Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára

.konyvesblog. | 2014. szeptember 25. |

10338293_683021715100164_542113622083820409_n.jpgA legendás texasi humorról tett tanúbizonyságot egy texasi iskola vezetősége, ugyanis épp a Betiltott Könyvek Hetét választották, hogy száműzzenek néhány könyvet az irodalomóráról. A hét áldozat között szerepel John Green (Katherine a köbön), Toni Morrison (Salamon-ének) és Sherman Alexei (Junior – Egy indián naplója) is, az intézkedésekre pedig azért volt szükség, mert a szülők panaszkodtak, hogy gyereküknek mindenféle obszcén, trágár olvasmányokat kell megtárgyalniuk a tanteremben.

A cenzúrázott könyvek között van David Shipler nonfiction könyve, a The Working Poor is, mert egy olyan nőről is szól, aki szexuális zaklatás áldozatául esett gyerekkorában, és volt egy abortusza. Garth Stein regényének, a The Art of Racing in the Rain-nek, melyben például egy gondolkodó kutya is akad, a szexjelenet miatt kellett távoznia az osztályból, Alexei nyelvezete a szülők szerint illetlen beszél, Jeannette Walls-t pedig memoárja (Az üvegpalota) miatt száműzték. A végére hagytuk a csattanót, a texasi Highland Park középiskola ugyanis a klasszikusokat sem kímélte, és a kulturális mészárlásnak áldozatul esett Herman Hesse Sziddhártája is.

Az iskolai gyűlésen, melyen a könyvek sorsáról döntöttek, több mint száz ember vett részt, és a szülők, nagyszülők az általuk kifogásolt fejezeteket fel is olvasták a könyvekből. A fejezetek például szexről, homoszexualitásról szóltak, vagy kritizálták a kapitalizmust. A gyűlés után több, mint száz panasz-email érkezett a kerületi illetékeseknek.

Az egyik szülő a helyi lapnak arról beszélt, hogy az intézkedések nem jelentenek egyet a betiltással. Ezek a könyvek a könyvtárban továbbra is megtalálhatóak lesznek, mert a probléma velük a szülők szerint csak az, hogy vita tárgyává teszik őket az irodalomórán.

Alexei a Twitteren tiltakozott a texasi iskola rendelkezései ellen. Szerinte a Junior- Egy indián naplójának azért kellett távoznia az osztályteremből, mert egy liberális indián lázadó győzelméről mesél. Walls szerint annyi nehéz helyzet vár majd a diákokra az életben, ezért meg kellene adni nekik minden szükséges eszközt, hogy felkészüljenek a neházságekre.. Erre pedig mi lenne alkalmasabb, mint az ő problémáikat tárgyaló könyvek?

Forrás: Guardian