Autós képregényt Karafiáth-novellából

-Szűcs Gyula- | 2008. február 12. |

 

Február 8-án, pénteken nyílt meg az Ottó, Dodie és az Uniszex szerelem című képregénykiállítás az Eduárd Képregénybolt (VI. Dalszínház utca 8.) pincéjében. A tárlaton az Audi és a Várfok Galéria őszi pályázatára beküldött alkotások tekinthetők meg. Az eredeti feladat Karafiáth Orsolya, Filó Vera és Nényei Borbála autós novelláinak képregényes feldolgozása volt. "A Uniszex szerelem sztoriját a saját életemből vettem. Én vagyok Klári, a Dezső Legát. Azt az Audit meg bele kellett írni, pedig én egy Mini Morrisba vagyok szerelmes" - magyarázta az ünnepélyes megnyitó utáni kerekasztal-beszélgetésen Karafiáth Orsolya, aki a gótmetál bandák énekesnőit idéző sminkjével nagy sikert aratott az eseményre látogató huszonéves képregénygeekek körében.


Nényei Borbála főszereplője "Ottó, az ótó" volt, Karafiáth Orsolya egymás mellett elbeszélő szerelmespárról írt, míg Filó Vera novellájában egy Dodie nevű kiskutya sértődött meg, mikor a gazdi beállított az új TT Roadsterrel. "Az első pasim volt Dodie" - mesélte Vera, szakítósblogra illő felütéssel erősítve az író-olvasó találkozóra hasonlító esemény családias hangulatát. A kerekasztal-besélgetésben részt vett a hazai képregénykiadás veteránja, Fazekas Attila (mint az őszi pályázat egyik zsűrije) is, aki nagy lehetőségeket lát az ehhez hasonló, magas díjazású pályázatokban, és nagyon bizakodó a jövőt illetően.


A falakon és az asztalokon sorakozó képregényoldalakat elnézve valóban ígéretes jövő előtt állnak a magyar képregényalkotók: láthattunk profi mangát, művészi igényű fényképkollázst, és Tim Burton vázlatfüzetéből csent csigavonalakat. "Totál nem tudok kocsit rajzolni, csak állatokat és démonokat" - szerénykedett a közönség soraiban üldögélő Vincze Nóra, aki ősszel a versenyzők között volt, bár nem került be a legjobbak közé (viszont a szolnoki képregénypályázaton második helyezést ért el).

A győztesek négyoldalas munkái (Molnár Melinda 1. hely, Haránt Artúr 2. hely, Harsányi Réka és Mlinkó Zoltán megosztott 3. hely, Szabó Levente különdíj) mellett az összes benevezett képregény megtekinthető az Eduárd Képregényboltban, a pályamunkák mintaoldalai pedig kedvcsinálónak fent vannak a KépregényInfón is.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!