Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Milyen titkokat rejt egy mesebeli maja piramis?

Könyves Magazin | 2020. november 30. |

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

Somfai Anna
Barátságháló - A titkok terme
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 234 oldal
-

A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába, Magyarósi Éva akkor a követlezőt mondta a kötetről: "Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe."

Somfai Anna: Barátságháló. A titkok terme (részlet)

Horváth Ildi rajzaival

  1. fejezet, amelyben Lencsi és társai a piramisba lépnek, és barátokra találnak

 

 

9.1 A piramis szellemei

 

A kaptató után az ösvény éles kanyart vett, és ahogyan a fák közül kibukkantak, váratlanul a teljes építmény ott magasodott előttük. Lencsinek elakadt a szava: a teraszokkal tagolt piramis olyan hatalmas volt, hogy a kiállítás plasztik piramisa, amelytől korábban rettegett, játékdoboznak tűnt mellette. Itt azonban mégsem érzett félelmet, az elhagyatott, pálmákkal és trópusi növényekkel benőtt épületet inkább a magány és titokzatosság légköre lengte körül.

Kornél előrerohant, megtapogatta a köveket, és a tetőhöz vezető hosszú lépcsősor alján feliratokat talált:

– Maja hireoglifák! Felfedeztünk egy valódi maja piramist! – lelkendezett.

Mira és Tomi is utánaszaladt, Lencsi azonban lassabb tempóban, a gondolataiba mélyedve követte őket. Maga sem tudta megmondani miért, de úgy érezte, be kell lépnie a titokzatos épületbe. Keresd a titkok termét, hangzott a fülébe újra meg újra Rubint, a róka szava, Gyömbér üzenete. Ezidág nem gondolt rá, de most határozottan érezte, nem véletlenül vezetett ide az útjuk.

Hanszóló is a piramishoz bicegett, és leroskadt a lépcsőre. A bokáján teniszlabda méretű duzzanat éktelenkedett.

– Felfoghatatlan… Ez a piramis nem az a piramis – mormolta maga elé, a fejét ingatva.

Monaliza mellé telepedett, és vizet csorgatott a bokájára.

– Ne aggódj, míg nálunk a kristály, biztosan hazavezet minket.

– De mégis, hogy a csodába működik?

Lencsi melléjük lépett, és a tanár kezébe nyomta a kristályt, hogy szorítsa a bokájára. A duzzanat pár perc alatt felére zsugorodott, ám a kristály ekkorra már jóval halványabban világított.

-

– Köszönöm – adta vissza Hanszóló. – Fura, de én is világosan érzem a hatását. Nem csodálom, hogy az a Füstös Tükör álnevű gazember rá akarta tenni a kezét. Egyébként, te hogy jutottál hozzá, és Füstös úr honnan tud róla, hogy nálad van?

Ám Lencsinek nem maradt ideje válaszolni, a piramis zárt teteje felől iszonyatos, többszólamú sikoly hallatszott.

A gyerekek rémülten menekültek vissza az őserdő fedezékébe, és Hanszóló meg Monaliza is futva követte őket. Onnan hallgatták a falakról visszaverődő, vibráló, földöntúli hangokat.

– Kellemes fogadtatás – dörmögte Hanszóló, mikor a hangok valamelyest halkultak.

– A piramisokat mindig holt lelkek uralják – tájékoztatta őket Mira –, és nem szeretik a hívatlan látogatókat. Ha be akarunk jutni, meg kell nyernünk a bizalmukat, különben a vesztünkre törnek.

– Valóban nem úgy hangzik, mintha bizalommal lennének irántunk – értett egyet Hanszóló két újabb halálsikoly közti rövid szünetben.

A következő tíz percben a fülükre tapasztott kézzel várták, hogy végre csendesedjen a piramis rémisztő hangja. A hirtelen beállt csendben egymásra néztek:

– Forduljunk vissza a fához, ahonnan érkeztünk – mondta szilárd meggyőződéssel Hanszóló.

– Nem – mondott ellen Lencsi és Kornél egyszerre. – Nem fogjuk kihagyni, hogy felfedezzünk egy valódi maja piramist – nyomatékosította Kornél.

-

– A visszaút különben is a madárpók fészke mellett vezetne, és Füstös Tükör talán már lesben áll – tette hozzá Lencsi.

– Én nem bánnám, ha szemtől szembe találkoznánk, szívesen darabokra törném azt a füstös képét – morogta Hanszóló. – Viszont nem érzek magamban elég erőt ahhoz, hogy felsántikáljak ezen a kolosszális lépcsőn, és a kísértetek barátságába férkőzzek. Brr – rázkódott meg –, mintha a nagymamám kísértethistóriái kelnének életre. Amikor nála aludtam, rendszeresen rémmesékkel traktált: temetők felett világító, fejetlen lidércekről meg gyanútlan halandókra vadászgató, vérszomjas szellemekről.

