Képregényes Kánaánná változik az Aranytíz művház

-Szűcs Gyula- | 2007. november 27. |

December 2-án, vasárnap kerül megrendezésre a HungaroComix 2007, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének hagyományos évvégi kiállítása és vására. A helyszín ezúttal az Aranytíz Művelődési Központ (Budapest, 1051 Arany János u. 10. - lásd a lenti térképet), ahol délelőtt 10-től egészen 18 óráig van lehetőség mangákra és Pókemberre költeni minimum kéthavi rezsipénzt.

A hazai képregénykiadók évek óta a HungaroComixhoz hasonló rendezvényekhez igazítják az új megjelenéseket. Mi most leginkább a Sin City 3. kötetét, A nagy mészárlást várjuk tűkön (vagy hogy stílusosabbak legyünk: horogkeresztes dobócsillagokon) ülve, ami alapján a mozifilm középső, "Dwight és a kurvák kinyírnak mindnekit" epizódja készült. Az előzetes alapján izgalmasnak ígérkezik az új Batman-füzet, a Préda is, amiben a Bőregér korai bűnüldöző éveibe nyerhetünk bepillantást, mikor még a zsaruk is csak az őrült önbíráskodót látták benne.

Nagyon szurkolunk a csadorja alatt punkzenét hallgató kiscsaj, Márzsi sikerének is: a Persepolis című képregényt Marjane Satrapi, az Iránban felnőtt, később Franciaországba költözött írónő készítette, saját fiatalkori élményeiből merítve (a képregényből Cannes-ban díjat nyert rajzfilm is készült, amit az idei Anilogue animációs filmfesztiválon mutatnak be először a magyar közönségnek).

A passzosruhás szuperhősöket ezúttal a Bosszú Angyalai: Kitörés, a Pókember: Holtak között és az X-Men: E mint eltörölni képviselik. Jön egy újabb Lucky Luke-füzet (Tortillák a Daltonoknak), és hazavihetjük a Kázmér és Huba gyűjtemény második kötetét is. A mangarajongók ismét betárazhatnak kedvenc szamurájkardos, őzikeszemű szereplőket felvonultató sorozataikból: a HungaroComixra jelenik meg az Árnybíró 8, a Bania 4, a Borsmenta, a D, a vámpírvadász, és a Naruto 3.

A magyar alkotók is szép számmal képviseltetik magukat az új kiadványok között. A művházban vehetjük kézbe először Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás Unicum illusztrácit és Merényi Dániel Napirajzát. A HungaroComixra időzítette a Pinkhell-csapat (azaz a Magyar Képregény Akadémia) az újabb vizuális erődemonstrációját, valamint itt lesz először kapható a Panel című szaklap különszáma, és egy új kéregényválogatás, a Nero Blanco Comix 1.

És kíváncsian várjuk, franciáznak-e végre eleget a Papírmozi harmadik számában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.