Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

Somfai Anna
Barátságháló - A titkok terme
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 234 oldal
-

A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába, Magyarósi Éva akkor a követlezőt mondta a kötetről: "Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe."

Somfai Anna: Barátságháló. A titkok terme (részlet)

Horváth Ildi rajzaival

  1. fejezet, amelyben Lencsi és társai a piramisba lépnek, és barátokra találnak

 

 

9.1 A piramis szellemei

 

A kaptató után az ösvény éles kanyart vett, és ahogyan a fák közül kibukkantak, váratlanul a teljes építmény ott magasodott előttük. Lencsinek elakadt a szava: a teraszokkal tagolt piramis olyan hatalmas volt, hogy a kiállítás plasztik piramisa, amelytől korábban rettegett, játékdoboznak tűnt mellette. Itt azonban mégsem érzett félelmet, az elhagyatott, pálmákkal és trópusi növényekkel benőtt épületet inkább a magány és titokzatosság légköre lengte körül.

Kornél előrerohant, megtapogatta a köveket, és a tetőhöz vezető hosszú lépcsősor alján feliratokat talált:

– Maja hireoglifák! Felfedeztünk egy valódi maja piramist! – lelkendezett.

Mira és Tomi is utánaszaladt, Lencsi azonban lassabb tempóban, a gondolataiba mélyedve követte őket. Maga sem tudta megmondani miért, de úgy érezte, be kell lépnie a titokzatos épületbe. Keresd a titkok termét, hangzott a fülébe újra meg újra Rubint, a róka szava, Gyömbér üzenete. Ezidág nem gondolt rá, de most határozottan érezte, nem véletlenül vezetett ide az útjuk.

Hanszóló is a piramishoz bicegett, és leroskadt a lépcsőre. A bokáján teniszlabda méretű duzzanat éktelenkedett.

– Felfoghatatlan… Ez a piramis nem az a piramis – mormolta maga elé, a fejét ingatva.

Monaliza mellé telepedett, és vizet csorgatott a bokájára.

– Ne aggódj, míg nálunk a kristály, biztosan hazavezet minket.

– De mégis, hogy a csodába működik?

Lencsi melléjük lépett, és a tanár kezébe nyomta a kristályt, hogy szorítsa a bokájára. A duzzanat pár perc alatt felére zsugorodott, ám a kristály ekkorra már jóval halványabban világított.

-

– Köszönöm – adta vissza Hanszóló. – Fura, de én is világosan érzem a hatását. Nem csodálom, hogy az a Füstös Tükör álnevű gazember rá akarta tenni a kezét. Egyébként, te hogy jutottál hozzá, és Füstös úr honnan tud róla, hogy nálad van?

Ám Lencsinek nem maradt ideje válaszolni, a piramis zárt teteje felől iszonyatos, többszólamú sikoly hallatszott.

A gyerekek rémülten menekültek vissza az őserdő fedezékébe, és Hanszóló meg Monaliza is futva követte őket. Onnan hallgatták a falakról visszaverődő, vibráló, földöntúli hangokat.

– Kellemes fogadtatás – dörmögte Hanszóló, mikor a hangok valamelyest halkultak.

– A piramisokat mindig holt lelkek uralják – tájékoztatta őket Mira –, és nem szeretik a hívatlan látogatókat. Ha be akarunk jutni, meg kell nyernünk a bizalmukat, különben a vesztünkre törnek.

– Valóban nem úgy hangzik, mintha bizalommal lennének irántunk – értett egyet Hanszóló két újabb halálsikoly közti rövid szünetben.

A következő tíz percben a fülükre tapasztott kézzel várták, hogy végre csendesedjen a piramis rémisztő hangja. A hirtelen beállt csendben egymásra néztek:

– Forduljunk vissza a fához, ahonnan érkeztünk – mondta szilárd meggyőződéssel Hanszóló.

– Nem – mondott ellen Lencsi és Kornél egyszerre. – Nem fogjuk kihagyni, hogy felfedezzünk egy valódi maja piramist – nyomatékosította Kornél.

-

– A visszaút különben is a madárpók fészke mellett vezetne, és Füstös Tükör talán már lesben áll – tette hozzá Lencsi.

– Én nem bánnám, ha szemtől szembe találkoznánk, szívesen darabokra törném azt a füstös képét – morogta Hanszóló. – Viszont nem érzek magamban elég erőt ahhoz, hogy felsántikáljak ezen a kolosszális lépcsőn, és a kísértetek barátságába férkőzzek. Brr – rázkódott meg –, mintha a nagymamám kísértethistóriái kelnének életre. Amikor nála aludtam, rendszeresen rémmesékkel traktált: temetők felett világító, fejetlen lidércekről meg gyanútlan halandókra vadászgató, vérszomjas szellemekről.

Monaliza Hanszóló homlokára tette a kezét.

– Van egy kis hőemelkedésed – állapította meg hűvösen –, de szerintem itt szó sincs szellemekről. Ha alaposabban megnézitek, valami fekete alak mozog a rések között – vizsgálgatta a piramis tetejét összehúzott szemmel.

– Felmegyek, és körülnézek – határozta el magát Lencsi. – A kristály nem jelez semmiféle veszélyt – mutatta a nyugodt, zöldes fénnyel világító követ.

– Egyedül akarsz összebarátkozni az üvöltő szellemekkel? – képedt el Hanszóló.

– Velem van a kristály, és egy ideje az az érzésem, egy régi barátom is a közelben van.

– Remélem, nem kísértet az illető.

– Dehogy, egy vörös szőrű, beszélő cicáról van szó.

Hanszóló csak a szemöldökét húzta fel válaszképpen, aztán megnedvesített egy zsebkendőt, és a homlokára tette. Talán a pókméreg hatására, de úgy érezte, egyre kevésbé képes lépést tartania az eseményekkel.

– Különben sem megy egyedül – állt Lencsi mellé Kornél.

– Szerintem én is remekül szót értek a szellemekkel – bizonygatta Mira.

– Inkább a piramis, mint a pókok – emelte föl a mellette szaglászó Mázlit Tomi. – Induljunk!

A két tanár összenézett. Monaliza állta Hanszóló tekintetét, aki végül lassan, fáradtan biccentett.

– Azonnal kiáltsatok, ha segítségre van szükségetek. És bármit találtok, gyertek vissza – engedte el őket Monaliza.

Amint a gyerekek elindultak felfelé a lépcsőn, Hanszóló szeme lecsukódott, feje hátrabillent, majd Monaliza vállára hanyatlott.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Kertész Erzsi új mesekönyvében misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók és mindenféle furcsa lények teszik rendkívülivé az Éjszakai Kertet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket!

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.