Általános cikkek athenaeum 2008 hellókarácsony

Bond testtömeg indexe 22,4

Könyves Magazin | 2008. december 20. |

Kedves olvasóink karácsonyi recigyártása folytatódik, most Tóth Arnold kritikáját közöljük.

B+

Thomas Fink: Férfiak könyve, Athenaueum Kiadó 2008

A férfiak könyve több témát átfogó olvasmány a Férfilétről. Könnyen olvasható, gördülékeny, szerethető műfaj ez. Már a könyv elején megismerkedünk a férfi egészség legfontosabb szabályaival. A Da vinci féle vitruviusi ember rajza az ideális férfitest arányaival klasszikusnak mondható testséma rajz, de nagyon kevesünkre illeszthető rá.

Az ideális arány a testtömeg index (BMI) segítségével inkább számszerűsíthető (ideális esetben 23 és 25 között van). A könyvben több helyen visszaköszönő James Bond motívum itt is megtalálható miszerint Bond testtömeg indexe 22,4.

A borotválkozásról és a kopaszodásról is olvasható egy-egy rövid rész, ami szerintem érdekes. A „Családi ékszerek” szintúgy. Eddig számomra nem merült fel problémaként, hogy a nemi szervem a bal vagy a jobb nadrágszáramba lóg-e és a herék közül a bal- vagy a jobboldali a nagyobb. A nyilvános WC rész számomra inkább vicces mint hasznos. A piszoár választása számomra nem okozott eddig súlyos lelki traumát és ezután sem kell túl nagy hangsúlyt szentelnem a dolognak szerény véleményem szerint.

A gyúrás a kondi teremben és a gyúrás otthon kifejezetten hasznos dolgok, viszont aki komolyabban akar foglalkozni a témával, az úgyis rákényszerül valamelyik komolyabb szakkönyvre. Én nem gyúrok. Maximum sajtos pogácsát.
A második fejezet Az italok és a dohányzás fejezetcímet viseli. A fejezet elején a szerző közmondásokat idéz népektől és ismertebb emberektől.

A számomra legérdekesebb a székely klasszikus: „A sör nem ital. A tészta nem étel. Az asszony nem ember. A medve nem játék.”

A fejezetben ezután részletesen kitér a szerző az italok mennyiségére, külön feltüntetve a Nagy - Britanniában és külön az Európában használt mértékegységeket. Tárgyalja az italok alkoholtartalmát. A poharak fajtáját is leírja, külön illusztrációkat mellékelve e részhez.

Ezután tárgyalja az italokat külön. Megtudhatjuk mi a különbség a Lambic, a Lager és az Ale típusú sörök között. A bornál külön részként hosszan kitér a könyv (a magyar szerkesztőnek köszönhetően) a magyar szőlőfajtákra, a Magyarországon termesztett külföldi szőlőfajtákra, és kis térkép is szerepel a magyarországi borvidékekről.

A röviditaloknál megemlít a szerző négy csoportot attól függően, miből erjesztették őket: szőlő, gyümölcs, gabona, vagy cukor. Ezekből készül a brandy, pálinka, whiskey, és a rum.

Külön érdekesség, hogy megemlíti a könyv azt a vitát, amikor Magyarország és Románia azért csapott össze, hogy kinek a termékét illeti meg a pálinka elnevezés. Az Európai Unió bizottsága mindkét felet arra kérte, indokolja meg, miért őt illeti meg az elnevezés. A magyar fél a román értelmező szótár palincă címszavát idézte: ”A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszes ital.” Az EU ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette. A jó pálinkát én is szeretem.

Megtudhatjuk, mi a különbség a tequila és a mezcal között. A mezcal palackjába tesznek lepkelárvát eredetileg, azaz hernyót. Eddig csak tequilát volt szerencsém fogyasztani.

A likőröket tulajdonképpen két csoportra oszthatjuk. Az egyiket gyümölcsökkel ízesítjük, a másikat fűszerekkel. A gyakorlatban viszont sok likőr e két típus keveréke.

A whiskey-k közül a legjobbak a „single malt Scotch” nevezetűek. Ehhez három feltételnek kell megfelelniük: Single: egyetlen lepárlóüzemben kell készülnie, Malt: kizárólag malátázott (kicsírázott) árpából készülhet, melyhez csak élesztőt és vizet szabad hozzáadni, Scotch: (skót) a lepárlást és az érlelést Skóciában kell elvégezni.

Meglepően kevés „single malt” lepárlóüzem létezik a világ más részein. Összesen 119 lepárlóüzem készített a közelmúltban single malt Scotch whiskeyt.

Szakértőknek további könyvek és kortyolások ajánlottak.

A koktélokról is tömör, áttekinthető összefoglalót kapunk. Kiderül, hogy valójában mintegy kéttucatnyi ital alapján az összes többi koktél elkészíthető. Kedvencem nyári hőségben a Mojito. Rázva, nem keverve.
A dohányzásról írt fejezetben a szerző kitér a nemrég bevezetett angliai dohányzási tilalomra, aminek eredményeképpen többen dohányoznak a lakásukban és szabadtéren. Fontos dolog, hogy dohányosként az utcán hova hamuzunk. Még fogósabb kérdés, hogy a cigarettacsikktől hol szabadulunk meg. Kuka hiányában eldobom és rátaposok.

A szivarozással szintén átfogó rész foglalkozik. A méret és az életkor, amikor fogyaszthatóak, a tárolás, a szivarra való rágyújtás, a szivar fogása szivarozás közben, a hamujától való megszabadulás, illetve a szivar eloltása bizony fontos kérdések. Már annak, aki szivarozik.

