A legfrappánsabb utolsó mondatok magyarul

florescu | 2009. október 13. |

Az American Book Review 2008-ban közzétette a legjobb befejező mondatok listáját is. A legjobb tízbe ezúttal nem fért be a nagy kedvenc, a Moby Dick, viszont helyet kaptak olyan szövegek, amelyek vagy egésze vagy utolsó része egyetlen körmondatból áll. Nagy az átfedés a kezdőmondatok listájával, azaz sok szerző ugyanazon művével itt is megtalálható, de a statisztikai adatok kisebb eltérésekkel nagyjából ugyanazok – ezek, valamint a magyar fordítások lentebb olvashatók.

A legrégebbi mondat ezúttal is Cervantesé, a legújabb viszont egy 2006-os regényből, Brian Evenson The Open Curtain című regényéből származik (ez tudtommal még nem jelent meg magyarul). A legtöbb mondat újból a 19. századból található (81), viszont ezúttal több a fordított szöveg a listán. A franciák ezúttal is viszik a prímet hat találattal. Nem változott a legtöbb mondatot adó író személye sem, viszont Joyce már négy mondattal áll az élen, őt követi Dickens és Hemingway három, valamint tizenkét szerző két-két mondattal. A nő-férfi arány romlott (15:85), viszont Woolf bekerült az első tízbe, és Margaret Atwood is két mondattal szerepel. A legjobb tíz mondat mindegyike hozzáférhető magyarul, de érdemes ránézni az eredeti mondatokra is. Íme a lista:

10. „Igen, gondolta, és végleg kimerülten letette ecsetjét, megvalósítottam a látomásomat.” (Virginia Woolf: A világítótorony – Mátyás Sándor)

9. „A nyílt tengert fekete fellegek csapata zárta el előlünk és a világ végéhez vezető, nyugalmas víziút komoran áramlott a borús ég alatt – mintha valami roppant sötétség mélyébe vezetne.” (Joseph Conrad: A sötétség mélyén – Vámosi Pál)

8. „Amit most teszek, sokkal, de sokkal jobb mindennél, amit valaha tettem; és mindennél, amit valaha ismertem, jobb lesz a rám váró pihenés.” (Charles Dickens: Két város regénye – Sóvágó Katalin)

7. „Szerette Nagy Testvért.” (George Orwell: 1984 – Szíjgyártó László)

6. „– Hát igen – mondtam. – Jó dolog volna ebben hinni.” (Ernest Hemingway: Fiesta – Déry Tibor)

5. „De azt hiszem, mégiscsak el kell lépnem nemsokára az Indián-föld felé, mert Sally néni adoptálni akar,és meg akar civelizálni, abból pedig már elegem volt, és ki nem állom.” (Mark Twain: Huckleberry Finn – Koroknay István)

4. „…Havas Szépe voltam igen mikor rózsát tűztem a hajamba mint az andalúziai lányok vagy tűzzek pirosat igen és arra ahogy megcsókolt a Mór Fal alatt és azt gondoltam ha már ő akkor legyen ő mért ne és a szememmel kértem hogy kérdezze meg újra hogy én rámondjam az igent és akkor megkérdezte mondanék-e igent havas szépe és előbb átöleltem igen és magamhoz szorítottam úgy hogy egészen érezze a melleimet tele parfümmel igen és a szíve ütött mint a bolondóra és igen mondtam igen legyen Igen.” (James Joyce: Ulysses – Szentkuthy Miklós)

3. „Így törjük a csapást, hajtjuk hajónkat előre, szemben az árral, hogy a végén mindig a múltba érkezzünk.” (F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby – Máthé Elek)

2. „Egy a félelmetes az egészben: vajon a legalja hullámhosszokon tudják-e csak, hogy hozzájuk szólok?” (Ralph Ellison: A láthatatlan – Bartos Tibor)

1. „…folytatni kell, nem tudom folytatni, folytatom.” (Samuel Beckett: A megnevezhetetlen – Török Gábor)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.