Általános cikkek költészet

A Gyűrűk ura és a kortárs költészet

Szőllő | 2008. április 19. |
C
Turányi Tamás: Kerek szeptember, József Attila Kör, 2006, 73 oldal, 1200 FtSorozatunk folytatódik, íme egy újabb régi JAK-kiadvány. Turányi Tamás második kötete 2006-ban jelent meg. A kötethez Kemény István írta a fülszöveget, manapság ez divatos szokás. Sajnos, ha összevetjük a szövegek tartalmát és minőségét a hozzákapcsolt méltatással, akkor akadhatnak gondjaink, nekem legalábbis akadtak. Két mondatot emelnék ki ebből a fülszövegből: „és készen van, mindent tud.” illetve „A legjobb fajta költészet” – mármint természetesen Turányi Tamás lírája. Elolvasva a Kerek szeptember című kötetet ezt nem feltétlenül érezni.

Az első ciklus (A természet rendje Budakeszinél) kissé nosztalgikus hangvételű, s kicsit mintha kapcsolódna a Fel és alá az érdligeti állomáson c. Kemény-ciklushoz, azonban természetesen messze elmarad tőle, mind tartalmát, mind szerkezetét tekintve. A szövegeket maximum a már említett nosztalgikus hangvétel tartja össze, és semmi olyan egyedi nyelv vagy esetleg képi világ nincs, ami felettébb élvezhetővé és magával ragadóvá tenné a kötet ezen részét.

A Mr. A című ciklus az, melyben fellelhetők olyan szövegek, amik megindíthatják az ember fantáziáját, és valami olyan hangulatvilágba vezetnek be, amit át lehet érezni. A Grinzingi esték ugyan szintén megtartja a nosztalgikus hangvételt, de úgy közöl valami hétköznapit, valami egyszerűt, hogy az nincsen túlírva, túlgondolva. Talán ezzel az egyszerűséggel ragad meg: „Volt, hogy azt mondtuk egymásnak: / mindent a szemnek, és több / volt ez, mint bíztatás, a lányok is / velünk voltak, mielőtt végleg élni mentek.” – Sajnos azonban úgy érzem, hogy ezekből a típusú szövegekből van kevesebb a kötetben, főleg, ha rátérünk a kötet utolsó ciklusára, melynek nemes egyszerűséggel Gyűrűk ura a címe. Még mielőtt elolvastam volna az idevonatkozó verseket, feltettem magamnak a kérdést; vajon mi értelme olyan szövegeket írni, aminek Frodó vagy Gollam a címe? S vajon milyen tartalommal lehet őket megtölteni? Azonban – lehet, hogy ez az én hibám – nem jöttem rá az elolvasásuk után sem. Sem igazi párhuzamot nem éreztem a szövegek és A Gyűrűk ura között, sem pedig ellentétet, ami komoly értelmet adna efféle szövegek megírására. Még talán a Szméagol című vers az, ami legalább témájában emlékeztethet minket névadójára: „Nincsen már más, / csak örökké az incidensek. / Jön-megy a lélek / köztem és közte, / vándorlásnak nem nevezném, / inkább ez a „vagy ő, vagy én”, / mindenesetre egyikünk mindig / a másik nemlétéről dönt. / Aztán csere.”

Összességében azonban nem érzem meggyőzőnek a Kerek szeptember című kötetet. Legnagyobb hátrányának azon típusú szövegek meglétét tartom, melyek semmilyen funkcióval nem rendelkeznek, és így a kötet nagyobb része olyan képet fest Turányi Tamás költészetéről, mely nagy részben ellentmond annak, amit a méltatás alapján elvárnánk.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!