Képregényes Kánaánná változik az Aranytíz művház

-Szűcs Gyula- | 2007. november 27. |

December 2-án, vasárnap kerül megrendezésre a HungaroComix 2007, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének hagyományos évvégi kiállítása és vására. A helyszín ezúttal az Aranytíz Művelődési Központ (Budapest, 1051 Arany János u. 10. - lásd a lenti térképet), ahol délelőtt 10-től egészen 18 óráig van lehetőség mangákra és Pókemberre költeni minimum kéthavi rezsipénzt.

A hazai képregénykiadók évek óta a HungaroComixhoz hasonló rendezvényekhez igazítják az új megjelenéseket. Mi most leginkább a Sin City 3. kötetét, A nagy mészárlást várjuk tűkön (vagy hogy stílusosabbak legyünk: horogkeresztes dobócsillagokon) ülve, ami alapján a mozifilm középső, "Dwight és a kurvák kinyírnak mindnekit" epizódja készült. Az előzetes alapján izgalmasnak ígérkezik az új Batman-füzet, a Préda is, amiben a Bőregér korai bűnüldöző éveibe nyerhetünk bepillantást, mikor még a zsaruk is csak az őrült önbíráskodót látták benne.

Nagyon szurkolunk a csadorja alatt punkzenét hallgató kiscsaj, Márzsi sikerének is: a Persepolis című képregényt Marjane Satrapi, az Iránban felnőtt, később Franciaországba költözött írónő készítette, saját fiatalkori élményeiből merítve (a képregényből Cannes-ban díjat nyert rajzfilm is készült, amit az idei Anilogue animációs filmfesztiválon mutatnak be először a magyar közönségnek).

A passzosruhás szuperhősöket ezúttal a Bosszú Angyalai: Kitörés, a Pókember: Holtak között és az X-Men: E mint eltörölni képviselik. Jön egy újabb Lucky Luke-füzet (Tortillák a Daltonoknak), és hazavihetjük a Kázmér és Huba gyűjtemény második kötetét is. A mangarajongók ismét betárazhatnak kedvenc szamurájkardos, őzikeszemű szereplőket felvonultató sorozataikból: a HungaroComixra jelenik meg az Árnybíró 8, a Bania 4, a Borsmenta, a D, a vámpírvadász, és a Naruto 3.

A magyar alkotók is szép számmal képviseltetik magukat az új kiadványok között. A művházban vehetjük kézbe először Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás Unicum illusztrácit és Merényi Dániel Napirajzát. A HungaroComixra időzítette a Pinkhell-csapat (azaz a Magyar Képregény Akadémia) az újabb vizuális erődemonstrációját, valamint itt lesz először kapható a Panel című szaklap különszáma, és egy új kéregényválogatás, a Nero Blanco Comix 1.

És kíváncsian várjuk, franciáznak-e végre eleget a Papírmozi harmadik számában.