Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

Amerikában még mindig az indián naplót akarják a legtöbbször betiltani

.konyvesblog. | 2015. április 14. |

Sherman Alexie (Kép forrása)

Amerikai olvasók tömegei szeretnék a süllyesztőbe küldeni Sherman Alexie Junior – Egy indián naplója című ifjúsági regényét. Korábban több amerikai államban próbálkoztak már a szülők azzal (itt és itt írtunk róla), hogy iskolai tiltólistára tegyék a művet – az indok rendszerint a túl durva nyelvezet és a túl explicit szexuális tartalom volt –, most pedig kiderült, hogy ez volt az a könyv, amelyet 2014-ben a legvehemensebben akartak leszedetni a könyvtárak polcairól.

Sherman Alexie a korábbi betiltások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy akik tiltólistára akarnak helyezni könyveket, azok az ezekről folyó vitát akarják ellenőrzésük alatt tartani, és a képzeletnek akarnak határt szabni. Ő ezzel szemben bátorítja a vitát, és ünnepli a képzeletet. Az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) most azt mondja, hogy a Junior – Egy indián naplója című könyvet (kritikánk róla ITT) a lehető legváltozatosabb okokkal akarják leszedetni a könyvtárak polcairól, melyek között szerepel a szexuális tartalom éppúgy, mint a zaklatás ábrázolása.

Malinda Lo írónő tanulmányából egyébként az derül ki, hogy az elmúlt tíz évben a betiltott könyvek 52 százaléka olyan olvasmány volt, amelyek tartalma eltért a mainstreamtől, valamiben más, diverz volt, szereplői például egy bizonyos kisebbségből kerültek ki. A tanulmány írója szerint a betiltásra irányuló szándék azt is jelzi, hogy azzal éppen ezt a sokféleséget veszik össztűz alá, és a kisebbségi szempontok egyre kevésbé tudnak majd érvényesülni.  

Az ALA szerint tavaly ezeket a könyveket akarták a legtöbbször betiltani a könyvtárakban:

1. Sherman Alexie Junior – Egy indián naplója
(indokok: családellenes, kulturális érzéketlenség, drogok/alkohol/dohányzás, szerencsejáték, durva nyelvezet, szexoktatás, nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő, erőszak; további indokok: "zaklatás ábrázolása")

2. Marjane Satrapi: Persepolis
(indokok: szerencsejáték, durva nyelvezet, politikai nézőpont; további indokok: "politikai, faji és szociális szempontból sértő", "naturalisztikus leírások")

3. Justin Richardson és Peter Parnell: And Tango Makes Three
(indokok: családellenes, homoszexualitás, politikai nézőpont, vallási nézőpont, a korcsoportnak nem megfelelő; további indokok: "a homoszexualitás népszerűsítése")

4. Toni Morrison: Nagyonkék
(indokok: nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő; további indokok: "vitás témákat tartalmaz")

5. Robie Harris: It’s Perfectly Normal
(indokok: meztelenség, nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő; további indokok: "állítólagos gyerekpornográfia")

6. Brian Vaughan és Fiona Staples: Saga
(indokok: családellenes, meztelenség, durva nyelvezet, nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő)

7. Khaled Hosseini: Papírsárkányok
(indokok: durva nyelvezet, a korcsoportnak nem megfelelő, erőszak)

8. Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
(indokok: drogok/alkohol/dohányzás, homoszexualitás, durva nyelvezet, nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő; további indokok: "nemi erőszak", "önkielégítés")

9. Jaycee Dugard: A Stolen Life
(indokok: drogok/alkohol/dohányzás, durva nyelvezet, nyílt szexuális tartalom, a korcsoportnak nem megfelelő)

10. Raina Telgemeier: Drama
(indokok: nyílt szexuális tartalom)

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.