Sok Pókember kis helyen is elfér - HungaroComix 2007

-Szűcs Gyula- | 2007. december 05. |



Vasárnap harmadik alkalommal került megrendezésre HungaroComix, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének karácsony előttre időzített kiállítása és vására. A szervezők szerint a rendezvényre nagyjából 1100-an voltak kíváncsiak - és ezt simán el is hisszük nekik, mert a tombolahúzások idején úgy nyomorogtunk az előcsarnokban, mint a tonhalak a konzervben. A hazai képregényrajongókról két dolog biztosan elmondható: kinőtték az Aranytíz művházat, és mangát vásárolnak Pókember helyett.



"Nagy a tömeg, nagy a forróság és nagyon kevés a levegő" - foglalja össze az első néhány óra tapasztalatát Tót H. József, a Vad Virágok Könyvműhely vezetője, aki ezt egyáltalán nem bánja, mivel szerinte ebből látszik, hogy egyre népszerűbb dolog a képregény. "Az egész világon manga őrület tombol, ez fogy nálunk is a legjobban. Most végre szinkronba kerültünk a világgal" - lelkendezik, majd gyorsan elmondja, hogy a Vad Virágok a szamurájnak öltözött nyúl (Usagi Yojimbo) harmadik könyvét hozta ki a Hungarocomixra, és a főleg lányoknak szóló Borsmentát, ami nem is manga, hanem koreai manhwa. "Amerikában már lecsengőben van a manga-láz, de a manhwa-őrület csak most kezdődik. Igaz, nekünk a Kázmér és Huba a legsikeresebb kiadványunk, most készült el a tízkötetes gyűjtemény második része. Sokan ismerik már a tigrisével társalgó kisfiút a napilapokból. Az ő cinizmusa némi rokonságot mutat a magyar néplélekkel, talán ezért is lett ilyen népszerű."
 


A nagymellű, őzikeszemű lányok, és az óriásrobotokban ülő, tüsihajú kölykök sikerének titkát már Németh Vladimir, a FuMaX kiadó ügyvezetője magyarázza el nekünk: "Viszonylag kedvező áron viszonylag vastag köteteket kapnak az olvasók. És a  japán rajzfilmek hatása még jobban megnöveli ezeknek a köteteknek a népszerűségét." Tőle tudtuk meg azt is, hogy a mozifilmekhez köthető képregények állnak a második helyen a mangák után. "A Sin City filmváltozatát követően a Nehéz búcsút is rengetegen megvették." A Fumax ezért a HungaroComixra egy új Sin City kötettel, A nagy mészárlással készült. "Az X-Mennél is megfigyelhető ugyanez - folytatja Vladimir - a mozitrilógia óta már mindenki ismeri ezt a csapatot. Mi azért választottuk az E, mint eltörölnit új kiadványnak, mert kiemelkedően jó a sztorija, és ugyanúgy mint a filmben, bőrszerkót hordanak az X-Men tagjai színes maskarák helyett."



Korcsmáros Gábort, a Képes Kiadó vezetőjét arról faggatuk, milyen megjelenési lehetőségei vannak a fiatal magyar képregényalkotóknak, akik egyelőre csak az asztalfióknak rajzolgatnak. "Hetente kapok emailt olyanoktól, akik szeretnék, ha kiadnám a képregényüket. De többnyire úgy folytatódik a levél, hogy még egy képregényt sem rajzoltam, de már majdnem elkezdtem." Gábor elmondta, a Képes Kiadó Papírmozija, valamint a frissen megjelent Nero Blanco Comix mellett a Magyar Képregényakadémia Pinkhell című kiadványa és a Roham biztosít rendszeres fórumot a hazai alkotóknak - annak ellenére, hogy a magyar anyagok a legdrágábbak, és még mindig nincs olyan népszerű hazai gyártású képregényhősünk ("hősmagyarunk"), mint mondjuk a franciák Asterixe.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.