Általános cikkek foci litera 2010 vb2010 bikácsy gergely

Bikácsy Gergely: Forlán, a matracos - Foci Vb a Literán

Könyves Magazin | 2010. július 14. |
Forlán előtt volt már nagy klasszisa Uruguaynak, Schiaffino, majd a világ leggyorsabbja, bizonyos Recoba, sőt nem olyan rég volt már F kezdőbetűs klasszisa is: Fonseca. Matracos klasszisa azonban nem volt még az uruguay-i válogatottnak - Forlánnal most már van. A matracosok együttese, ha valaki nem tudná, az nem más, mint az Atlético Madrid nevű híres, sokszoros bajnok spanyol klub. Színük piros-fehér csíkos felső és kék alsó. Úgy szoktak nekik drukkolni: „Atleti, atleti!” Hogy miért is matracosok, annak nincs biztos és egyértelmű magyarázata, az elnevezés eredete homályba vész. Egyesek szerint a piros-fehér csík emlékeztet valamiképp matracra, mások szerint - és ez az érdekesebb - az ismétlődő balszerencséjükre, elképesztő pech-sorozataikra utal a szó, és valami madridi argó vagy ottani kifejezés rejlik mögötte. Hihetetlen bravurokra képesek, és szégyenteljes, komikus bukásokra. Az Atleti szurkolói bejegyzett mazochisták.
 

Legjobbjuk Uruguay-i. „Fura látni egy magyarul író anti-uruguayista nicket” - olvasom az Index Drukkerkocsma vitafórumán. Magam biztosan nem vagyok az, rég szeretem őket. A Drukkerkocsma legvénebbjeként mondom: már az 1954-es VB-n híve lettem az uruguayi csapatnak, mi több, a híradó egyik különkiadását máig sem felejtem: 15 perces összefoglaló volt az akkori VB sokak szerint legnagyobb meccséről, a hosszabbításos magyar-uru 4-2-ről. Senki nem él talán, aki látta, és nálam tisztábban emlékszik az összefoglalóra. Azért gondolom, hogy nem, mert ha mégis, akkor valahol biztos megírná: száz vitafórum meg blog él, többszáz ninck zsong, jajong, búsong és fröcsög az interneten. A Schiaffino-Bozsik párharcról mégsem olvasok semmit, elég, ha én emlékezem. (Azért is jól, mert 1960 tavaszán az akkori Baróti Lajos-vezette csapat újranézte egy filmgyári vetítőben, és én belopakodtam mögéjük.)

„Felettébb furcsán fut Forlán” - mondja a szpíker. Az előbb még azt mondta: „zuhog az égi áldás”, meg, hogy egy német játékos „térdre ereszkedve feküdt a pályán”. Most Forlán játéka hallhatóan jót tesz a szpíker stílusának, mint ahogy a futball-világbajnokságnak is jót tett. És főleg nekem tett jót, kis ország drukkerének. Izlandnak drukkoltam volna, ha eljutnak Dél-Afrikába. Izland, Nógrád megye méretű lakosságával („lélekszámával”?) úgy tizenöt éve kétszer (oda-vissza) verte EB-tétmeccsen a magyarokat. Én, hazaáruló akkor Izlandnak drukkoltam; Észtország ellen sem a magyaroknak szoktam. Könnyű ám úgy Uruguaynak szurkolni, hogy nincs kint a magyar csapat! Nekem viszont mindegy, hogy ott van vagy nincs, én akkor sem, azért sem, és akkor is… Van ilyen, bár még érdekesebb lenne, s én még büszkébb magamra, ha csak egyetlenegy magyar volna ilyen: én magyar.)

Matracosok. Tiszteletbeli matracos csak azért nem lettem, mert egy régi barátném, spanyol ösztöndíjas ott a Vicente Calderón (a matrac-sír stadion) mellett, vagy húsz éve elfelejtett feliratni az „Atlético Madrid Baráti Kör” listájára, azóta meg mindegy: rég AS Roma drukker vagyok, bejegyzett tagsággal és piros-sárga sállal. A matracosoktól még valaki szerepelt most a VB-n, Kun Aguero, ő a korán kiesett argentinoknál: Kun, de nem magyar, beceneve valami rajzfilmfigurának hódol, ha igaz. (Tömören szerkeszteni soha nem tudtam, ezt az egész passzust el lehetne hagyni - így nyugodtan bezsúfolom még ide Torres nevét: sokáig a „legnagyobb matracos” volt, saját nevelés - az Atlético hatalmas pénzért adta el Angliába.)

