Szépen terem a kortárs magyar - ajánló [Könyvhét 2010]

Burden | 2010. június 02. |
 
Gerőcs Péter a legfiatalabb prózaíró-nemzedék - ha van ilyen egyáltalán - egyik kiemelkedő tagja. Persze, mondják, hogy nincs karakteres fiatal magyar próza, nincs újító hang, a fiatalok között egyelőre aligha látunk Esterházyhoz, Krasznahorkaihoz mérhető szerzőt. Ez így is van, csakhogy a prózaírás nem performance, nem is bűvészmutatvány, hogy azonnali eredményeket mutasson. A jó prózához inkább hosszútávfutó alkat kell. És Gerőcs szerintem ilyen. A Zombor és a világ a fiatal szerző első kötete, és mint ilyen, eléggé ígéretes. A könyvet nem az eddig itt-ott megjelent elbeszélésekből gereblyézte össze Gerőcs Péter, ahogy az olykor pályakezdő íróknál lenni szokott, hanem szépen kidolgozott, egységes novellaciklust tarthat a kezében az olvasó. Az elbeszéléseket látszólag ugyan a főhös személye tartja össze, valójában azonban fontosabb ennél az elbeszélés mikéntje és az elbeszélőnek a világhoz való viszonya. 
 
 
 
 
Nagy Ildikó Noémi: Eggyétörve, Palatinus, 112 o., 2300 Ft.
 
Izgalmas intellektus, még izgalmasabb megjelenés, a szokványosságnak pedig még a látszatát is messziről kerülő attitűd. Nagy Ildikó Noémi ilyen, s talán ettől is van, hogy kétséget kizáróan jó nő. És amilyen a szerző, bizony olyan a novelláskötete is. Az Eggyétörve a Palatinus gondozásában jelent meg, az elbeszélések főhőse egy identitását kereső fiatal lány, aki a gyermekkor és felnőttkor határán, két egymástól eltérő kultúra között igyekszik megtalálni a neki megfelelő helyet. Az elbeszélések mondatai letisztultak, képszerűek, és több mint hitelesek. Részletet a kötetből itt olvashat, aki akar.
 
 
 
 
 
 
Simon Márton az előzőekhez hasonlóan szintén elsőkötetes szerző, 2004-ben Íjjas Tamással közösen kapta meg a Mozgó Világ Nívódíját líra kategóriában. Publikációi többek között a Mozgó Világban,  az ÉS-ben, a Parnasszusban, a Népszabadságban, az Árgusban jelentek meg. 2006-tól telepes, 2007-től előszezonos, a tavalyi és az idei Szép Versek antológiában is helyet kapott. A Dalok a magasföldszintről kábé negyven verset tartalmaz, van köztük jó pár, ami eddig még publikálatlan. Lehetnek tehát meglepetésék a kötetben. Tehetséges szerző, ígéretes verseskötet. Érdemes olvasni.
 
 
 
 
 
 
 
 
Három pályakezdő után jöjjön végül egy régi motoros. Nádasdy Ádám viszonylag későn indította költői karrierjét, első kötetét harmincöt éves korában adta közre, 1982-ben. A késői pályakezdés azonban nem okozott nála különösebb problémát, eddig hat remek verseskötete jelent meg. A Verejték van a szobrokon ezekből a kötetekből nyújt válogatást, megtoldva egy adag olyan verssel, amelyek itt jelennek meg először kötetben. Nádasdy nevéhez fűződik még számos jelentős és népszerű műfordítás, és nyelvészeti ismeretterjesztő munkájáról is ismert. A nyelv működéséről alkotott nézetei éppúgy megosztják a közönséget, mint a versei. Dehát, ugye mit lehet tenni, nem vagyunk egyformák, mind olyan mások vagyunk, na.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.