Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Egy alaszkai tankerület vezetősége öt klasszikust tiltólistára helyezett, de a felháborodás hatására végül mégis visszakozni kényszerült.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Még áprilisban történt, hogy az egyik alaszkai tankerület vezetősége megszavazta, hogy öt könyvet (jellemzően klasszikusokat) távolítsanak el az irodalomfakultációk olvasmánylistájáról. Ez az öt könyv a következő volt:

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Ralph Ellison: A láthatatlan
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Tim O'Brien: The Things They Carried
Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings.

A könyvekkel kapcsolatban a legfőbb kifogás általában az volt, hogy szexuális utalásokat, erőszakos vagy profán jeleneteket tartalmaznak; Angelou regénye például azért került az iskolai feketelistára, mert explicit szexuális tartalommal bír (konkrétan arról az erőszakról esik szó benne, amelynek gyerekként Angelou elszenvedője volt), illetve az abban szereplő „fehérellenes” mondatok miatt.

A tiltás hatalmas felháborodást keltett, egy rockzenekar pedig egészen odáig ment, hogy felajánlotta: a tankerület minden olyan diákjának, aki erre igényt tart, ingyenesen elküldi a tiltólistára került könyveket. Mivel a járvány miatt a tüntetéseket sem lehet a szokásos formában megtartani, a legutóbbi vezetőségi ülés idején autós tiltakozást szerveztek, ahol 80 jármű jelent meg – a benne ülők így akarták kifejezni nemtetszésüket. A tiltakozók cenzúrát kiáltottak, mire a tankerület vezetősége azt válaszolta, hogy a könyvek továbbra is elérhetőek az iskolakönyvtárban és a diákok a szabadidejükben nyugodtan olvashatják őket.

Az ülésen a vezetőség egyik alelnöke felolvasott egy részt Angelou regényéből, amiről úgy gondolta, hogy a szexuális tartalma miatt nem való egy középiskolásnak. Mire egy másik résztvevő felhívta rá a figyelmét, hogy mindez nem szexuális tartalom, hiszen a szóban forgó részlet egy gyerek megerőszakolásáról szól; szerinte az irodalmi művek súlyos témáit nem lehet kiragadott könyvrészletként kezelni és a tanároknak igenis kötelességük kontextusba helyezni és átfogóan átbeszélni a diákokkal azokat. A tankerület vezetősége végül 6-1 arányban a korábbi tilalom ellen foglalt állást.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hány óra kell egy betiltott regény lemásolásához?

...
Hírek

Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

...
Hírek

Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.