Általános cikkek 2009 napi_kötelező

Napi kötelező: Tarzan, a majomember

.:wendy:. | 2009. február 01. |

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember, 1912

Ha az mondom Tarzan, mindenki rávágja, hogy majom, Cheetah vagy Jane. Nekem emellett még az ugrik be, hogy Tarzan akkora étkű volt, hogy mindig strucctojásból csinált reggelire rántottát a filmekben. Szóval a repülőszerencsétlenség hajólázadás során a dzsungelbe pottyant és ott felnevelkedett vadember történetét mindenki ismeri, nem is jövök most Jonny Weissmüllerrel, inkább azt mondom, nézzük meg, ki is volt a Tarzan figuráját megalkotó Edgar Rice Burroughs.

Burroughs nem írónak indult, nem is igazán találta a helyét, volt kereskedő, bolti eladó, könyvelő és még rendőr is. Aztán 1911-ben, 36 évesen gondolt egyet és elkezdett novellákat írogatni, elküldte azokat több magazinnak és meglepetésére sikere volt. Kedvelte a folytatásos történeteket, már első írásából, az Under the Moons of Marsból is 26 részes könyvsorozatot csinált. A sorozat olyan sikeres volt, hogy Burroughs tiszteletére még egy krátert is elneveztek róla a Marson.

Az első Tarzan-regény, az 1912-es Tarzan, a majomber után sorra jött a többi huszonhét. Az olvasók imádták, Tarzan testesítette meg az amerikai férfieszményt, magas volt, erős, szép, és mindig megvédte a szeretett nőt. Mivel Burroughs látta mekkora aranybánya rejlik a figurában, szemfülesen megalapította a Burroughs-Tarzan Enterprises és a Burroughs-Tarzan Pictures cégeket, így maga rendelkezett a könyvek megfilmesítéséről és nem utolsó sorban tovább gazdagodott belőle.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.