Mit vegyünk karácsonyra? No.1

Valuska László | 2007. december 17. |
A nagy karácsonyi őrületben rendszeresen a könyvesboltban kötnek ki a szerencsétlen, ötlettelen vásárlók. Nekem ez az egyik kedvenc időszakom, hiszen imádok könyvet kapni, tavaly például az Ottlik-díszdoboznak örültem. Idén nem tudom, mit fogok kapni, szerintem könyv nem lesz közte, mivel a könyvesblog miatt úgy néz ki a lakásom, mint egy könyvtár. Most megpróbálunk segíteni mindenkinek, hogy megtalálja a megfelelő ajándékkönyvet, mert a szuper fürdősó-bomba nem mindenkinek jó megoldás.

Harry Kemelman: A rabbi pénteken sokáig aludt, ford.: Neumann Anna, Konkrét, Bp., 2007, 305 old., 2999 HUF.
Elsőnek rögtön a karácsonyt felemásan megélő (ld. South Park) zsidó hitközségnek szeretnénk ajánlani egy témába vágó krimit: A rabbi pénteken sokáig aludt. Harry Kemelman regényében egy fiatal lányt váratlanul meggyilkolnak a szuburbiában, ahol a hitközség rabbiját éppen ki akarják rúgni azért, mert zsíros a haja és koszos a nadrágja rendszeresen, és nem eléggé lelkesíti a templomba járókat. A gyilkosságban a rabbira (is) terelődik a gyanú, aki végtelen visszafogottságával és szuperintelligenciájával nyomozni kezd a maga módján. A zöld kötet nagyon szép paperback kiadás, amit nagyon feldob a nyomozó rabbi képe. A krimi mellett a könyvből kiderülnek dolgok a rabbiválasztásról, a hitközségi életről és a családon belüli titkolózásokról és intrikákról (ezt a szót régóta le akartam írni, sikerült). A szöveg olvasmányos, a krimiszál jó, a rabbi egyszerre tudós, vallási vezető, férj és nyomozó. A borítón azt írják, hogy Chaim Potok érzékenységét zseniálisan ötvözi Agatha Christie emberismeretével. Mondjuk ez túlzás, de ennek ellenére kifejezetten szórakoztató olvasmány. (A-)

Kiss Mariann: Teakalauz, HVG könyvek, Bp., 2007, 4600 HUF
A HVG karácsonyra egy igazi ajándékkönyvet adott ki Teakalauz címmel. Célközönsége a céges karácsonyok ötlettelen ajándékozója, aki semmit nem tud a kihúzott munkatársáról, de azt látta, hogy szokott teázni. És persze vannak a teabuzik, de azok már mindent tudnak a témáról. Kicsit tanácstalanul lapozgattam a könyveket (mivel 2 db cd-méretű könyvről van szó), mert tényleg tartalmaz minden fontos információt a teafélékről, ráadásul rendkívül szépen illusztrált kötetekről van szó. A teáról praktikusan című kötetben különböző országok, így többek között Japán, Kína, Korea, Tibet, India, Üzbegisztán vagy Ausztrália teázási szokásiat ismerhetjük meg.

Még zavarba ejtőbb a tea+receptek fejezet: Sárgarépa, kókusz, gyömbér oolong leves; Tésztasaláta zöld teával; Cukkinikrémleves zöld teával és bazsalikommal; Teás tiramisu; Mogyorós jázmin rizs. Szeretem a szakácskönyveket, mert izgalmasak tudnak lenni olykor, de ezek közül egyik sem mozgatta meg egyébként elég élénk fantáziámat. A teáról tudományosan is elmondanak néhány dolgot, azok végképp nem pörgetnek fel, pláne a csészealj hajtogatás.

Ezzel szemben a Tea kultúrtörténete című kötet sokkal érdekesebb a rengeteg teatörténeti és kulturális információval, amik közül személyes, mondhatni patrióta jellegéből adódóan a kedvencem a tea magyarországi története. Sok-sok infó. (B-)