Általános cikkek vers ókor szapphó

Szapphó két ismeretlen versére bukkantak?

.konyvesblog. | 2014. január 30. |

Egy oxfordi kutató Szapphó két eddig ismeretlen versére bukkant egy papiruszon. A felfedezés jelentőségét az adja, hogy az ókori görög költőnő életművéből egy költemény maradt fenn épen, amúgy főleg töredékeket ismerünk tőle.

A verseket akkor fedezték fel, amikor egy meg nem nevezett magángyűjtő megmutatta a Kr.e. 3. századból származó papiruszdarabot Dirk Obbinknak, az oxfordi egyetem kutatójának. A professzor, miután alaposan megvizsgálta az írást, arra a megállapításra jutott, hogy a költemények „kétségtelenül” Szapphótól származnak.

Az egyik vers a költőnő bátyjairól (Charaxos és Larichos) szól (így például arra kéri a hallgatóságot, hogy imádkozzanak Hérához azért, hogy Charaxos biztonságban visszatérjen tengeri útjáról), a másikban pedig egy viszonzatlan szerelmet örökít meg.

A Leszbosz szigetén élt költőnő munkásságának visszatérő témája volt a szerelem, a vágy, a szenvedély, a verseit gyakran lányokhoz, asszonyokhoz intézte. Az oxfordi professzor felfedezéséről részletesen a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című kiadványban számol majd be (itt egy előzetes változat olvasható).

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.