Veres Csenge: Műtét után [Képalá]

Képalá |

Egy idősotthonban a nővérek éppen vért vettek egy hatvanas férfitól. Kicserélték az ágytálját és a vizeletes zacskóját. A férfi látszólag szörnyen kellemetlenül érezte magát. 
- Az isten szerelmére! Én is el tudnám végezni a dolgomat! – csattant fel. A kiabálásra a doktor is bejött a szobába.
- Évike írja fel: hirtelen rohamok, indulatait nem képes fékezni. Negyed milligramm nyugtatót adjon be kérem. Ezt már ne írja Évikém!
- Bocsánat doktorúr – hajtotta le a fejét.
- Mellesleg látogatói vannak – biccentett a beteg felé, majd kiviharzott a szobából.
És tényleg. A férfi nem hitt a szemének. Mind a négy gyermeke ott volt és őt várták. Nem örült nekik. Felesége halála után tették be az otthonba. Azóta meg sem látogatták. Mosolyogva biccentett feléjük. A mosoly alatt viszont sok év sérelme volt eltemetve. Évike, a nővér segített neki sétálni. A műtét utáni seb még nem gyógyult be.
A Dunapartra vitték. Régen láttunk, mondták. Jót fog neked tenni egy kis levegő.
A gyerekek hoztak neki egy széket.
- Tegyétek a vízbe. Segítsetek –leültették apjukat a székbe. Ők a földre ültek. Mindenki próbált természetesen viselkedni, hétköznapi történéseket meséltek, néha felnevettek. Egyszer csak megszólalt az Apa is.
- Miért nem jöttetek? – kérdezte a gyermekeitől. Azok összenéztek. Sok a munka, tudod a gyerekek, nagyon elfoglalt vagyok, nem kaptam szabadságot, nem volt időm és így tovább. Az Apa szomorúan nézett a gyerekeire.
- Így neveltünk titeket? – savanyú íz kavargott a szájában. - Mit szólna Anyátok…
A gyerekek lehajtották a fejüket. A hangulat megváltozott.
Fél óra múlva visszavitték az otthonba. Majd jövünk, ígérgették.
Évike visszakísérte az öreget a szobájába. Kilépve sóhajtott. Nem mondta a látogatóknak, hogy az öregnek már csak napjai vannak hátra. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Tordai József: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.