Főnix helyett zombiként támadt fel a magyar képregény

-Szűcs Gyula- | 2008. május 20. |

Mangajelmezes bombacsajok helyett Napirajz-rajongóból volt a legtöbb a hétvégén megrendezett negyedik Képregényfesztiválon. Az izzadságszag mellett a hazai gyártású képregény volt az úr a Gödör mélyén, ahová vasárnap este majdnem bezárták a megállás nélkül dedikáló Grafitembert.

Batman és Batgirl (a Képes kiadó pultja)

"Idén a magyar képregények áttörése várható, de hogy ez kereskedelmileg mennyire lesz sikeres, az már egy más kérdés" – vezet körbe a standok között az egyik szervező, Tót H. József, a Vad Virágok Könyvműhely munkatársa. "Ennyi magyar képregény egyszerre még soha nem jelent meg. Arra külön büszke vagyok, hogy a hazai kis példányszámú, szerzői képregényeket is sikerült elindítani. Ezek mind 24 oldalas, 200 példányban megjelenő, fekete-fehér kiadványok, amiknek a nyomdaköltségeit meghitelezte a Képregénykiadók Szövetsége."


Grafitember maratoni dedikálása, némi doppingszerrel

A magyar képregények térhódítása tényleg kézzelfogható. A Gödör frissen megnyitott, hátsó részébe (ami leginkább az Index-székház melletti építkezésre hasonlít) csak a dedikálásra váró Napirajz-rajongók sorfalán áttörve jutottunk be. Merényi Dániel, a primkóhumorba oltott háromkockás életbölcsességek apostola Titkos Fiók-csajok és néhány sör társaságában rajzolja az egyedi képsorokat a rajongók köteteibe. Órákat kell várni a dedikálásra, de a szaunahangulatot senki sem bánja. A Delta Vision és a Mangafan standjánál állók szerint itt jóval elviselhetőbb a forróság, mint a Gödör üvegmedencéje alatti részen.

"Jó volt két napra bontani a fesztivált, tavaly a mangás standoknál alig kaptak levegőt az emberek" - kezd az összehasonlításba az egyik szervező, Bayer Antal. A Napirajz-dedikáláson kívül most csak a fiataloknak szervezett rajziskolánál van tömeg, na meg persze tombolahúzáskor. A jó idő és a szomszédban zajló cseh sörfesztivál szinte kiszippantja a Gödörből az újdonságokkal felszerelkezett képregényrajongókat. A pódiumon zajló szakmai beszélgetésekre csak egy 10-15 fős kemény mag figyel, és nagyjából ennyien veszünk részt a képregénykritika témakörében megrendezett kerekasztal-fórumon is.


Belőled is lehet Grafitember!

A tavalyi díszvendég Alexander Zograf volt, idén a holland Marcel Rujiters-t hívták meg (aki az interjúnk után még Yorick koponyáját is belerajzolta a Pokoli színjátékomba). „Jó lett volna, ha el tudjuk hozni a Batman-képregényeink (Préda, Terror) magyar származású rajzolóját, Paul Gulacsyt” – avatott be bennünket a szervezés nehézségeibe Korcsmáros Gábor, a Képes Kiadó munkatársa. „Már leszerveztük a repülőutat és a szállodát is, de a rajzoló az utolsó pillanatban szólt, hogy nem jó neki a májusi dátum. Jövőre persze még megpróbálhatjuk."

A szerzői képregényes pályázat győztesei elégedettek a rendezvénnyel. Menráth András 200 példányban megjelenő Karanténjából 90 fogyott el a fesztivál alatt. András már a folytatáson gondolkodik: „Jóval több fekete színt, és erősebben kidolgozott hátteret szeretnék a következőbe. És nem csak egy hetet szánnék rá." 91 darabot vettek meg Kemenes Iván és Varga Péter Stroboscopajából is, így már itt is biztosan lesz következő rész. „Maradunk a századfordulós Budapestnél és az okkult témánál - mosolyog Varga Péter, miközben a feje feletti üvegfalú medencében elúszik egy borosüveg. - A fókusz magán a városon lesz, de néhány szereplő rendszeresen visszatér majd, akár csak Frank Miller Sin Cityjében." A magyar képregény tehát úgy tűnik újjászületett, bár egyelőre még mindig nem úgy, mint a főnixmadár, inkább mint a sírkő alól bizonytalan léptekkel előtántorgó zombi a horrorfilmekben.


Lynch-hangulat: rózsaszín pokol az úszómedence alatt

Tavaly 3000-en jöttek le a Gödörbe, a szervezők szerint most is voltak ennyien a két nap alatt, bár ez csak becslés, mivel idén nem voltak regisztrációs űrlapok. "Ha kétszer ennyi magyar képregényolvasó lenne, az már kihúzna minket a csávából, és nem lennének veszteséges kötetek. Persze ha ez összejönne, akkor megint azt mondanám, hogy kétszer ennyi olvasó kéne" - vázolja a jövőt az örök optimista Korcsmáros Gábor a vasárnap esti záráskor, miközben az egyik szervező laptopját csomagolja el. "Tartsanak ki a képregénykiadók, mert érdemes ezt csinálni, és talán egyszer meg is fog térülni anyagilag."
 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.