A Wire mint egy valódi Dickens-regény

.:Benedek:. | 2011. március 25. |

Az elmúlt évtized egyik, ha nem a legjobb sorozatát, az itthon Drót címen futott The Wire-t  legalább annyian hasonlították már a görög drámákhoz (lásd ezt a remek interjút, Nick Hornby és a sorozat készítője, David Simon között), mint Dickens történeteihez. Ő a tizenkilencedik századi London kis zsebtolvajainak életét mutatta be, Simon pedig a jelen baltimore-i drogkereskedő utcagyerekiről mesélt.

Most egy csodálatos vállalkozás keretében elképzelték, hogy milyen lehetett volna a Wire viktoriánus regényként, pompás történetet eszeltek ki hozzá, és korhű grafikák is készültek. A sztori szerint a Wire 1846-ban jelent meg, és hat éven keresztül, hatvan, egyenként harmincoldalas folytatásban közölték. Szerzője a ma már csak alig néhány ösztöndíjas kutató által ismert, természetesen kitalált Horatio Bucklesby Ogden, Dickens elfeledett kortársa.

A sztori párhuzamba állítja kettejük életét, leírja a képzeletbeli Wire fogadtatását, összehasonlítja a Twist Olivérrel (a Wire befejezését például sokan a Twist Olivér karikatúrájaként fogadták). Különösen vicces, hogy a sorozat meleg, könyörtelen és mégis érzékeny törvényen kívülijéről,  Omarról kiderül, hogy távolról sem hasonlítható Dickens vagy Thackerey hőseihez, sokkal inkább olyan, mintha az Üvöltő szelekből lépett volna elő. 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.