Főnix helyett zombiként támadt fel a magyar képregény

-Szűcs Gyula- | 2008. május 20. |

Mangajelmezes bombacsajok helyett Napirajz-rajongóból volt a legtöbb a hétvégén megrendezett negyedik Képregényfesztiválon. Az izzadságszag mellett a hazai gyártású képregény volt az úr a Gödör mélyén, ahová vasárnap este majdnem bezárták a megállás nélkül dedikáló Grafitembert.

Batman és Batgirl (a Képes kiadó pultja)

"Idén a magyar képregények áttörése várható, de hogy ez kereskedelmileg mennyire lesz sikeres, az már egy más kérdés" – vezet körbe a standok között az egyik szervező, Tót H. József, a Vad Virágok Könyvműhely munkatársa. "Ennyi magyar képregény egyszerre még soha nem jelent meg. Arra külön büszke vagyok, hogy a hazai kis példányszámú, szerzői képregényeket is sikerült elindítani. Ezek mind 24 oldalas, 200 példányban megjelenő, fekete-fehér kiadványok, amiknek a nyomdaköltségeit meghitelezte a Képregénykiadók Szövetsége."


Grafitember maratoni dedikálása, némi doppingszerrel

A magyar képregények térhódítása tényleg kézzelfogható. A Gödör frissen megnyitott, hátsó részébe (ami leginkább az Index-székház melletti építkezésre hasonlít) csak a dedikálásra váró Napirajz-rajongók sorfalán áttörve jutottunk be. Merényi Dániel, a primkóhumorba oltott háromkockás életbölcsességek apostola Titkos Fiók-csajok és néhány sör társaságában rajzolja az egyedi képsorokat a rajongók köteteibe. Órákat kell várni a dedikálásra, de a szaunahangulatot senki sem bánja. A Delta Vision és a Mangafan standjánál állók szerint itt jóval elviselhetőbb a forróság, mint a Gödör üvegmedencéje alatti részen.

"Jó volt két napra bontani a fesztivált, tavaly a mangás standoknál alig kaptak levegőt az emberek" - kezd az összehasonlításba az egyik szervező, Bayer Antal. A Napirajz-dedikáláson kívül most csak a fiataloknak szervezett rajziskolánál van tömeg, na meg persze tombolahúzáskor. A jó idő és a szomszédban zajló cseh sörfesztivál szinte kiszippantja a Gödörből az újdonságokkal felszerelkezett képregényrajongókat. A pódiumon zajló szakmai beszélgetésekre csak egy 10-15 fős kemény mag figyel, és nagyjából ennyien veszünk részt a képregénykritika témakörében megrendezett kerekasztal-fórumon is.


Belőled is lehet Grafitember!

A tavalyi díszvendég Alexander Zograf volt, idén a holland Marcel Rujiters-t hívták meg (aki az interjúnk után még Yorick koponyáját is belerajzolta a Pokoli színjátékomba). „Jó lett volna, ha el tudjuk hozni a Batman-képregényeink (Préda, Terror) magyar származású rajzolóját, Paul Gulacsyt” – avatott be bennünket a szervezés nehézségeibe Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó munkatársa. „Már leszerveztük a repülőutat és a szállodát is, de a rajzoló az utolsó pillanatban szólt, hogy nem jó neki a májusi dátum. Jövőre persze még megpróbálhatjuk."

A szerzői képregényes pályázat győztesei elégedettek a rendezvénnyel. Menráth András 200 példányban megjelenő Karanténjából 90 fogyott el a fesztivál alatt. András már a folytatáson gondolkodik: „Jóval több fekete színt, és erősebben kidolgozott hátteret szeretnék a következőbe. És nem csak egy hetet szánnék rá." 91 darabot vettek meg Kemenes Iván és Varga Péter Stroboscopajából is, így már itt is biztosan lesz következő rész. „Maradunk a századfordulós Budapestnél és az okkult témánál - mosolyog Varga Péter, miközben a feje feletti üvegfalú medencében elúszik egy borosüveg. - A fókusz magán a városon lesz, de néhány szereplő rendszeresen visszatér majd, akár csak Frank Miller Sin Cityjében." A magyar képregény tehát úgy tűnik újjászületett, bár egyelőre még mindig nem úgy, mint a főnixmadár, inkább mint a sírkő alól bizonytalan léptekkel előtántorgó zombi a horrorfilmekben.


Lynch-hangulat: rózsaszín pokol az úszómedence alatt

Tavaly 3000-en jöttek le a Gödörbe, a szervezők szerint most is voltak ennyien a két nap alatt, bár ez csak becslés, mivel idén nem voltak regisztrációs űrlapok. "Ha kétszer ennyi magyar képregényolvasó lenne, az már kihúzna minket a csávából, és nem lennének veszteséges kötetek. Persze ha ez összejönne, akkor megint azt mondanám, hogy kétszer ennyi olvasó kéne" - vázolja a jövőt az örök optimista Korcsmáros Gábor a vasárnap esti záráskor, miközben az egyik szervező laptopját csomagolja el. "Tartsanak ki a képregénykiadók, mert érdemes ezt csinálni, és talán egyszer meg is fog térülni anyagilag."
 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.