Általános cikkek 2009 írók_boltja

Egy sziget az általános tahóságban

Valuska László | 2009. november 19. |

A címbe emelt idézet Esterházy Pétertől származik, aki közös kedvencünkről, az Írók Boltjáról mondta ezt. A múlt héten megnyílt a Fehérvári úton az új Libri, az Andrássyn meg az Alexandra, de miközben ezeknek is nagyon örültem, igazán ezt a független, kicsi könyvesbolt megújulását vártam.

Fotó:Valuska Gábor

Néhány hete egy könyvekkel teli barlangra hasonlított, amiben se ki, se be, de volt benne valami Borges bábeli könyvtárából: "Amikor kihirdették, hogy a Könyvtár minden könyvet magában foglal, különös boldogság volt az első érzés. Minden ember az érintetlen és titkos kincs urának érezte magát. Nem volt probléma, sem egyéni, sem a világot érintő, amelyre ne lett volna ékesszóló megoldás valamelyik hatszögben. Az univerzum bizonyságot kapott, az univerzum hirtelen megnyitotta a remény határtalan dimenzióit."

Majd az írók szép rímekkel és hasonlatokkal megírják, milyen fantasztikus hely az új Írók Boltja, de mi most legyünk praktikusak. Végre van galéria, kávézó, világosság és áttekinthetőség, és nincs áporodottság. Az Írók Boltjában jegyet kellene szedni a belépőtől, mert saját tapasztalatomból mondom, ide elsősorban a helyért jön az ember. És ezt semelyik könyvesbolt nem fogja tudni megvalósítani, mert a hely szelleme működik. Ez a kulturális tér!

Tessék szeretni és használni, ha valaki meg nem érti, miről beszélek, az próbálja ki, álljon és olvasgasson ott egy fél órát. Csak nézze a folyóiratokat és a könyveket, hagyja, hogy a könyv legyen a legfontosabb egy pillanatra.