Könyvesblokk: Corry, Murad, Wolff

.konyvesblog. | 2018. március 19. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_17.jpg

Induljon a hét három kislánnyal, egy bátor fiatal nővel, és Donald Trumppal, akinek valószínűleg mindannyiukhoz lenne néhány keresetlen szava

Jane Corry: Vértestvérek

Fordította: Borbély Judit Bernadett, 21. Század, 2018, 350 oldal, 3690 HUF

 

Tizenöt évvel korábban három kislány elindult az iskolába, ám egy óra múlva már csak ketten voltak közülük életben. A regényidőben a két túlélővel, Kittyvel és Alisonnal találkozunk, akiknek élete nagyon különbözően alakult a történtek után. Kitty nem emlékszik a tragédiára, és másra sem az azt megelőző időszakból, egy otthonban és, és nem beszél. Alisonnal ránézésre nincs semmi baj, rajztanárként dolgozik, és éli az életét. Aztán állást vállal egy börtönben, és fölpörögnek az események. Valaki figyeli a lányokat, és a következő nagy találkozásra készül.

Nadia Murad: Az utolsó lány - Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Fordította: Todero Anna, Libri, 2018, 408 oldal, 3699 HUF

 

Egy jazídi közösségben élő iraki lány saját szépségszalonra vágyott, ám máshogy alakult az élete, és a nevét az egész világ megismerte. Nadia Murad faluját 2014 augusztusában támadták meg az Iszlám Állam katonái, és a fiatal lányok kivételével mindenkit lemészároltak. Az akkor 21 éves Muradot társaival együtt elhurcolták, és szexrabszolgaként tartották fogva. A lány meg tudott szökni kínzóitól, és könyvben írta meg a történetét. Az utolsó lány nemcsak Murad sorsát meséli el, hanem bemutatja a népét, a jazídiket, és az erőszak pszichológiáját is felrajzolja.

Michael Wolff: Tűz és düh – Trump a Fehér Házban

Athenaeum, 2018, 448 oldal, 3999 HUF

 

 

Pár nap múlva magyarul is megjelenik a könyv, ami legalább akkora hatással volt az amerikai felnőttekre, mint a Harry Potter a mindenkori kiskamaszokra: rávette őket, hogy olvassanak. A Fehér Házba bejáratos oknyomozó újságíró, Michael Wolff Amerika legkisebb kezű és legkarakteresebb fizimiskájú elnökének első kilenc hivatali hónapját meséli el, amely hangosabbra és botrányosabbra sikerült, mint némelyik elődje egész pályafutása. Wolff megmutatja, mit gondolnak Trumpról a saját stábjának tagjai, használati utasítást ad az elnökkel való kommunikációra, és leírja azt is, hogyan történt a még Steve Bannon által is hazaárulásnak minősített találkozó, amelyen az elnök szűk köre, és egy orosz ügyvédnő vett részt, a tét pedig nem volt más, mint terhelő bizonyítékokat szerezni Hillary Clintonról. Kritikusai szerint Wolff nem mindig ragaszkodott az újságírói elvekhez, és nem az etikusságot tartotta szem előtt, amikor információt akart szerezni, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a könyvéből majdnem 2 millió példányt adtak el. A Tűz és düh magyarul március 26-tól olvasható. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.