alaszkai tankerület vezetősége öt klasszikust tiltólistára helyezett, de a felháborodás hatására végül mégis visszakozni kényszerült.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Még áprilisban történt, hogy az egyik alaszkai tankerület vezetősége megszavazta, hogy öt könyvet (jellemzően klasszikusokat) távolítsanak el az irodalomfakultációk olvasmánylistájáról. Ez az öt könyv a következő volt:

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Ralph Ellison: A láthatatlan
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Tim O'Brien: The Things They Carried
Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings.

A könyvekkel kapcsolatban a legfőbb kifogás általában az volt, hogy szexuális utalásokat, erőszakos vagy profán jeleneteket tartalmaznak; Angelou regénye például azért került az iskolai feketelistára, mert explicit szexuális tartalommal bír (konkrétan arról az erőszakról esik szó benne, amelynek gyerekként Angelou elszenvedője volt), illetve az abban szereplő „fehérellenes” mondatok miatt.

A tiltás hatalmas felháborodást keltett, egy rockzenekar pedig egészen odáig ment, hogy felajánlotta: a tankerület minden olyan diákjának, aki erre igényt tart, ingyenesen elküldi a tiltólistára került könyveket. Mivel a járvány miatt a tüntetéseket sem lehet a szokásos formában megtartani, a legutóbbi vezetőségi ülés idején autós tiltakozást szerveztek, ahol 80 jármű jelent meg – a benne ülők így akarták kifejezni nemtetszésüket. A tiltakozók cenzúrát kiáltottak, mire a tankerület vezetősége azt válaszolta, hogy a könyvek továbbra is elérhetőek az iskolakönyvtárban és a diákok a szabadidejükben nyugodtan olvashatják őket.

Az ülésen a vezetőség egyik alelnöke felolvasott egy részt Angelou regényéből, amiről úgy gondolta, hogy a szexuális tartalma miatt nem való egy középiskolásnak. Mire egy másik résztvevő felhívta rá a figyelmét, hogy mindez nem szexuális tartalom, hiszen a szóban forgó részlet egy gyerek megerőszakolásáról szól; szerinte az irodalmi művek súlyos témáit nem lehet kiragadott könyvrészletként kezelni és a tanároknak igenis kötelességük kontextusba helyezni és átfogóan átbeszélni a diákokkal azokat. A tankerület vezetősége végül 6-1 arányban a korábbi tilalom ellen foglalt állást.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hány óra kell egy betiltott regény lemásolásához?

...
Hírek

Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

...
Hírek

Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.