A tubákolás a 2007 nyarán bevezetett angliai dohányzás elleni törvény miatt nyert teret magának, hazánkban vajmi kevesen hódolnak e szenvedélynek.

A pipázás fejezetben a szerző felsorolja a pipák alakját, méretét. Ellát hasznos tanáccsal arra vonatkozóan, hogy hogyan kell a pipát megtömni, rágyújtani, valamint végül kitér a pipa tisztítására is.

A következő fő fejezetben a nők témakörére tér ki a szerző. Szó esik a lovagiasságról, a női szépségről. Hogyan viselkedjünk az első randevún, ahhoz hogyan válasszuk ki a legjobb éttermet. Tartalmas idézet olvasható Benjamin Franklin naptársorozatából a Szegény Richárd Kalendáriomá-ból, miszerint Miért jobb az idősebb szerető a fiatalnál.

A házasságkötésnél leírja a helyes jeggyűrűválasztási szokásokat Nagy-Britanniában, valamint hogy milyen korú férfihez milyen korú hölgy illik a házasságkötéskor.

Persze ezt nem lehet készpénznek venni, hiszen a szerelem korántsem írható le sem az ((a-a férfi kora)) n=a/2+7 képlettel, sem Fibonacci-, sem Lucas-számsor használatával. A szerző szereti az élet nagy kérdéseit matematikai képletekkel is lefedni.

Az öltözködés fejezetben lényegre törően elemzi a megfelelő cipő viselésének fontosságát a ruházatnál. A cipőtisztítás módszereit jó egy oldalon elemzi. Kitér a cipő méreteire, amely a legkevésbé sem egységes mértékegység széles e világon. Szó van még az ingekről, a farmerről és az öltönyökről. Külön kitérő van az ideális ruhatárra vonatkozóan, Hugh Holland, a Kilgor szabója szerinti felsorolásban. (Én nem nála varratok.) Utána szó esik a nyakkendőkötésről, miszerint egy átlagos hosszúságú nyakkendőt 85 különféle csomóval lehet megkötni. Nekem megfelel a magam két módszere. Apámtól tanultam. Könyvből szerintem képtelenség megtanulni nyakkendőt kötni.

Fontos kellék még a csokornyakkendő vagy a nyaksál és az ascot nyakkendő. A kiegészítők között elengedhetetlen a zsebkendő, a gomblyuk, amibe manapság virágot vagy borostyán ágacskát szokás tűzni. Megemlíti még a kézelőgombot, a nyakkendőtűt, a nyakkendőcsipeszt, a patentes nyakkendőcsipeszt, a gallérmerevítőt, valamint a díszgombokat. Kiderül az is, hogy az alsónadrág három típusa közül bármelyiket hordhatjuk, mindegy hogy boxer, brief, vagy a kettő keveréke, a boxer brief a kedvencünk. Nem valószínű, hogy a különböző alsóneműk viselése jelentős hatással lenne a férfiak termékenységére, nyugtat meg minket a szerző.

A városban fejezetben megemlíti az esernyők két fajtáját, valamint a hosszú esernyő test melletti lóbálásának kétféle módját (ábra is van!). Kitér az éjszakai klubokra, budapesti vonatkozásban is, a londoni „gentleman's klub”-ok mellett. Megemlíti a Texas Hold'em póker valamint a Darts szabályait.

A vidéken fejezetben felsorolja az 50 leghasznosabb szerszámot, ami a ház körül szükséges egy férfinak. A tűzgyújtás módszerei mellett fontosak még a csomókötés módjai is. A horgászat és vadászat részben nagyobb teret szentel a könyv e két „sport” magyarországi vonatkozásainak. A cserkészet rész persze brit szempontból érdekes, még ha mára ez a mozgalom már több mint száz év után a világ majdnem minden országában működik.

A fára épített házikó minden férfi álma, a megvalósítása viszont sok esetben akadályokba ütközik. Mindenesetre rövid útmutatót ad a könyv e hóbort hódolóinak is.

A könyv angol szerzője fizikus, aki tömör 20 oldalt szentelt a tudomány és érdekességek résznek a könyvben. Különböző Leg -ek mellett szó esik a mértékegységekről, az arányokról. Említi a különböző levélzáró formulákat, a telefonálás alapszabályait, valamint korunk hóbortjának, az SMS írásának szabályait is.

A tipikus angol gentleman mintájának, James Bondnak kb. 4 oldalt szentel a könyv.

Magam is rajongója vagyok a 007-es ügynöknek, ezért nekem kifejezetten tetszett e rövid összefoglaló.

A főzés fejezetnek nem sokkal többet, alig 8 oldalt szentelt a könyvben a.szerző Az agglegények számára legfontosabb tudnivalók így is alaposan ki lettek vesézve. Úgymint parasztreggeli, chili és steak.

Az utolsó fejezetben az idő kérdésével foglalkozik a szerző. Az évszakok rendszerével rövid egy oldal, az egyházi és állami ünnepekkel angol, amerikai és magyarországi vonatkozásban közel 20 oldal szerepel a könyvben. Záró részként pár oldal szól a Magyar Fociról. A néhai remek eredményeken kívül manapság természetesen nincs említésre méltó esemény, ami napjainkban is fényezné e sportág hírnevét.
Összességében a Férfiak könyve igen hasznos, tömör, néhol lexikonszerű olvasmány. Megéri beszerezni, ha a fenti témákban némi tájékozódást akarunk szerezni. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.