Általános cikkek könyv madrid metró

Könyvkölcsönző a metróban

Valuska László | 2007. június 19. |
Budapestről nézve Madrid maga a kulturális Disneyland: 10 napot voltam kint, a könyvhétről két kézzel cipelték haza a könyveket az emberek, a múzeumokban egyszer sem fizettem, mert EU polgárnak nem kell, plusz ha nem lopják el a sajtókártyám, akkor még jobb lett volna. A könyvesboltok interaktívak: van külön olvasószoba, zeneszoba, mindent megfoghatsz, kipróbálhatsz. Itthon agyonvernének egy Britannicával, hogy "kiolvasom" a betűket a könyvből.

Kultúrsznobok, irány Európa, tudjátok meg, milyen, amikor megélik a kultúrát az emberek.

De a legdurvább ezután jött csak: a Metróban könyvet lehet kölcsönözni, beszarok. A Moncloa állomáson kikölcsönzöl vmit, majd 15 napon belül valahol visszaadod.


Ráadásul nyolcszáz címből lehet választani, és mindig frissül a kínálat. Mindezt ingyen. A
BiblioMetro előtt térdre borultam és zokogtam, mert az Index Újpest Városközpontban van, ez a világ vége, annyit kell ide utazni, hogy egy könyvesblogot be lehetett indítani, annyi idő van olvasni. Na mindegy.

Rögzítsük, hogy Madrid színes kulturális tér, ráadásul ekkor még izgultak a bajnoki címért, tehát az is dobott a hangulaton.

De vissza: 2005. július 1. óta működik a BiblioMetro, amit Chiléből mentettek át. És kurva sokan használják, mert könyv
tárba a kutya sem jár, venni meg nem vesznek. Senki nem akar kockáztatni, feleslegesen kidobni 20 eurót. Ezen kívül annyira kézenfekvő, ha ennyi időt töltünk a tömeg
közlekedésen, akkor azt használjuk ki.

Annyira izgató ez a dolog, hogy meg is kérdeztüka fiatal egyetemista lánytól, hogy működnek itt a dolgok: tagsági van, kölcsönzési díj nincs. Nyolc
helyen van a 11 metróvonalon BiblioMetro, minden nap 14-20 óráig tartanak nyitva, de bármikor
vissza lehet vinni a könyveket. Ha tönkremegy vagy elveszik, hozni kell másikat, ennyi.

A képen látható hölgy akkor válogatott, és mit? Márait, persze ezt most nem hiszi el senki, de tényleg. Én sem hittem el. Ahogy azt sem, hogy egy ilyen működne itthon.


 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.