Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Egy alaszkai tankerület vezetősége öt klasszikust tiltólistára helyezett, de a felháborodás hatására végül mégis visszakozni kényszerült.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Még áprilisban történt, hogy az egyik alaszkai tankerület vezetősége megszavazta, hogy öt könyvet (jellemzően klasszikusokat) távolítsanak el az irodalomfakultációk olvasmánylistájáról. Ez az öt könyv a következő volt:

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Ralph Ellison: A láthatatlan
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Tim O'Brien: The Things They Carried
Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings.

A könyvekkel kapcsolatban a legfőbb kifogás általában az volt, hogy szexuális utalásokat, erőszakos vagy profán jeleneteket tartalmaznak; Angelou regénye például azért került az iskolai feketelistára, mert explicit szexuális tartalommal bír (konkrétan arról az erőszakról esik szó benne, amelynek gyerekként Angelou elszenvedője volt), illetve az abban szereplő „fehérellenes” mondatok miatt.

A tiltás hatalmas felháborodást keltett, egy rockzenekar pedig egészen odáig ment, hogy felajánlotta: a tankerület minden olyan diákjának, aki erre igényt tart, ingyenesen elküldi a tiltólistára került könyveket. Mivel a járvány miatt a tüntetéseket sem lehet a szokásos formában megtartani, a legutóbbi vezetőségi ülés idején autós tiltakozást szerveztek, ahol 80 jármű jelent meg – a benne ülők így akarták kifejezni nemtetszésüket. A tiltakozók cenzúrát kiáltottak, mire a tankerület vezetősége azt válaszolta, hogy a könyvek továbbra is elérhetőek az iskolakönyvtárban és a diákok a szabadidejükben nyugodtan olvashatják őket.

Az ülésen a vezetőség egyik alelnöke felolvasott egy részt Angelou regényéből, amiről úgy gondolta, hogy a szexuális tartalma miatt nem való egy középiskolásnak. Mire egy másik résztvevő felhívta rá a figyelmét, hogy mindez nem szexuális tartalom, hiszen a szóban forgó részlet egy gyerek megerőszakolásáról szól; szerinte az irodalmi művek súlyos témáit nem lehet kiragadott könyvrészletként kezelni és a tanároknak igenis kötelességük kontextusba helyezni és átfogóan átbeszélni a diákokkal azokat. A tankerület vezetősége végül 6-1 arányban a korábbi tilalom ellen foglalt állást.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hány óra kell egy betiltott regény lemásolásához?

...
Hírek

Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

...
Hírek

Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára

A hét könyve
Kritika
Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát
...
Nagy

Tove Alsterdal: Szeretném, ha a női szereplők is húsbavágó kérdésekkel foglalkoznának

Történelmi traumák, posztindusztriális kiüresedettség és rozsda, egy elfelejtett régió, ahol életerős férfiakat zárnak a föld alá vagy gyerekeket presszionálnak gyilkosságok bevallására: Tove Alsterdalnak a krimi műfaja eszköz, mellyel közelebb jut az emberi lélek megfejtéséhez, miközben a rejtély darabkáit egymáshoz illeszti. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.