Általános cikkek 2007 partvonal

Kaotikus művészkedés

mesele | 2008. március 09. |

C

Légrádi Gergely: Titokfa, Partvonal Könyvkiadó, 2007, 67 oldal, 2490 Ft


Ez egy kézirat, közvetlenül a szerkesztés előtt. Ez jutott legelőször az eszembe. A szöveg még feldarabolva fekszik az asztalon, ezért nehéz meghatározni az identitását. Az egyes részek meg vannak ugyan számozva, de még nem kerültek a helyükre, ezért kissé kaotikus a kép. Azt is mondhatnám, érthetetlen az egész, ha nem félnék attól a vádtól, hogy azért nem értem, mert nem olvastam figyelmesen, vagy lusta voltam kibogarászni, megalkotni a saját olvasatom, vagy belemenni a játékba, amire az elbeszélő hív.

Érdekes az a szerkesztési (vagy éppen szerkesztetlenségi) elv, aminek köszönhetően ebbe a sorrendbe kerültek a novellakezdemények: valószínűleg az volt a kiindulási pont, hogy a homály teszi a művészetet (tényleg az teszi?); illetve attól lesz a tárgy műalkotás. Hogy nem látszik jól. A valamire való, e helyzethez illő olvasó pedig nem más, mint rejtvényfejtő.

Szóval ilyen egy „titokfa”: ilyen szerteágazó, követhetetlen, mint ez a szöveg, és sokminden el van rejtve benne, többek közt az, hogy "mit akar mondani", hogy akar-e egyáltalán mondani bármit is, meg az, hogy éppen ki beszél.

A könyv a párkapcsolatról, szerelemről, megcsalásról, hűségről és szakításról szól. Egy fiú szemszögéből. Az elbeszélő hol egyes szám első személyben, hol egyes szám harmadikban beszél. De ha az olvasó valamire való, akkor eljátszik a gondolattal, hogy nem egyvalaki beszél, hanem legalább ketten. Lehet, hogy az egyikük lány. Mondjuk a lány a másik fél. Én ezt nem teszem.

A kérdés, ami mindent felülír, s ami meghatározza ezt a szöveget: létezik-e „az igazi”, és az milyen? Ha valakinek erről Márai jut eszébe és Az igazi című regénye, helyesen asszociált. A beszélő is gyakran hivatkozik arra, hogy már Márai is feltette ezt a kérdést, hasonló körülmények közt, mint amik itt vannak: a beszélő egyes szám második személyben szólítja meg beszélgetőtársát, aki akár maga az olvasó is lehet.

Kezdődő és elmúló szerelmek hangulatai pakolódnak egymás mellé, filozofálgatások és moralizálgatások közé, „mint a lyukak a sajtban”, hogy a beszélő egyik kedvenc képét idézzük, amivel múltját és emlékeit illeti.

Légrádi Gergely 1975-ben született Budapesten. Végzettsége szerint jogász, ez az első könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.