Általános cikkek 2008 booker-díj booker

Mire jó egyáltalán a Booker listája?

.:wendy:. | 2008. augusztus 01. |

Kedden hirdették ki az angol irodalom legnagyobb presztízsű díjára, a Bookerre esélyek listáját, a sajtóban máris heves vitákat váltott ki a jelöltek személye, sőt egyesek magának a hosszú listának az értelmét is megkérdőjelezik.


John Berger
 

Ha pusztán gyakorlatiasan szemléljük a dolgot, az egyetlen ok, amiért már júliusban kihirdeti a Booker-díj bizottsága a tizenhárom jelöltet, nem más mint, hogy ezzel őszig a könyvszakma biztos keresletre számíthat, el van döntve mit fog olvasni az ország apraja nagyja, milyen könyveket elemeznek majd végig az irodalmi blogok és olvasókörök. Tisztán üzleti tehát az ok, nincs másról szó, mint a profitról. Vajon mikor jön el az idő, amikor itthon is előre borítékolhatóan sikeres lesz egy könyv, vagy legalább kicsit szélesebb körben ismertebb lesz egy szerző attól, hogy jelölik mondjuk a Bródy-díjra?Michelle de Kretser

A Booker listájára felkerülni tehát egyenlő a világhírrel, főleg, hogy idén a jelöltek között öt elsőkötetes szerző is van. A gond ezzel csak az, hogy nagy részük nem tudja megugorni az első könyv biztos sikerét, csúnyán eltűnnek a süllyesztőben. Szinte már kötelező névként szerepel Rushdie a jelöltek között, új, The Enchantress of Florence című regényével, sokan azt mondják, hogy annak ellenére, hogy most nyerte meg a Bookerek Bookerét Az éjfél gyermekeivel, övé lesz a 2008-as díj is. Itt meghallgathatod, mit gondol Rushdie és a Guardian szerkesztője a díjról és a regényről.

Érdekesség, hogy az egyik jelölt, John Berger, aki egyébként 81 évével a legidősebb a mezőnyben, harminchat évvel ezelőtt már egyszer elnyerte a Bookert. John Bergerről emellett még azt kell tudni, hogy művészettörténész és ő a szerzője a Ways of Seeing című nagyszerű kötetnek, amely a 70-es években a BBC-n futó nagysikerű sorozatából készült. A könyvben Berger sorra elemzi a nők képzőművészeti alkotásokban és reklámokban betöltött szerepét, valamint hogy mennyire a férfiak látásmódja határozza meg azt, hogy mit tartanak a nők szépnek. Ugyanebben az évben Berger megnyerte a Bookert is G című regényével, a díjjal járó pénzösszeget teljes egészében a Fekete Párducok (Black Panthers) amerikai, a feketék jogaiért küzdő pártnak adományozta. Mostani jelölt regénye az A to X egy a politika miatt szétszakított szerelmespár életét dolgozza fel.

Michelle de Kretser The Lost Dog című regényét mindenki üdvözli, többen őt tartják az esélyesnek, a Financial Times egyenesen az utóbbi évek egyik legjobb könyvének titulálta. Az összetett regény egy elveszett kutya miatti hosszú utazások, kontinenseken átívelő kalandokról szól. Meglepetés volt egy szabályos triller felvétele a listára, Tom Rob Smith Child 44 című könyve egy az 1950-es években a Szovjetunióban mindennapos gyerekgyilkosságok ügyében nyomozó rendőr történetét mondja el. Úgy hírlik Ridley Scott már meg is vette a sztorit. A másik meglepő könyv Gaynor Arnold Girl in a Blue Dress című regénye, ami tessék megkapaszkodni, még meg sem jelent, máris Bookerre jelölték. A könyv témája Charles Dickens és felesége kapcsolata, szeptembertől lesz csak kapható a boltokban.

A zsűri most is törekedett arra, hogy a volt angol birodalom minél több utódállama képviselve legyen a listában, így pakisztáni, indiai, ír és ausztrál szerző is van a jelöltek között. Többen mégsem elégedettek a földrajzi arányokkal, mivel indiai jelölt szerintük szinte minden évben van, ám az afrikai tehetségek újra és újra kimaradnak szerintük a listából, gondolhatunk itt Doris Lessingre is, akinek Alfred and Amily című könyve szintén 2008-ban jelent meg. A tizenhárom könyvből szeptember 14-re fogják kiválasztani a hat végső jelöltet és egy hónapra rá, október 14-én hirdetik ki ünnepélyes körülmények között a győztest.


 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!