Általános cikkek 2009 napi kötelező

Napi kötelező: Tarzan, a majomember

.:wendy:. | 2009. február 01. |

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember, 1912

Ha az mondom Tarzan, mindenki rávágja, hogy majom, Cheetah vagy Jane. Nekem emellett még az ugrik be, hogy Tarzan akkora étkű volt, hogy mindig strucctojásból csinált reggelire rántottát a filmekben. Szóval a repülőszerencsétlenség hajólázadás során a dzsungelbe pottyant és ott felnevelkedett vadember történetét mindenki ismeri, nem is jövök most Jonny Weissmüllerrel, inkább azt mondom, nézzük meg, ki is volt a Tarzan figuráját megalkotó Edgar Rice Burroughs.

Burroughs nem írónak indult, nem is igazán találta a helyét, volt kereskedő, bolti eladó, könyvelő és még rendőr is. Aztán 1911-ben, 36 évesen gondolt egyet és elkezdett novellákat írogatni, elküldte azokat több magazinnak és meglepetésére sikere volt. Kedvelte a folytatásos történeteket, már első írásából, az Under the Moons of Marsból is 26 részes könyvsorozatot csinált. A sorozat olyan sikeres volt, hogy Burroughs tiszteletére még egy krátert is elneveztek róla a Marson.

Az első Tarzan-regény, az 1912-es Tarzan, a majomber után sorra jött a többi huszonhét. Az olvasók imádták, Tarzan testesítette meg az amerikai férfieszményt, magas volt, erős, szép, és mindig megvédte a szeretett nőt. Mivel Burroughs látta mekkora aranybánya rejlik a figurában, szemfülesen megalapította a Burroughs-Tarzan Enterprises és a Burroughs-Tarzan Pictures cégeket, így maga rendelkezett a könyvek megfilmesítéséről és nem utolsó sorban tovább gazdagodott belőle.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.