Monaliza Hanszóló homlokára tette a kezét.

– Van egy kis hőemelkedésed – állapította meg hűvösen –, de szerintem itt szó sincs szellemekről. Ha alaposabban megnézitek, valami fekete alak mozog a rések között – vizsgálgatta a piramis tetejét összehúzott szemmel.

– Felmegyek, és körülnézek – határozta el magát Lencsi. – A kristály nem jelez semmiféle veszélyt – mutatta a nyugodt, zöldes fénnyel világító követ.

– Egyedül akarsz összebarátkozni az üvöltő szellemekkel? – képedt el Hanszóló.

– Velem van a kristály, és egy ideje az az érzésem, egy régi barátom is a közelben van.

– Remélem, nem kísértet az illető.

– Dehogy, egy vörös szőrű, beszélő cicáról van szó.

Hanszóló csak a szemöldökét húzta fel válaszképpen, aztán megnedvesített egy zsebkendőt, és a homlokára tette. Talán a pókméreg hatására, de úgy érezte, egyre kevésbé képes lépést tartania az eseményekkel.

– Különben sem megy egyedül – állt Lencsi mellé Kornél.

– Szerintem én is remekül szót értek a szellemekkel – bizonygatta Mira.

– Inkább a piramis, mint a pókok – emelte föl a mellette szaglászó Mázlit Tomi. – Induljunk!

A két tanár összenézett. Monaliza állta Hanszóló tekintetét, aki végül lassan, fáradtan biccentett.

– Azonnal kiáltsatok, ha segítségre van szükségetek. És bármit találtok, gyertek vissza – engedte el őket Monaliza.

Amint a gyerekek elindultak felfelé a lépcsőn, Hanszóló szeme lecsukódott, feje hátrabillent, majd Monaliza vállára hanyatlott.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Kertész Erzsi mesehőse világít a sötétben!

Kertész Erzsi új mesekönyvében misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók és mindenféle furcsa lények teszik rendkívülivé az Éjszakai Kertet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mesélj 1-2-3 percben a karácsonyról!

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket!

...
Beleolvasó

Mi alapján mondja meg egy gyerek, hogy valami igazi vagy sem?

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának új regényében a "nem olyan szuper" csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kitakarja a politikus a szépírót? Elővettük Csurka István drámáit [Csurka 90]

Csurka István ma lenne 90 éves, így arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tudni a drámáiról. Mik a fő témái, és milyenek a hősei? Felfedezhető-e bennük a későbbi politikus? Milyen út vezetett a bemutatásukig? És vajon aktuálisak-e még? 

...
Kritika

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

Tahir Hamut Izgil ujgur költő és filmes a családjával együtt 2017-ben sikeresen elmenekült Kínából a tömeges letartóztatások elől. Memoárjában bemutatja, hogyan számol fel a totalitárius állam egy kultúrát és egy népet. A Ha értem jönnek éjjel a hét könyve.

...
Nagy

„halálomat türelmesen begombolom” – ma lenne 70 éves Sziveri János

Kifejezetten rövid élet jutott neki, ma ünnepelné hetvenedik születésnapját, de már 34 éve halott. Sziveri János vajdasági születésű költőre emlékezünk.

...
Kritika

Hogyan lesz egy anyából kiapadt, halálszagú folyó?

Az Anyám, a folyó című olasz regény lírai hangon előadott, töredékekből építkező történetének egy anya-lánya kapcsolat az alapja: a negyvenes éveiben járó lány az emlékezetét, így identitását is egyre inkább elveszítő anyjának meséli el – mintegy a felejtés ellen dolgozva – családjuk szerteágazó históriáját.

...
Nagy

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. 

...
Kritika

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

A Nobel-díjas norvég szerző egymásba írja a hófödte tájat és a koromsötét éjszakát, egymásba játszatja hősét és annak környezetét. A Fehérség az egzakttól a transzcendens felé vezet, így egyszerre szolgál a kivonulás és a bevezetés könyveként.

A hét könyve
Kritika
Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A negyedik rész vendége Oltai Kata.

Hírek
...
Beleolvasó

Karin Smirnoff noirjában egy temetéssel válnak csak igazán sötétté a dolgok – Olvass bele!

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

...
Zöld

Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

Folytatódik Ruff Orsolya kalandregénye, melyben a tűzrőlpattant báró Orczy Miminek egy francia bűntényt és eltűnést kell felderítenie.

...
Gyerekirodalom

Elhunyt a Babar könyvek szerzője

Laurent de Brunhoff festő és mesemondó, aki Babarról, az elefántkirályról szóló képeskönyvsorozattal lett híres, 98 éves volt.

...
Gyerekirodalom

10 nyuszis mesekönyv húsvétra és azon túl

Az édes tapsifülesek kiskorú rajongóinak és szüleiknek élő nyuszi helyett inkább gyönyörű gyerekkönyveket ajánlunk.