Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

Somfai Anna
Barátságháló - A titkok terme
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 234 oldal
-

A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába, Magyarósi Éva akkor a követlezőt mondta a kötetről: "Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe."

Somfai Anna: Barátságháló. A titkok terme (részlet)

Horváth Ildi rajzaival

  1. fejezet, amelyben Lencsi és társai a piramisba lépnek, és barátokra találnak

 

 

9.1 A piramis szellemei

 

A kaptató után az ösvény éles kanyart vett, és ahogyan a fák közül kibukkantak, váratlanul a teljes építmény ott magasodott előttük. Lencsinek elakadt a szava: a teraszokkal tagolt piramis olyan hatalmas volt, hogy a kiállítás plasztik piramisa, amelytől korábban rettegett, játékdoboznak tűnt mellette. Itt azonban mégsem érzett félelmet, az elhagyatott, pálmákkal és trópusi növényekkel benőtt épületet inkább a magány és titokzatosság légköre lengte körül.

Kornél előrerohant, megtapogatta a köveket, és a tetőhöz vezető hosszú lépcsősor alján feliratokat talált:

– Maja hireoglifák! Felfedeztünk egy valódi maja piramist! – lelkendezett.

Mira és Tomi is utánaszaladt, Lencsi azonban lassabb tempóban, a gondolataiba mélyedve követte őket. Maga sem tudta megmondani miért, de úgy érezte, be kell lépnie a titokzatos épületbe. Keresd a titkok termét, hangzott a fülébe újra meg újra Rubint, a róka szava, Gyömbér üzenete. Ezidág nem gondolt rá, de most határozottan érezte, nem véletlenül vezetett ide az útjuk.

Hanszóló is a piramishoz bicegett, és leroskadt a lépcsőre. A bokáján teniszlabda méretű duzzanat éktelenkedett.

– Felfoghatatlan… Ez a piramis nem az a piramis – mormolta maga elé, a fejét ingatva.

Monaliza mellé telepedett, és vizet csorgatott a bokájára.

– Ne aggódj, míg nálunk a kristály, biztosan hazavezet minket.

– De mégis, hogy a csodába működik?

Lencsi melléjük lépett, és a tanár kezébe nyomta a kristályt, hogy szorítsa a bokájára. A duzzanat pár perc alatt felére zsugorodott, ám a kristály ekkorra már jóval halványabban világított.

-

– Köszönöm – adta vissza Hanszóló. – Fura, de én is világosan érzem a hatását. Nem csodálom, hogy az a Füstös Tükör álnevű gazember rá akarta tenni a kezét. Egyébként, te hogy jutottál hozzá, és Füstös úr honnan tud róla, hogy nálad van?

Ám Lencsinek nem maradt ideje válaszolni, a piramis zárt teteje felől iszonyatos, többszólamú sikoly hallatszott.

A gyerekek rémülten menekültek vissza az őserdő fedezékébe, és Hanszóló meg Monaliza is futva követte őket. Onnan hallgatták a falakról visszaverődő, vibráló, földöntúli hangokat.

– Kellemes fogadtatás – dörmögte Hanszóló, mikor a hangok valamelyest halkultak.

– A piramisokat mindig holt lelkek uralják – tájékoztatta őket Mira –, és nem szeretik a hívatlan látogatókat. Ha be akarunk jutni, meg kell nyernünk a bizalmukat, különben a vesztünkre törnek.

– Valóban nem úgy hangzik, mintha bizalommal lennének irántunk – értett egyet Hanszóló két újabb halálsikoly közti rövid szünetben.

A következő tíz percben a fülükre tapasztott kézzel várták, hogy végre csendesedjen a piramis rémisztő hangja. A hirtelen beállt csendben egymásra néztek:

– Forduljunk vissza a fához, ahonnan érkeztünk – mondta szilárd meggyőződéssel Hanszóló.

– Nem – mondott ellen Lencsi és Kornél egyszerre. – Nem fogjuk kihagyni, hogy felfedezzünk egy valódi maja piramist – nyomatékosította Kornél.

-

– A visszaút különben is a madárpók fészke mellett vezetne, és Füstös Tükör talán már lesben áll – tette hozzá Lencsi.

– Én nem bánnám, ha szemtől szembe találkoznánk, szívesen darabokra törném azt a füstös képét – morogta Hanszóló. – Viszont nem érzek magamban elég erőt ahhoz, hogy felsántikáljak ezen a kolosszális lépcsőn, és a kísértetek barátságába férkőzzek. Brr – rázkódott meg –, mintha a nagymamám kísértethistóriái kelnének életre. Amikor nála aludtam, rendszeresen rémmesékkel traktált: temetők felett világító, fejetlen lidércekről meg gyanútlan halandókra vadászgató, vérszomjas szellemekről.

Monaliza Hanszóló homlokára tette a kezét.

– Van egy kis hőemelkedésed – állapította meg hűvösen –, de szerintem itt szó sincs szellemekről. Ha alaposabban megnézitek, valami fekete alak mozog a rések között – vizsgálgatta a piramis tetejét összehúzott szemmel.

– Felmegyek, és körülnézek – határozta el magát Lencsi. – A kristály nem jelez semmiféle veszélyt – mutatta a nyugodt, zöldes fénnyel világító követ.

– Egyedül akarsz összebarátkozni az üvöltő szellemekkel? – képedt el Hanszóló.

– Velem van a kristály, és egy ideje az az érzésem, egy régi barátom is a közelben van.

– Remélem, nem kísértet az illető.

– Dehogy, egy vörös szőrű, beszélő cicáról van szó.

Hanszóló csak a szemöldökét húzta fel válaszképpen, aztán megnedvesített egy zsebkendőt, és a homlokára tette. Talán a pókméreg hatására, de úgy érezte, egyre kevésbé képes lépést tartania az eseményekkel.

– Különben sem megy egyedül – állt Lencsi mellé Kornél.

– Szerintem én is remekül szót értek a szellemekkel – bizonygatta Mira.

– Inkább a piramis, mint a pókok – emelte föl a mellette szaglászó Mázlit Tomi. – Induljunk!

A két tanár összenézett. Monaliza állta Hanszóló tekintetét, aki végül lassan, fáradtan biccentett.

– Azonnal kiáltsatok, ha segítségre van szükségetek. És bármit találtok, gyertek vissza – engedte el őket Monaliza.

Amint a gyerekek elindultak felfelé a lépcsőn, Hanszóló szeme lecsukódott, feje hátrabillent, majd Monaliza vállára hanyatlott.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Kertész Erzsi új mesekönyvében misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók és mindenféle furcsa lények teszik rendkívülivé az Éjszakai Kertet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket!

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

...
Hírek

Luisellinek adták ki magukat a csalók, rengeteg pénzt kaszáltak

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.