Általános cikkek 2009 írók boltja

Egy sziget az általános tahóságban

Valuska László | 2009. november 19. |

A címbe emelt idézet Esterházy Pétertől származik, aki közös kedvencünkről, az Írók Boltjáról mondta ezt. A múlt héten megnyílt a Fehérvári úton az új Libri, az Andrássyn meg az Alexandra, de miközben ezeknek is nagyon örültem, igazán ezt a független, kicsi könyvesbolt megújulását vártam.

Fotó:Valuska Gábor

Néhány hete egy könyvekkel teli barlangra hasonlított, amiben se ki, se be, de volt benne valami Borges bábeli könyvtárából: "Amikor kihirdették, hogy a Könyvtár minden könyvet magában foglal, különös boldogság volt az első érzés. Minden ember az érintetlen és titkos kincs urának érezte magát. Nem volt probléma, sem egyéni, sem a világot érintő, amelyre ne lett volna ékesszóló megoldás valamelyik hatszögben. Az univerzum bizonyságot kapott, az univerzum hirtelen megnyitotta a remény határtalan dimenzióit."

Majd az írók szép rímekkel és hasonlatokkal megírják, milyen fantasztikus hely az új Írók Boltja, de mi most legyünk praktikusak. Végre van galéria, kávézó, világosság és áttekinthetőség, és nincs áporodottság. Az Írók Boltjában jegyet kellene szedni a belépőtől, mert saját tapasztalatomból mondom, ide elsősorban a helyért jön az ember. És ezt semelyik könyvesbolt nem fogja tudni megvalósítani, mert a hely szelleme működik. Ez a kulturális tér!

Tessék szeretni és használni, ha valaki meg nem érti, miről beszélek, az próbálja ki, álljon és olvasgasson ott egy fél órát. Csak nézze a folyóiratokat és a könyveket, hagyja, hogy a könyv legyen a legfontosabb egy pillanatra.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.