A hosszú élet titkát keresed? Vedd az irányt a mediterrán országok felé!
hhz

A hosszú élet titkát keresed? Vedd az irányt a mediterrán országok felé!

Hamarosan a dél-európai országok lakói lesznek a világ leghosszabban élő emberei. Hogy mi a titkuk? Ezt járjuk körbe cikkünkben, melynek végén öt könyvet is ajánlunk a mediterrán étrendről.

Nagyszerű hírt kaptak a mediterrán országok lakói: egy, a napokban megjelent kutatás szerint, amely az országok 2050-ben várható átlagélettartamát jelzi előre, a világ leghosszabban élő emberei közé tartoznak majd.

Tekintve az egy főre jutó GDP és a várható élettartam közti összefüggéseket, az cseppet sem meglepő, hogy az olyan gazdag országok, mint Svájc, Szingapúr, Dél-Korea és Japán az elsők között szerepelnek a Washingtoni Egyetem által publikált listán.

A dél-európai országok (Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Portugália) azonban relatíve szegényebbnek számítanak – mi az oka tehát, hogy a spanyolok várható átlagos élettartama (85,5 év) két évvel meghaladja a dánokét?

A legendás mediterrán étrend

A válasz sokak szerint a „mediterrán étrendben” rejlik, amely dúskál a halban, a teljes kiőrlésű magvakban, a friss zöldségekben és gyümölcsökben, valamint az olívaolajban.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet: ahogy arra az elmélet kritikusai felhívják a figyelmet,

pontatlanság azt állítani, hogy létezik egy általános étrend Franciaországtól egészen Görögországig.

Arról nem is beszélve, hogy manapság sok dél-európai már nem követi országa tradicionális étrendjét.

Ugyanakkor, mutat rá Dan Buettner, aki több könyvet is írt a hosszú élettartamú országokról, mikor arra keressük a választ, hogy miért élnek egyes területeken tovább az emberek, elsősorban

nem napjaink szokásait kell figyelembe vennünk,

hanem azokat, amiket fél évszázaddal ezelőtt követtek a helyi lakosok.

Szardínia „kék zónájában” (vagyis azon a területen, ahol többen is megérik a százéves kort) például kiderült, hogy az ott élők étrendjében egykor olyan „éhínségételek” szerepeltek, mint a makkból és agyagból sütött kenyér és a rovarlárvák felhasználásával készült sajt.

Gyalogos kultúra

Az étrend mellett a rendszeres testmozgás is rendkívül fontos. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a spanyolok napi 5936 lépést tesznek meg, ami a legmagasabb átlag Nyugat-Európában.

Hogy miért mozognak ennyit a spanyolok?

Az ország városai, egészen a legkisebb településekig rendkívül sűrűn lakottak; a város széléhez érve az ember rögtön vidéken találja magát.

Sem a kultúra, sem a központi szabályozás nem kedvez a terpeszkedő külvárosoknak, így az ország területéhez képest az emberek kifejezetten közel laknak egymáshoz. Ennek eredményeképp szinte minden megközelíthető gyalogosan is, ami egyszerűbbé teszi az útra kelést és kevésbé utalja az embereket a kocsijukra.

Élet a főtéren

A megfelelő étrenddel és a rendszeres testmozgással szorosan összefügg a harmadik és egyben utolsó tényező is: a kielégítő közösségi élet.

Egy nemrégiben készült Gallup-Meta felmérés szerint a spanyolok 76 százaléka érzi úgy, hogy „kifejezetten” vagy „többnyire” rendelkezik a szükséges szociális hálóval. Mikor arról kérdezték őket, hogy találkoztak-e az előző héten a közelükben vagy velük élő baráttal vagy családtaggal, válaszaik alapján világszinten a negyedik helyre kerültek.

Ennek oka a spanyol városok kialakításában rejlik:

a települések többsége rendelkezik olyan főterekkel, ahol barátok, családtagok és kollégák gyűlnek össze,

hogy együtt egyenek, igyanak és beszélgessenek. Ez pedig még akkor is jót tesz az embernek, ha a téren ülve már délben csipszet eszik és vermutot kortyolgat – a közösségi élet fizikai és lelki egészségre gyakorolt jótékony hatását rengeteg tanulmány bizonyítja.

