Az olvasás jó hatással van a mentális egészségre

Nem mintha olyan sok érv kellene ahhoz, hogy leüljünk olvasni, de egy kutatás most bizonyította, hogy a könyvek, sok más előnyük mellett, nagyon hasznosak a mentális egészség szempontjából is. Az Oxford University Pressnél megjelent Reading for Life című könyv szerint a nyelvi kihívások beindítják az agyat és ezáltal jó hatással vannak a mentális állapotunkra.

Könyves Magazin | 2020. március 20. |

Azt már korábban bizonyították, hogy a klasszikusok – például Dickens vagy Shakespeare – olvasása segíthet a depresszió leküzdésében. Egy 2013-as kutatás például 96 depresszióval küzdő pácienst vizsgált meg. Azoknak, akik olvastak, enyhültek a tüneteik, míg a könyveket mellőző kontrollcsoportnál nem történt változás az azonos időszakban. A szakemberek szerint az irodalomterápia éppen ezért jó kiegészítője lehet az orvosi kezeléseknek. Ezt a témát járja körbe egy új könyv, a Reading for Life, amelyet Philip Davis jegyez, és amely az Oxford University Pressnél jelent meg a napokban. A kötet többek közt azt mutatja be, milyen módszereket használnak az olvasás hatásainak kutatására, és ezek alapján hogyan képesek hozzájárulni a könyvek a jóllétünkhöz. 

Az, hogy az irodalom jó hatatással van az emberre nem újkeletű gondolat. Már az ókori görögök is használták a költészetet a lélek gyógyítására. Mostanában egyébként egyre nagyobb divatja van a könyvek terápiás felhasználásának. Nemrég például arról számoltunk be, hogy Angliában megnyílt a világ első verspatikája, ahol többek között stresszre, szorongásra és szerelmi bánatra is ajánlanak verseket. Most, hogy a koronavírus-járvány miatt mindenki feszültebb, érdemes lehet az irodalomhoz fordulni támaszért. 

Forrás: Harpersbazaar/ The Times 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ebben a gyógyszertárban pirulák helyett verseket írnak fel

...
Hírek

Ingyen elérhetővé vált több agavés könyv a karantén miatt

Az Agave Könyvek több szerzője úgy döntött, hogy a következő két hétre ingyenesen letölthetővé teszi a könyveit.

...
Nagy

10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

Hogy a koronavírusról születik-e regény, azt egyelőre nem tudni, viszont az biztos, hogy az írók már jó pár könyvet szántak az elmúlt évszázadokban a járványok témájának. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.