Általános cikkek borítómustra

Borítómustra

Könyves Magazin | 2007. augusztus 11. |
A ronda borítónál még az is jobb volt, amikor apám újságba csomagolta a könyvét, hogy ne sérüljön. A magyar könyvkiadásban meg olyan igénytelen és ízléstelen borítótervezők dolgoznak, hogy csak na. A frissen beszerzett könyveket iziben véleményezzük. Először a jobbak jöjjenek.

Gregor von Rezzori: Egy antiszemita emlékiratai (Konkrét könyvek)
Gyönyörű, de ijesztő aktfotó van a címlapon. Az ijedelem oka a felismerés: az először előrehajlónak hitt hölgy nem végez tornamutatványt, a felsőteste egyszerűen hiányzik. Rezzori könyve felhívja magára a figyelmet, és mindezt ízlésesen éri el (mert hogy eléri, az biztos), bár a szinte a nő fenekéből kiálló mosolygós napraforgó metaforáját még értelmezni kell. A borító meg is jutalmazza azt, aki valóban leveszi a kötetet a polcról: csak a könyvet kézbe véve, a fény bizonyos törésénél látható a címlapot beborító, áttetsző kézirat. A borítóterv Dobos Geri munkája.
AJeles András: Füzetek – „Főúr, füzetek!” (Kalligram)
Jeles András gondolatgyűjtemények borítója ketté, sőt háromfelé osztott: elől két, s hátul még egy festmény díszíti. Az arcát eltakaró nő, a hátsó, elmosódott kéziratot ábrázoló festmény s annak elülső, vörös tónusú változata sejtelmes. Első fülszövegének névtelen szerzője már-már rajong az íróért és munkásságáért, és csak halovány útmutatást ad belsőbb oldalakhoz; hátul pedig Jeles saját maga által írott életrajza szolgál információkkal. A Kalligram mostanában nagyon szép borítókkal lép piacra. Borító: Jeles Laura és Hrapka Tibor.
BHszinran: Égi szerelem (Ulpius)
Az Ulpiusnál azt mondták, angol borítótervezővel kezdtek el dolgoztatni, ami meg is látszik ezen a könyvön is. Az Égi szerelem borítóján meg-megtörő, kínai és más szimbólumok próbálnak egyesülni, de a határvonal végig látható marad. A grafika többszörös körforgás: a borító fő motívuma a középső, lezárt, vörös könnyet ejtő szemből kicsorduló könnycsepp alakját veszi fel, mely a hátsó borítón átértelmeződik: a forma itt már nem könnycseppé, hanem falevélé. A hátul is jelenlévő törésvonal itt a patetikus giccset sejtető könyvismertetést és a kínai írónő rövid életrajzát választja el egymástól. Tervezte: gray318.

A


András Sándor: Szent Kujon megkísértése (Kalligram)
Két élesen elkülönülő, a színekkel játszó részből áll össze a Szent Kujon megkísértésének borítója. A felső, kék árnyalatú részen két utazónak (két hegymászónak?) a kerek napszemüveg miatt kissé légyszerű portréja látható: a Szent Kujonra játszik rá ez a hegymászós-felfedezős kép. Az alsó, barna tónusú képen pedig Sztálin temetése látható. Mi lesz ebből? A két kép egymás közti, és a képek és a cím közötti kapcsolat teljes hiánya nagyon furcsa, bár kíváncsiságot ébreszt a leendő olvasóban. Ezt nem segít kielégíteni a semmitmondó fülszöveg sem, és András Sándorról is csak a legfontosabbakat tudjuk meg a túloldalon. Borítóterv: Hrapka Tibor.
C

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!