Általános cikkek afganisztán susmita_banerdzsí

Könyvében a tálibokat bírálta, kivégezték

.konyvesblog. | 2013. szeptember 08. |

sushmita-banerjee.jpgAfganisztánban fundamentalista fegyveresek gyilkolták meg az indiai írónőt, Susmita Banerdzsít, aki bestsellerré vált könyvben írta meg drámai és kalandos menekülését a tálibok elől az 1990-es években.

A 49 éves írónő holttestét csütörtök reggel találták meg egy vallási iskola mellett a kelet-afganisztáni Paktika tartomány székhelyének, Seránnak a közelében. A rendőrség szerint tálib fegyveresek ölték meg előző este, a testén több mint 20 lövedék nyomát találták meg.  A BBC beszámolója szerint az írónő otthonába behatoló tálibok megkötözték a férjet és a többi családtagot, majd az nőt kirángatták az udvarra és "kivégezték". Holttestét a vallási iskola közelében "dobták a szemétbe".

Banerdzsí 1989-ben költözött Afganisztánba, miután férjhez ment egy afgán üzletemberhez. Férjével a tálibok 1993-as hatalomátvétele után emigrációba kényszerült, nemrég tért vissza, hogy kórházat létesítsen. Az írónő civilben egészségügyi munkásként dolgozott választott hazájában, és munkásságának részeként filmre is vette az afgán nők életét. 

Az afganisztáni életéről és a tálibok elöli, 1995-ös meneküléséről szóló, Kabuliwala's Bengali Wife című könyv nagy siker lett Indiában és országosan ismertté tette a szerzőt. A műből Escape From Taliban címmel bollywoodi film is készült. Az afgán rendőrség szerint az írónőt könyve miatt gyilkolták meg. A memoárban Banerdzsí egyebek közt arról írt, hogy Afganisztánban elviselhetetlenné vált az élet a tálibok hatalomra kerülése után. Férje szerint az írónő "számos ellenséget szerzett a tálibok körében mindazzal, amit a múltban írt, mondott vagy filmezett".

(MTI)