Veres Csenge: Műtét után [Képalá]

Képalá |

Egy idősotthonban a nővérek éppen vért vettek egy hatvanas férfitól. Kicserélték az ágytálját és a vizeletes zacskóját. A férfi látszólag szörnyen kellemetlenül érezte magát. 
- Az isten szerelmére! Én is el tudnám végezni a dolgomat! – csattant fel. A kiabálásra a doktor is bejött a szobába.
- Évike írja fel: hirtelen rohamok, indulatait nem képes fékezni. Negyed milligramm nyugtatót adjon be kérem. Ezt már ne írja Évikém!
- Bocsánat doktorúr – hajtotta le a fejét.
- Mellesleg látogatói vannak – biccentett a beteg felé, majd kiviharzott a szobából.
És tényleg. A férfi nem hitt a szemének. Mind a négy gyermeke ott volt és őt várták. Nem örült nekik. Felesége halála után tették be az otthonba. Azóta meg sem látogatták. Mosolyogva biccentett feléjük. A mosoly alatt viszont sok év sérelme volt eltemetve. Évike, a nővér segített neki sétálni. A műtét utáni seb még nem gyógyult be.
A Dunapartra vitték. Régen láttunk, mondták. Jót fog neked tenni egy kis levegő.
A gyerekek hoztak neki egy széket.
- Tegyétek a vízbe. Segítsetek –leültették apjukat a székbe. Ők a földre ültek. Mindenki próbált természetesen viselkedni, hétköznapi történéseket meséltek, néha felnevettek. Egyszer csak megszólalt az Apa is.
- Miért nem jöttetek? – kérdezte a gyermekeitől. Azok összenéztek. Sok a munka, tudod a gyerekek, nagyon elfoglalt vagyok, nem kaptam szabadságot, nem volt időm és így tovább. Az Apa szomorúan nézett a gyerekeire.
- Így neveltünk titeket? – savanyú íz kavargott a szájában. - Mit szólna Anyátok…
A gyerekek lehajtották a fejüket. A hangulat megváltozott.
Fél óra múlva visszavitték az otthonba. Majd jövünk, ígérgették.
Évike visszakísérte az öreget a szobájába. Kilépve sóhajtott. Nem mondta a látogatóknak, hogy az öregnek már csak napjai vannak hátra. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tordai József: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.