Általános cikkek ponyva koomson partvonal

Ami nincs kimondva, az nem létezik

KálmánG | 2007. június 28. |

E-
Dorothy Koomson: Barátnőm kislánya
Partvonal kiadó, 2007, Budapest, 455 oldal, 3490 Ft.


Kezdjük azzal, hogy ilyen borítót a videotékák kilencvenes évek eleji fénykora óta nem nagyon látni még pornókazettán sem. De a történet, se  semmi, ezért bekopizzuk a Partvonal oldaláról:

Kamryn és Adele szívbéli jó barátnők voltak, míg egy nap Adele meggondolatlanul oda nem adta magát Nate-nek, Kamryn vőlegényének, akitől ráadásul teherbe is esett.
Évekkel később Kamryn levelet kap a halálos beteg Adele-től, aki arra kéri, vegye magához a kislányát, Tegant. Kamryn úgy érzi, egy cseppet sincs szüksége arra, hogy egy ötéves mindent a feje tetejére állítson. Különösen egy olyan ötéves, aki Nate-re emlékezteti. De nincs más, aki a gondjaiba venné Tegant, Adele állapota pedig rohamosan romlik. Kamryn elindul hát azon a viszontagságos úton, amely során rengeteget tanul a megbocsátásról, a szeretetről, a felelősségről és nem utolsó sorban önmagáról.

Belátom, hogy ez egy szomorú és megható történet de egyrészt ez nem menti fel a szöveget a minőségi követelmények alól, másrészt dolgoztak már fel ennél súlyosabbakat is könnyed délutáni családi filmek formájában. Ráadásul ennek a hátoldalán az áll, hogy „olyan komoly témákat feszeget, mint a barátság, az elmúlás, az árulás és a megbocsátás”. Csupa dudva és muhar benőtte terep. Persze én cinikus vagyok.

Külön jót szórakoztam azon, hogy milyen módon bontakozik ki a cselekmény: a történet legelején a két boldog barátnő beszélget, s az egyik éppen azt ecseteli a másiknak, hogy a barátja milyen frappánsan elégít ki orálisan, mire a másik saját magát lebuktatva sóhajt fel: „Tudom”.

Ez a regény látványosan nem foglalkozik semmi mással, csak a cselekménnyel. Általában a ponyvában a dolgok nem vannak, hanem megtörténnek, és ami nem történik azt a ponyva egyszerűen nem látja. Egészen pontosan fogalmazva: ami nincs kimondva, az nem létezik. Ez még nem lenne baj, ha nem érezném azt olvasás közben, hogy ostobának néznek.

Mert ez a végtelenül leegyszerűsített szájbarágós stílus jellemzi ezt a szöveget is, gondolta magában; azért tette, mert; ugye érted? stílusú közbeszólásokkal kiegészítve a mondanivalót olyan pillanatokban, amikor már a szomszédban lekvárt kavargató nénike is érti, mert üvölt a regényből.

Amúgy, ha jól számoltam kereken hatvankét illetőnek köszöni meg a szerző a segítséget. Ennyien talán még a Mátrix trilógián sem dolgoztak.

Mindezek mellet könnyen megeshet, hogy készül majd egyszer ebből a sztoriból egy könnyed hollywoodi kasszasiker. Akár egy kellemesen álmosító strand-olvasmány is lehet ez a műfajt kedvelőknek, abban az esetben, ha valakit nem zavar, hogy a harmadik szó után pontosan tudja mi lesz ebből a végére.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.