Általános cikkek 2007

Bűnös elmék

m.anna | 2007. november 25. |

D+
Brian Innes: Bűnös elmék
Pszichológiai profilalkotás a
bűntények felderítésében

Mióta letettem ezt a kötetet, azon gyötrődöm, vajon ki az, aki tényleg meg fogja venni és kirakja a többi közé a polcára. Még az ántivilágban, amikor minden vágyam az volt, hogy Magyarország legjobb kórboncnoka legyek, kaptam kölcsön hasonló könyveket egy biológia csoporttársamtól, nagy élvezettel végig is böngésztem a lefejezett, megcsonkolt, kiásott tetemektől hemzsegő kiadványokat, aztán némi szégyenlős megkönnyebbüléssel visszaadtam őket a gazdájuknak. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy be is szerezzem őket, pedig (akkor még) mindezt a szakmai érdeklődésemre foghattam volna.

Valójában ki a célközönség egy olyan könyvnél, aminek a borítójáról egy komor sorozatgyilkos arcképe dereng fel, és a fent említett zengzetes címet hordozza a gerincén? Pszichológusok? Kriminológusok? Rendőrök? Vagy őszintén be kéne vallanunk, hogy mindez minket is roppantul érdekel?

Mert maga a szöveg mondhatni magával ragadó (nem sütöm el azt az ócska poént, hogy le…). Néha ugyan nagyokat döccen, ilyenkor a fordító láthatóan a képek, vagy a komor mondanivaló eltussoló hatására számított, és joggal. A megfogalmazás pedig elég szakszerűnek tűnik, bár nem tudom pontról pontra leellenőrizni, amiket állít, de elhiszem neki. (Igaz, egy-két lábjegyzet, vagy egy bibliográfia meggyőzött volna a végén, hogy nem tudományos ponyváról van szó.)

Hippokratésztől Jungon át a 20. század villogó fogú kriminológusaiig mindenkit említ egy kicsit a szerző, esettanulmányokat pedig, kezdve a még mindig hátborzongató Hasfelmetsző Jackkel, szintén bőven kapunk. Szó esik frenológiáról, grafológiáról, pszichológiáról, intuitív és behaviorista megközelítésről. Hívószóként néha felvillantanak filmeket, ilyen például a Bárányok hallgatnak, Jodie Fosterről egy egész portré befigyel.

Azonban nem csak a szöveg, illetve a képanyag minősége ilyen váltakozó, a kiadvány tipográfiája, úgy ahogy van, furcsa hatást kelt. Nem hiszem, hogy létezik például olyan táska, amibe gyűrődés nélkül be lehetne dobni, nem csak a praktikusságot teljesen nélkülöző formátuma, hanem papírja miatt is.

És akkor térjünk vissza az eredeti kérdéshez, vajon ki fogja ezt a könyvet bármilyen táskába bedobni. Nekem személy szerint okozott egy-két izgalmas, feszült órát, de az egyetlen igazán fontos hatás, amit említenék, hogy napokig nem mertem elmenni futni. Hisz tudják, a bájos Rachel Nickellt is egy parkban gyilkolták meg brutálisan.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.