 

Ha úgy érzed, itt az ideje áttérni a mediterrán életmódra, kezdetnek ezt az öt könyvet ajánljuk:

Suzy Karadsheh: Mediterrán konyha

suzy karadsheh
Mediterrán konyha
Ford. Darida Benedek, Central, 2024, 304 oldal

Gondolkodtál már azon, hogy jó lenne újraélni a nyaralás ízeit? Szívesen kipróbálnál zamatos, ínycsiklandó, mégis egyszerű hétköznapi fogásokat otthon is? Netán elbizonytalanodtál, mert a hozzávalók nehezen hozzáférhetőek? Elárulunk egy titkot: nem azok!

Suzy Karadsheh, a Mediterrán konyha című könyv szerzője az egyiptomi Port Szaídban született és nőtt fel. Már gyerekként is szeretett a konyhában alkotni, és amikor a családjával letelepedett az Egyesült Államokban, hamar rájött, hogy a legtöbb alapanyag egy hétköznapi szupermarketben is elérhető. The Mediterranean Dish nevű blogja hatalmas népszerűségnek örvend olyan háziasszonyok és főzni kedvelők körében, akik a mediterrán konyha ízeit keresik modern köntösben. Könyvében 120 színes, egészséges, egyszerű és fantasztikus receptet gyűjtött össze, amiknek segítségével bárki újjávarázsolhatja ételeit, és új fogásokat is kipróbálhat.

Illés Andrea, Repka Noémi: Olasz finomságok könyve

illés andrea, repka noémi
Olasz finomságok könyve – Itáliai konyha régióról régióra
Scolar, 2019, 238 oldal

Az olasz konyha különlegességeit összegyűjtő kulturális szakácskönyv régióról régióra, a tradicionális olasz menüsort követve ismerteti Itália kulináris jellegzetességeit és a hazaitól eltérő étkezési szokásait, ugyanakkor megadja a magyar hagyományokhoz való alkalmazkodás tippjeit is. Az olasz konyha nem csak pizzából és tésztából áll: a könyvben számos finom leves, sült, zöldségétel, ital, sőt lekvár receptje is olvasható.

Tapas

Tapas – Spanyol ízek, kis fogások, közös étkezések
Ford. Nimila Ágnes, HVG, 2024, 144 oldal

Vörösboros chorizo, empanada, sajtos padlizsánropogós, gazpacho, tortilla ezerféle töltelékkel vagy egyszerű, ám a legjobb fajtából való marinált olívabogyó – csak néhány kedvenc a spanyol konyha közkedvelt tapasfogásaiból. A hagyományosan egy pohár ital mellé felszolgált apró falatok, a tapasok méltán népszerűek Spanyolország határain túl is. Egyszerűen és számtalan ízvariációban elkészíthetők, és ha egyszerre többfélét kínálunk, főfogásként is kiválóak. A több mint 60 recept remek ötleteket ad ahhoz, hogyan tehetjük a közös falatozással feledhetetlenné a családdal és barátokkal töltött időt. Buen provecho!

Váncsa István: Lakoma 1.

váncsa istván
Lakoma 1. – Görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyha
Open Books, 2023, 788 oldal

Lassan másfél évtizede jelent meg először Váncsa István Lakoma című monumentális szakácskönyv-sorozatának első része. Az azóta több kiadást megélt mű jelentősen bővített változatát veheti most kézbe az olvasó.

A csaknem 800 receptet és 42 esszét tartalmazó kötet egyszerre szakácskönyv és élvezetes olvasmány. Megtudhatjuk belőle, miért Dante tollára való az avatatlan személy és egy komolyabb csili találkozása, hogyan szabadulhatunk, ha ránk ül egy teve, mi köze a francia délnyugat konyhájának a sólethez, és hogyan készül a szultán gyönyöre, a sajttorta nadrág nélkül vagy épp a vezír ujja. 

Profi gasztronómusoknak, alkalmi főzőknek és fotelséfeknek egyaránt kihagyhatatlan.

Ghillie Basan: Mezze

Ghillie basan
Mezze – Kis fogások, nagy társaságok – Mártogatók, saláták, tészták, édességek
Ford. Szkladányi András, HVG, 2022, 143 oldal

Padlizsánkrém, hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból. 

A mezze népszerűsége a változatos ízek mellett a társas együttlétben, a közösségi étkezés örömében rejlik. Az izgalmas, kis adagokban feltálalt mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák működnek előételként, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük végtelenül egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek. 

  

Nyitókép: flickr

(Economist)