Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Alaszkában mégsem kerülnek feketelistára Fitzgerald és Angelou művei

Egy alaszkai tankerület vezetősége öt klasszikust tiltólistára helyezett, de a felháborodás hatására végül mégis visszakozni kényszerült.

Könyves Magazin | 2020. május 22. |

Még áprilisban történt, hogy az egyik alaszkai tankerület vezetősége megszavazta, hogy öt könyvet (jellemzően klasszikusokat) távolítsanak el az irodalomfakultációk olvasmánylistájáról. Ez az öt könyv a következő volt:

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Ralph Ellison: A láthatatlan
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Tim O'Brien: The Things They Carried
Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings.

A könyvekkel kapcsolatban a legfőbb kifogás általában az volt, hogy szexuális utalásokat, erőszakos vagy profán jeleneteket tartalmaznak; Angelou regénye például azért került az iskolai feketelistára, mert explicit szexuális tartalommal bír (konkrétan arról az erőszakról esik szó benne, amelynek gyerekként Angelou elszenvedője volt), illetve az abban szereplő „fehérellenes” mondatok miatt.

A tiltás hatalmas felháborodást keltett, egy rockzenekar pedig egészen odáig ment, hogy felajánlotta: a tankerület minden olyan diákjának, aki erre igényt tart, ingyenesen elküldi a tiltólistára került könyveket. Mivel a járvány miatt a tüntetéseket sem lehet a szokásos formában megtartani, a legutóbbi vezetőségi ülés idején autós tiltakozást szerveztek, ahol 80 jármű jelent meg – a benne ülők így akarták kifejezni nemtetszésüket. A tiltakozók cenzúrát kiáltottak, mire a tankerület vezetősége azt válaszolta, hogy a könyvek továbbra is elérhetőek az iskolakönyvtárban és a diákok a szabadidejükben nyugodtan olvashatják őket.

Az ülésen a vezetőség egyik alelnöke felolvasott egy részt Angelou regényéből, amiről úgy gondolta, hogy a szexuális tartalma miatt nem való egy középiskolásnak. Mire egy másik résztvevő felhívta rá a figyelmét, hogy mindez nem szexuális tartalom, hiszen a szóban forgó részlet egy gyerek megerőszakolásáról szól; szerinte az irodalmi művek súlyos témáit nem lehet kiragadott könyvrészletként kezelni és a tanároknak igenis kötelességük kontextusba helyezni és átfogóan átbeszélni a diákokkal azokat. A tankerület vezetősége végül 6-1 arányban a korábbi tilalom ellen foglalt állást.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó
Hány óra kell egy betiltott regény lemásolásához?
...
Hírek
Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani
...
Hírek
Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta
Szívünk rajta - Mesebeli és igazi lányok, akik fittyet hánytak az elvárásokra

Kik azok a lányhősök, akik nem ismerik azt a szót, hogy lehetetlen? Akik nem várnak tétlenül arra, hogy más megoldja a problémáikat vagy esetleg a - külvilág szerint - megfelelő mederbe terelje az életüket? Szerencsére a gyerekeknek szánt könyvekben is egyre többen vannak, most ezek közül mutatunk most hármat.

...
Gyerekirodalom
Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Gyerekirodalom
A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit

Szeptemberben jelenik meg Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve a Prae Kiadónál, amelyet a Belgiumban élő Bogdán Viktória illusztrál. Mutatjuk a címadó történetet!