Peer Krisztián: Talán még menne [Ady 100]
Általános cikkek ady_endre peer_krisztián ady100

Peer Krisztián: Talán még menne [Ady 100]

Valuska László | 2019. január 27. |

Száz éve, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre, a magyar irodalom kikerülhetetlen alakja. Költőket, írókat kértünk meg, hogy válasszák ki a kedvenc Ady-versüket és kommentálják döntésüket. Az ady100 címke alatt gyűjtjük a cikkeket. Zárásként Peer Krisztián mutatja meg kedvenc Ady-versét.

Ady Endre: Fáradtan biztatjuk egymást

Zászlónk lehanyatlik untan,
Fáradtan biztatjuk egymást,
Bízunk még, de nem magunkban,
Be gazdátlan, be keserves bizodalom.

Szivünk is már olyan terhes,
Fölemelni hogy nem tudjuk,
Csak hazudjuk, hogy szerelmes:
Parazsai feketedő tegnapiak.

Babonáink megfakultak,
Csodáink elesteledtek,
Jövőink eleve multak,
Csak szégyeljük ezt a vén gyászt bevallani.

Öreg vitézink ühmögnek,
Ifjú bajtársak lázadnak
S így megy a had, megy a ködnek:
Siker útját kedvetlenül keresgeti.

Valahol utat vesztettünk,
Várat, tüzet, bizodalmat,
Valamiben késlegettünk
S most harcolunk kedvet vallva kedvetlenül.

Zászlónk lehanyatlik untan,
Fáradtan biztatjuk egymást,
Bízunk még, de nem magunkban,
Be gazdátlan, be keserves bizodalom.

Van az a haver, aki ha inni kezd, abból menetrendszerűen verekedés kerekedik, újra és újra arra kényszerítve minket, hogy kiálljunk valaki mellett, akinek csak túltolt igazságérzete van, igaza nincs. Viszont józanul egész kellemes társaság, sőt egyenesen cuki, ahogy vállalhatatlan tegnapi viselkedése miatt szabadkozik-szégyenkezik, és közben nem mellékesen a mi italunkat is fizeti. Rá is vagyunk szorulva a meghívásra, visszautasítani sem lenne tanácsos, hátha most az egyszer nem lesz baj belőle, kívülállók szemében: elválaszthatatlan páros. Ugye ismerős? Daccal vállalt magyarságunk. Ha kimondod azt a szót, hogy magyar: Adyt idézel. Modernségünk megtagadott, a kínosságig öntudatos, már előre sértett, innen-onnan összelopott kamaszkorát.

A versről: Benne vagyunk a Nagy Háborúban, és nemcsak hogy vesztésre állunk, de mindig is vesztésre álltunk. (Nem lesznek nyertesek.) Az aktuális történelmi szituáció általános élethelyzet. Hoppácska, megnéztem a keltezést, 1913. november – hol van még a Nagy Háború. A szívekben. A haditudósítások lelkesítő optimizmusa még a jövőjé, de máris a múlté, a halott táj (mindent felperzseltek a hódítók előtt) csak arra a kimerevített pillanatra elevenedik meg, amíg keresztülvonszoljuk magunkat rajta (átmászunk a képén). Ez itt a nagybetűs Élet ködös pusztasága – nagyon is ismert a cél: minden bolyongásunk közepette nyílegyenesen araszolunk a halálba. (Körbe körbe, fügekaktusz) Megannyi Mózes: hátha a másiknak sikerül. Ugyan micsoda. Becsületből nem megállni. Pedig mindig le leszünk maradva, és megint megtört a modernizációs lendület. Nem sok jóval biztathatlak, ifjú kolléga.

Annyira eltévedtünk, tán épp vágyott visszavonulásunk lesz az előretörés. Az öreg harcos úgy mondja ezt, hogy azzal egyből mutatja: Az elfáradás-elbizonytalanodás strófáról-strófára visszatérő érzéki élményét a 4. sor ritmikai váltása hordozza: egy ütemmel túlfut, kibillent, ez itt a John Travolta-mém jobbra-balra tekintgető, titkolhatatlan zavara. „Siker utját kedvetlenül keresegeti.”

Csodáink elesteledtek – ez annyira sűrű, szinte már természetesnek hat, el is bizonytalanodom, hogy undok neologizmus-e, és ha az, a köznyelv miért nem vette át.

De a szerelmem a második versszak, amire a figyelmemet a szerelmem hívta fel, abból kiindulva a kifulladó párkapcsolat leírásaként is (félre)olvashatjuk a verset. Lám, a következmény mindig megelőzi a okot: „Szívünk is már olyan terhes”. Föl kéne emelni, hogy megkönnyebbüljünk. De mivel nem tudtuk felemelni, nem is tudjuk felemelni. (Felemelkedik az úgyis. – mondaná Kemény.) „Fölemelni hogy nem tudjuk”, értsd: hogyhogy nem tudjuk felemelni, ha tegnap még ment. „Csak hazudjuk, hogy szerelemes” – és hazudni a legnagyobb teher, tudjuk. A szerelemben felemelkedik, a hazugságban elnehezül: tehát hazug szerelemben lebeg a szív. Ha nem hazudnánk, nem kéne hazudnunk a szerelmet, talán még a szerelem, az a hazudott is menne újra, utoljára, és felemelkedhetne a szív, hogy megkönnyebüljön. Ebben a reményben vonszoljuk magunkat tovább. Ne tévesszen meg a pont, ez felszólító mód.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!