Általános cikkek 2007 mangafan

Büntetés, bűnhődés és egy rejtélyes élősködő

Tweek | 2008. november 26. |

B+
Takahasi Cutomu: Élni. Mangafan, 2007, 257 oldal, 2000 Ft.

 

Takahasi Cutomu Élni című mangája egy kötetes, tehát végre nem jegyzem meg, hogy „még várható kb. húsz kötet, úgyhogy nem merek érdemlegeset mondani”. A főhős Jasiro Tensú: négy embert ölt meg, akik megerőszakolták a barátnőjét; majd bosszúja után a lánnyal is végzett. Jasirót halálra ítélik, ám nem végzik ki: valami rejtélyes kísérlethez használják, aminél viszont a villamosszék is ezerszer kellemesebb. Összezárják az iszákos bunkó Gondóval (szintén gyilkos), majd megjelenik egy gyönyörű, meztelen nő, aki először csábít, aztán öl. A gyilkológép parazita, amely beléköltözött, a legbelsőbb félelmekre hat, és valamilyen módon köze van az ember morális érzékéhez, gondolkodásának bonyolultságához, árnyaltságához. „Egyszerű agya volt, szinte azonnal szétrobbant” – mondja a primitív Gondóra. Jasirónak nemcsak az agya, az ügye sem olyan egyszerű; egyrészt nem ő ölte meg a barátnőjét, hanem a lány végzett magával (a főhősnek ekkor már vélhetően nem számít, hogy legalább ez alól tisztázza magát), másrészt, amikor megerőszakolták a lányt, az be volt gyógyszerezve, szóval nem egészen erőszaknak élte meg. Adott tehát egy helyzet, amiből képtelenség jól kijönni; egy történet, tele fájdalommal, haraggal, agresszióval, amelyben a megalázottság, a szégyen, a mocsok és az aljasság érzéki gyönyörrel keveredik, merő gyötrelem az egész; mégis van benne valami szép és felemelő.


A cellából való elvitel után Jasirót hivatalosan halottnak nyilvánítják; ami pedig a kísérleti szobában történik, megegyezik az általunk pokolnak ismert túlvilági igazságszolgáltatással. Vérszomjas gyilkosok prédává válnak, aki nem mutat megbánást, vagy kicsit sem méltó a megváltásra, szörnyű kínok között pusztul el, míg másnak ez afféle tisztítótűz: arra kaphat esélyt, hogy méltósággal haljon meg, feloldozást nyerve attól, aki miatt bűntudat gyötri.


Vannak a mangának etikai-filozófiai vetületei is, elsősorban a bosszú, az igazságszolgáltatás és az önbíráskodás kapcsán, de említhetném a halálbüntetést vagy az illegális kísérleteket is. Ezek azonban ugyanúgy mellékesek, mint a számos horrorisztikus elem; a manga nem billen át szőrszálhasogató moralizálásba vagy öncélú rémisztgetésbe: a hangsúly a bűn és bűnhődés-történeten van, amelynek tétje a főhős végső nyugalma. És igen, a képi világ is kellő mértékben tébolyult a tágra nyíló szemekkel, verejtékpatakokkal, habzó szájjal, zilált koromfekete hajzuhataggal, falakra fröccsenő vérrel; nekem még a megnyugvást szimbolizáló tiszta égbolt is viharosnak tűnik.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.