Forlán  hatvannál több tétmérkőzést játszott ősszel-tavasszal a matracosoknál: nagyritkán ő sem jól a bajnokságban, ahol az Atlético gyakran pocsékul. Közben csapatával azért megnyert egy nagy európai kupát. Futballistának már nem a legifjabb. Neve van, akképpen, mint akiről azt mondják: „neve van, de csak a szakmában.” Így érkezik a hideg és zuhogó esős Dél-Afrikába a mindig vesztes Uruguay-jal. Kifacsarva, fáradtan érkezik. Matracos pechvogel a megfelelő válogatottba - hegyezném rosszindulatú ceruzámat. De az élet harsogva eltörte gonosz ceruzám hegyét.  

Van a játékában valami nemesen régimódi: egy klasszis a futball régi nagy évtizedeiből. Távolról Tichy Lajos rémlik fel, mint ha pásztortűz ég téli éjszakákon. Igazi kapitánya a csapatának, még ha más viseli is a sárga szalagot. Forlán nélkül mától kezdve nincs Uruguay. Egy „isteni Diego” csúnyán leszerepelt, jött helyette egy másik Diego: isteni vagy nem, nekem jobban tetszik. Az, hogy „matracos”, nem tagadta meg az élet, az ilyesmi eldől a születéskor: sérülten, betegen hajtja végig az utolsó meccset, vonszolódik a fáradtságtól. Feltámad a fáradtságtól. Soha nem látott sikoltó gólt rúg, aztán a meccs utolsó másodpercében gyönyörű gól helyett ugyanolyan gyönyörű kapufát lő - minden ezen múlt: kikapnak. Csakhogy mégis más, több ő, mint madridi matracos társai: összeroskadás és öngyötrő hübrisz (van ilyen?) nincs, jogos ünneplés van, minden tévéközvetítő vele akar beszélni a meccs után. A vesztesek legjobbja (fokozzuk: a legjobbak vesztese) így lesz a VB legjobbja. „Soha még, soha még ilyen árva csatát” - jut eszembe, fogalmam sincs mért, mert nem pontosan rímel minderre a fura idézet: messziről, csalókán, de valahogy mégis passzol ide. Forlán sudár termetével, enyhe mosollyal fogadja a gratulációkat. Süvegelem a vesztesek nagy Királyát.
 
Lábjegyzet: másnap a döntőn böllérmunka folyik, ember-ellenes tevékenység, sok sárga és sok piros lap mozdul a néző tenyerében, viszket a sok nézőtenyér, bírót pfujol sok fröcsögő sörszáj, seggberúgásra lendül sok fotelviselt láb. Minden idők legdurvább világbajnoki döntője. Nincs szép játék, de legalább hóhéri küzdelem van, és nem lehet tagadni, hogy néhány katalán vagy a halálba futó Robben  zseniális. Egyvalami hiányzott  ebben az újabb téli éjszakában.

A matracos Forlán.
 
 

Korábbi írások:

Németh Gábor: Boys don't cry

Tasnádi István: Jugoszlávia él

Dragomán György: Vége

Villányi László: Az egyetlen

Fodor Péter: Távol Afrikától

Sebők Marcell: Kofola, a helyi tudatmódosító

Lóránd Zsófia: Abahlali baseMjondolo

Mélyi József: A nagymama

Csejdy András: Labda körül a világ

Balogh Robert: Kedvenc hangszerem: a vuvuzela!

Reményi József Tamás: Kontra

Pallag Zoltán: Párhuzamos vendég

Jánossy Lajos: Dunga kabátja

Mészáros Sándor: Argentin taplók

Vaderna Gábor: Relax and enjoy it!

Szekeres Dóra: Emberem

Farkas Zsolt: Ronaldinho nincs ott a vébén

Egressy Zoltán: Közel az égiekhez

Zeke Gyula: Nagypapa a kispadon

Nagy Gabriella: Bradley papa és a fia

Kukorelly Endre: Emberek, futballoznak

Kőrösi Zoltán: Sírás

Ágoston Zoltán: Maicon, KNDK, Kassai

Maradona belenyúl a történelembe - Szálinger Balázs írása

Mi a jabulani? Mi?! - Balázs Attila írása

Messi - Garaczi László írása

Két igaz ember boldog - Schein Gábor írása

Benni nagy napja - Zelki János írása

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!