Általános cikkek vers ókor szapphó

Szapphó két ismeretlen versére bukkantak?

.konyvesblog. | 2014. január 30. |

Egy oxfordi kutató Szapphó két eddig ismeretlen versére bukkant egy papiruszon. A felfedezés jelentőségét az adja, hogy az ókori görög költőnő életművéből egy költemény maradt fenn épen, amúgy főleg töredékeket ismerünk tőle.

A verseket akkor fedezték fel, amikor egy meg nem nevezett magángyűjtő megmutatta a Kr.e. 3. századból származó papiruszdarabot Dirk Obbinknak, az oxfordi egyetem kutatójának. A professzor, miután alaposan megvizsgálta az írást, arra a megállapításra jutott, hogy a költemények „kétségtelenül” Szapphótól származnak.

Az egyik vers a költőnő bátyjairól (Charaxos és Larichos) szól (így például arra kéri a hallgatóságot, hogy imádkozzanak Hérához azért, hogy Charaxos biztonságban visszatérjen tengeri útjáról), a másikban pedig egy viszonzatlan szerelmet örökít meg.

A Leszbosz szigetén élt költőnő munkásságának visszatérő témája volt a szerelem, a vágy, a szenvedély, a verseit gyakran lányokhoz, asszonyokhoz intézte. Az oxfordi professzor felfedezéséről részletesen a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című kiadványban számol majd be (itt egy előzetes változat olvasható).

Forrás: Guardian