Általános cikkek 2007 athenaeum

Kategorizálhatatlan nagyvadak

m.anna | 2007. november 24. |

C
Karl Shuker: Sárkányok természetrajza
Atheneaum 2007, 3990 Ft

Sok könyvet adtak ki mostanában, amivel szándékoltan, vagy akár nem bevallva, de az utóbbi évek fantasy-misztikus-hisztériáját próbálják meglovagolni. Ez általában sikeres is, befolyásolhatók vagyunk mi, fogyasztók, megveszünk mindent, amit lenyomnak a torkunkon.

Ám ilyen összeszedetlen, kategorizálhatatlan valamivel, mint amit most az Athenaeum több ezer példányban kiadott, még nem sűrűn találkoztam. Van ugye a cím, és a borító, tökéletes egységet alkotnak, pöpec kis albumra gondol az ember, valami viccesre és áltudományosra, amit nem szégyen Gyűrűk ura, vagy szerepjáték-fanatikus unokaöcsnek ajándékozni karácsonyra, és reménykedhetünk, hogy végig is rágja magát a könyvön. De elég megfordítani a kiadványt, és elbizonytalanodik az ember, mert a fülszöveg és a képek is inkább valami mondagyűjteményt sejtetnek.

Talán az utóbbi definíció áll közelebb a valósághoz, bár ha a cél ez volt, nem értem, miért kellett a szenzációs Gerald Durrell emlékének ajánlani a válogatást, illetve a híres-neves etológust, Desmond Morrist felkérni az előszó megírására. Ez ugyanis ahhoz a világosan tetten érhető és felettébb idegesítő kényszerhez vezetett, hogy a szerző mondjuk a Midgard-kígyó története, vagy a Szent-György legenda tolmácsolása közben óhatatlanul spekulálni kezd, olyan találgatásokba bocsátkozik, amiket semmivel nem alapoz meg.

„Egy dinoszauruszhoz hasonló szörnyről (…) máig feltételezik, hogy fellelhető a kongói Likouala-mocsarakban. Talán e hatalmas élőlény lehetett a babiloni szirrus mintája.”

Lenyűgöző. Ráadásul meg-megijed a saját, néha irreális következtetéseitől, és a meséket erőszakkal a földre rángatva közli velünk, hogy sárkányok márpedig nincsenek, szegény tollas Kecalkoatl is csak egy paradicsommadár volt, amit a buta indiánok jól benéztek kígyóistennek.

Azon túl, hogy nem tudok olyan embert mondani, aki valami oknál fogva ne lenne elégedetlen ezzel a kiadvánnyal, a fordítás színvonala is követhetetlen. Biztos gyorsabb volt egyszerre négy fordítóra bízni a szöveg gondozását, de az, hogy a döntést megértem, nem sokat segít. Egy-két jó, vagy elfogadható minőségű fejezet után olyan magyartalan, és nyögvenyelős mondatok bújnak meg a könyvben, amik nem csak kizökkentenek az olvasás mechanizmusából, hanem egyenesen pánikszerű menekülésrohamot okoznak.

De a gerince szép. Majd odaadom az öcsémnek karácsonyra, ő zoológusnak készül, és M.A.G.U.S.-ozik. Ha neki sem fog tetszeni, nincs több ötletem.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.