5 ok, ami miatt érdemes gombát enni
vn

5 ok, ami miatt érdemes gombát enni

A gombák fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Ízük és állaguk miatt sokféle ételhez adhatók, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Nemcsak a gombaevést ajánljuk ebben a cikkben, hanem négy könyvet is, amik segítenek jobban megismerni a gombákat.

Bár lehet, hogy sokan zöldségként gondolnak rájuk, a gomba tulajdonképpen gomba. A szó hallatán általában az ehető, kalapos gombákra gondolunk, ám ezek valójában csak termőtestek,

mint mondjuk az almák az almafán.

A gombák többsége számunkra láthatatlanul éli az életét, viszont szinte minden alapvető életfolyamatban nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Kulcsot jelentenek bolygónk megismeréséhez és annak megértéséhez, hogyan gondolkozunk, érzünk, viselkedünk, és még kávét is lehet belőlük készíteni.

Gombák mindenütt

Korábban több cikkünk foglalkozott a gombákkal. A Last Of Us sikere nyomán egy podcastban fejtettük meg, mennyire szövik át a gombás horrorok a popkultúrát és olvasnivalót is ajánlottunk az erre éhes rajongóknak. Amikor pedig megjelent Merlin Sheldrake Az élet szövedéke című könyve, interjút készítettünk vele. (Itt elolvashatsz a kötetből egy részletet.)

Ezúttal előbb felsorolunk öt okot, ami miatt érdemes gombát enni, aztán további gombákról szóló köteteket ajánlunk nektek a színezőktől a receptkönyvekig.

Szóval mi minden miatt érdemes gombás ételeket fogyasztani? Íme!

Gyulladáscsökkentő hatásuk van

A gyulladás számos betegség, köztük a szívbetegségek, az ízületi gyulladás, az autoimmun betegségek és a rák kialakulásának is a velejárója. A gombáknak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásuk van, ezért a fogyasztásukkal megelőzhetjük a gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát.

Antioxidánsokat biztosítanak

A gombák természetes antioxidánsokat tartalmaznak. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek hatástalanítják a sejtfolyamatok során keletkező instabil molekulákat, vagyis megkötik a stressz vagy éppen az egészségtelen ételek fogyasztása során keletkező szabad gyököket, amelyek különben számos módon károsíthatnák a szervezetet.

Csökkentik a koleszterinszintet

A magas koleszterin- és zsírszint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásához. Az étkezési gombák azonban bizonyítottan elősegítik az alacsonyabb koleszterin- és zsírszint kialakulását.

Hozzájárulnak a bél egészségéhez

A gombák rostokat és béta-glükánt tartalmaznak, amelyek egyaránt jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére. Ezek az összetevők elősegítik az emésztést, és segítenek megelőzni a székrekedést, ami számos szövődmény, például a vastagbélrák kockázatát növeli.

Csökkentik a rák kialakulásának kockázatát

Főként a gyulladáscsökkentő hatásukkal függ össze az is, hogy a gombafogyasztás csökkenti számos ráktípus kialakulásának kockázatát.

Moesz Gusztáv: A gombák

moesz gusztáv
A gombák
Nemzeti Örökség, 2023, 80 oldal
-

E könyvecske célja, hogy rámutasson azokra a kapcsolatokra, amelyek az embert a gombákhoz fűzik. Az embert elsősorban az ehető és a mérges gombák érdeklik, de nem lehet közömbös azok iránt sem, amelyek kárt okoznak a vetésekben, a kertekben, a gyümölcsösökben és a szőlőkben. Vannak gombák, amelyek egészségünk és háziállataink egészségének megrontói és vannak olyanok, amelyek lakásunkban mint penészek vagy mint farontó gombák sok bosszúságot, kellemetlensége és sokszor jelentékeny kárt okoznak.

A könyv az eredeti kiadás reprint változata.

Kárpáti Zsuzsa: Gombák ‒ Színező gyerekeknek

kárpáti zsuzsa
Gombák ‒ Színező gyerekeknek
Cser, 2018, 32 oldal
-

A színező a szerző verseivel és színezhető rajzaival mutat be 32 gombafajt.

A gyerekek megismerhetik belőle a legelterjedtebb, legnépszerűbb gombákat, és legfontosabb tulajdonságukat, hogy ehetők vagy mérgezők-e.

Gombák ‒ Új receptek termesztett, erdei és mezei gombákhoz

Gombák ‒ Új receptek termesztett, erdei és mezei gombákhoz

Alexandra, 2016, 144 oldal
-

A gombák birodalma egészen különleges: végtelenül sokszínű megjelenési formák, aromák, és a konyhai felhasználás széles tárháza. A vadon termő erdei és mezei gombák, valamint a gombafarmokon növekedő termesztett gombák nagyon változatos képet mutatnak. Míg egyes gombafajokra „vadászni” kell,

a szakértő gondoskodás mellett nevelt gombák többsége egész évben elérhető.

Ebben a könyvben ízletes erdei, mezei és termesztett gombákat mutatnak be újszerű, egyedi receptötletekkel, amelyek megmutatják, milyen sokoldalúan felhasználható alapanyag a gomba. A részletes gombaleírások a gyűjtéshez, a különleges receptek és varázslatos ételfotók pedig a főzéshez hozzák meg a kedvet.

Gombás ételek ‒ Receptek a nagyitól fázisfotókkal

Gombás ételek ‒ Receptek a nagyitól fázisfotókkal

Szalay Könyvek, 2012, 32 oldal
-

Mindenki ízlését igyekszik kielégíteni ez a szakácskönyv, melyben könnyen elkészíthető, ízletes fogások találhatók. Nem kell gyakorlott szakácsnak lenni a receptek elkészítéséhez, a viszonylag egyszerű alapanyagok felhasználásával bárki könnyedén finom ételt főzhet a saját, a családtagok és a vendégek megelégedésére.

Forrás: verywellhealth.com

Nyitókép: Pixabay / Barbroforsberg