Általános cikkek 2009 napi kötelező

Napi kötelező: Majmok bombája

.:wendy:. | 2009. február 02. |

Aldous Huxley: Majmok bombája (Cartaphilus, 2008.)

A Szép új világ szerzőjének második disztópiája, a Majmok bombája 1948-ban egy évvel Orwell legendás regénye, az 1984 előtt íródott, de magyarul csak most olvasható először. Míg a Szép új világban a fogyasztás imádatára beprogramozott, ösztönlényekké degradált embereken uralkodott a diktatúra, addig a Majmok bombájában azt mutatja meg Huxley mi történhet világunkkal egy nagyszabású nukleáris és biológiai háború után. Szinte közvetlenül Hirosima és  Nagaszaki után nem is volt nehéz elképzelni, mit folyhat egy olyan világban, ahol az emberi civilizáció szó szerint kipusztítja önmagát és a maroknyi túlélő szinte vegetálva szenved egy eszement vallási vezér uralma alatt. Ebben a világban az emberek helyett már ocsmány majmokká butult lényeket találunk, ám a regény végén mégiscsak felcsillan egy kis remény, több is mint, amit a Szép új világ tár elénk. A Cartaphilus gondozásában most megjelent regényt bátran ajánlom minden disztópia- és sci-fi-rajongónak; a téma egyik legelismertebb hazai kutatója, Farkas Ákos által írt utószó pedig egyenesen kihagyhatatlan.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.