Általános cikkek zugló irodalmi helyszínlelés

Irodalmi helyszín(l)elés 3. (Zugló)

Könyves Magazin | 2008. július 18. |

Kis szünet után Irodalmi helyszín(l)elés rovatunk újabb részében egy igen lelkes olvasónk, (nick)névszerint Dengelegi levelei és képei alapján mutatjuk be Zugló  irodalmi helyszíneit. Megtekinthetjük így például Nagy lászló, Sarkadi Imre és Hamvas Béla egykori lakhelyeit, s a bemutatott épületek egyikéhez Kádár Jánosnak is volt köze.

Nagy László és Szécsi Margit költőházaspár egykori lakásán nem található emléktábla, pedig itt laktak hét évig. Mai pontos címe: Budapest, XIV.kerület, Zugló, Angol utca 16. A Nagy Lajos király úti lakótelep első ütemének részeként, 1954-56 között épült kétemeletes, jellegzetesen szocreál lakóház. A környéket azóta benőtték a fák, így kellemesebb a hangulata. Akkoriban még Derkai utcának hívták, sőt a fotót kinagyítva Derkai Nándor neve olvasható, 1995 óta azonban összevonták a folytatódó Angol utcával, ezért hát az új cím. A házon emléktábla ugyan nemtalálható, de a Zuglói lexikon szerint itt élt és alkotott a Nagy László és Szécsi Margit költőházaspár 1960 és 1967 között. Innen költöztek a III.kerület Árpádfejedelem útja 6. szám alá.



 

Következzenek egy kettős zuglói irodalmi helyszín fotói. A pontos cím: Budapest, XIV. kerület, Thököly út 85. A Zuglói lexikon tanúsága szerint az utcafronti épületben lakott Szép Ernő. Emléktábla újfent nincs a házon, bár lehet, hogy a frissen befejeződött tatarozást követően talán visszakerül, vagy készül majd. Az épület mögött, ugyanezen a telken áll egy másik ház is, melyen viszont végre tábla hirdeti, hogy itt élt Sarkadi Imre író 1949-től haláláig, 1961-ig.

A következő helyszín Budapest, XIV. kerület, Limanova tér 1. Itt lakott 1931-től Fejtő Ferenc. 2005-ben, a Korunk-ban megjelent írásában Borsi-Kálmán Béla történész, műfordító (aki szintén e házban lakott) meséli el megkapó találkozását Fejtővel ezen a helyszínen. Leírásából kiderül, hogy a lakáshoz köze volt még József Attilának is, valamint - az idősebb - Rajk Lászlónak és Csermanek Jánosnak (kinek megítélése manapság változó, dehát mégiscsak történelmünk megkerülhetetlen személyisége - közismertebb neve: Kádár János), a két mozgalmár ugyanis időnként a szomszédban húzta meg magát.

És legvégül: Budapest, XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 11. E házban lakott Hamvas Béla író a hatvanas években, haláláig, 1968-ig. A frissen tatarozott házon emléktábla róla nem található, van viszont egy régebbi emléktábla Kemény Gábor (1883-1948) pedagógusról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.