2008 a mangák éve volt, 2009 meg mindenkinek nehéz lesz

-Szűcs Gyula- | 2008. december 09. |

Vasárnap negyedszer rendezték meg a Hungarocomixot, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének monstre karácsonyi vásárát. Idén szerencsére a halkonzerv-hangulatú Aranytíz művház helyett a Képregényfesztivál állandó helyén: a Gödörben. A képregényrajongókat nem nagyon hatotta meg a gazdasági válság, mert inkább mindenki egy hétig csak májkrémes kenyeret evett, hogy most a bolti árnál olcsóbban tudja megvenni a Watchment, meg az új Kázmér és Hubát. Vagy a kedvenc mangáját, mert a tavalyi Hungarocomixhoz hasonlóan most is az ázsiai képregény volt a sláger. 2008 a Manga Éve.

(fotó: Valuska Gábor)

"Már 2007 is a manga éve volt. Ha valahol megjelenik az új Naruto, az mindig a manga éve lesz" - mondta Tóth H. József, a Vad Virágok Könyvműhely vezetője, akivel a hagyománytisztelet jegyében ismét egy sör mellett tekintettük át az itthoni képregénypiac helyzetét. Szerinte nagy fegyvertény, hogy megjelent a Mangafannál a Deathnote, és behozták mellé a filmet is. "Az is jó, hogy a Cartaphilus bepótol olyan klasszikusokat, mint a Watchmen, bár az ilyesmi kiadása nagy rizikó. A Vad Virágok ezt sem, meg a Simpsont sem merte volna bevállalni. Amerikai kiadványoknál sok pénzt elvisz a licencek kifizetése, a tördelés, meg a nyomda. A Watchmennél csak azért, hogy megkapd a képregényoldalakat egy cédén, annyit kell fizetni, mint nálunk a fekete-fehér Usagi összköltsége, a fordító fizetését is beleértve." Ettől függetlenül mindegyik kiadó bízik a Watchmen sikerében, a rajongók pedig várják a 2009-re beharangozott mozifilmet.

A Vad Virágok vezetője szerint 2009 nehéz év lesz a képregényszakmában, mert már telítődött a hazai piac. "A válság miatt jövőre csak egy új koreai lánymangánk lesz, és talán egy francia meg egy amerikai kiadvány. De ne örülj, nem a Dilidagonya, nem a Blacksad, nem a Hellboy, és nem is a Forty-niners.

A képregénystandok között hömpölygő embermassza viszont egyáltalán nem azt sugallja, hogy világválság lenne: a szervezők szerint most is eljöttek 1100-an, mint a tavalyi, HungaroComixra. Feltűnő viszont, hogy a látogatók folyamatosan cserélődnek, néhány óránál tovább senki sem marad. Kivéve az egyik sarokban összetolt asztaloknál izzadó képregényrajzolókat, akik az "5 óra alatt rajzolj meg 5 képregényoldalt!" felhívásra jelentkeztek. Ez az alkotófolyamat tényleg csak egy felgyorsított, 5 perces videóklipben lenne látványos, a mezei képregényrajongók is inkább összeszednek minden új kötetet, amit felírtak a bevásárlólistára, aztán rohannak a Nyugatiba, a vonathoz.

"A Hungarocomix egy vásárlás-orientált, karácsonyi rendezvény, ilyenkor nincs rajzverseny, cosplay, meg ehhez hasonló programok" - ad magyarázatot Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó vezetője - "Terveztünk képregénykiállítást, de ezt technikailag csak az Eduárd képregényboltban tudtuk megoldani. A boltban tényleg megéreztük a válságot, itt a Gödörben viszont úgy érzem, visszajött az emberek vásárlási kedve."

(fotó: Valuska Gábor)

A Cartaphilus kiadó nem állított fel külön standot, így a Képes Kiadónál lehet megvenni a nap legnépszerűbb nyugati képregényeit, a Watchment és a Simpsont. „Nagyon jól fogytak - mondta Korcsmáros Gábor - A sajátjainkból pedig a Superman & Batmant vitték. Ezek szerint bejött az új Batman-filmhez időzített reklámkampány. Az Arkham minden várakozásunkat felülmúlta, már szeptemberre elfogyott 600 darab a 2000-ből." Sajnos az Index-szerkesztőség kedvencéről, a Fabulákról már nem lehet ilyen jókat mondani, de  Gábor, az örök optimista abban bízik, a jövőre tervezett új kötet miatt sokan megveszik visszamenőleg az első részt is. "Egy ilyen képregény általában 2 év alatt térül meg, ami nagyon sok idő. Ha bankba raknánk ugyanezt a pénzt, jobban járnánk.”

Hasonló a helyzet a Delta Visionnél is: "A Hóditók végzete és a Metabárók nagyon szép, fajsúlyos cuccok, de sajnos a művészi francia képregényeket itthon nem veszi senki - panaszolja a kiadó képegényfelelőse, Járdán Csaba - Pedig a Metabáróknál aztán minden együtt van: jó a grafika, jó a sztori, igényes a kiadás. Ezt mindenképpen kiadjuk végig, ha már elkezdtük. A Hódítók végzete viszont egyértelműen anyagi bukta, az ilyenekhez még túl kicsi a piac." Jól fogy viszont a Warcraft manga (az online játék hatalmas húzóereje miatt), és a nyálasnak mondott csajmangák, mint a Makrancos hercegnő. "Magyarországon a mangavásárlók többsége tizenéves lány - folytatja Járdán Csaba - Ők elsősorban a női témájú, érzelmes mangákat szeretik, de az olyan, eredetileg fiúknak szánt mangákból is sokat vesznek, mint az Angyalok menedéke." Csabától megtudtuk azt is, hogy itthon már csak két lefedetlen terület van: a juri (leszbi lányos), és yaoi (meleg fiús) mangák piaca.

 

(fotó: Valuska Gábor)

A Fumax kiadó most az utóbbival próbálkozik, MaXXX logó alatt. "A Magányos csillag nem pornómanga!  - szögezi le rögtön az elején Németh Vladimir, a kiadó vezetője - Romantikus történet, a szokatlanabb fiú-fiú felállással. A külföldi eladásokból kiderül, ez a műfaj kifejezetten egy heteró lányokból álló hardcore rétegre épít, nem a meleg közösségekre."  Itt gondolatban engem már japán iskoláslánynak öltözött, huszonéves bombázók kötöztek ki az ágyhoz, de Vladimir elszomorított: a yaoi-olvasók egyáltalán nem ilyen perverzek. Megtudjuk azt is, hogy kedvenc vámpírvadász képregényünk, a Dampyr anyagilag nem teljesített jól, ezért az újabb hat kötetre szóló szerződés bizonytalan időre tolódott. A Sin City viszont szépen fogy: jövőre a horogkereszt alakú dobócsillagokkal mészároló Miho különálló kötetével a ülhetünk be az új mozifilmre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.