Általános cikkek borítómustra

2008 legszebb könyvborítói Amerikában

Valuska László | 2008. december 26. |

Az év végi listagyártások közül a kedvencem a New York Times borítóblogjának listája, amelynek a szerzője 2008 legszebb könyvborítóit válogatta össze. 

A hatalmas sárga címlapon lekonyuló szájszélként megjelenő cím mellett a kafkás könyv is nagyon jól adja vissza azt a kelet-európai féregállapotot, amiben élünk. A borítótervezés egyszerre képzőművészet és marketing, mert nehéz egyszerre visszaadni a könyv hangulatát és annyira egyszerűen figyelemfelkeltőnek lenni, hogy leemeljék a polcról. Az utóbbi időben a Magvetőnél Pintér Szabolcs készít kifejezetten szép borítókat (Spiegelman, Cserna-Szabó), viszont a Kalligram tudja a legbiztosabban hozni a magas átlagot. Az Ulpiusnál meg az igyekezet látható, hogy a Nobel-díjasok sorozata az tényleg messziről felismerhető legyen, és az egészen egyszerű címlapjaikba tényleg egészen szépek is beleférnek, nem beszélve a tök egyéni és merész Rushdie-sorozatról. A kiadóknak csak szurkolni tudunk, hogy minél szebb és bátrabb borítóval jelentkezzenek, mert mint azt az itteni leválogatás is mutatja, ezeket az olvasó felteszi a polcára, nézegeti és szereti.

Kommentbe írjátok be, szerintetek melyik borító volt Magyarországon a legszebb 2008-ban.

Itt megnézheted a teljes listát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.